ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Редовната употреба на този продукт води до много опасни заболявания
Автор: Екип Sofia24.bg 14:47 / 23.04.2024Коментари (0)646
©
Палмовото масло е най-консумираното растително масло на планетата, 72% от което се използва в хранително-вкусовата промишленост. Междувременно, според Световната здравна организация, редовната му употреба води до много опасни заболявания, включително атеросклероза и коронарна болест на сърцето. 

Казваме ви в кои продукти най-често се използва палмово масло (ако е възможно, те трябва да бъдат ограничени или напълно изключени от диетата). 

Бисквитки 

Палмовото масло се намира в много видове бисквити и сладки, закупени от магазина. Факт е, че помага да се намали обемът на тестото и да стане по-ронливо и меко.  

Хляб и кифлички 

Много често палмово масло се добавя и към неподсладени печива (особено евтини). Това може да се разбере по мекотата на хляба - много мек хляб, най-вероятно е изпечен в палмово масло. Така че, когато избирате, обърнете внимание на по-твърдите печива. 

Маргарин 

Почти винаги се добавя палмово масло, когато се прави маргарин, тъй като предотвратява окисляването и помага на маргарина да издържи по-дълго. Това обаче не добавя никаква полза. Така че в идеалния случай е по-добре да ядете натурално масло. 

Зърнена закуска 

Палмовото масло е редовна съставка в много готови закуски, които (до голяма степен благодарение на това масло) могат да се съхраняват с месеци. 

Шоколад (и шоколадова мазнина) 

Когато избирате шоколадово блокче или паста, внимателно проучете състава и, ако е възможно, избягвайте сладкиши с палмово масло. Да, шоколадов блок, който съдържа само какаово масло, най-вероятно няма да блести толкова съблазнително и бързо ще започне да се топи на топлина, но ще бъде в пъти по-здравословен от този, който съдържа палмово масло. 

Чипс 

Почти всички чипсове се пържат в палмово масло, тъй като това е евтина алтернатива на другите растителни масла. Ако искате да ядете чипс с по-малко вреда за вашето здраве, потърсете занаятчийски, приготвени например в слънчогледово масло (или изобщо без масло).

Замразени ястия 

В замразените полуфабрикати често се добавя палмово масло, което действа като консервант. Затова е по-добре да не бъдете твърде мързеливи отново и да приготвите домашно приготвен обяд (или поне внимателно да проучите етикетите на готовите продукти). 

Сладолед 

Палмово масло не се добавя към всички сладоледи. По правило тази съставка се намира само в евтини десерти, които имат много различен вкус от сладолед с добавка на масло и мляко. 

Спагети за бързо приготвяне 

Средната опаковка на почти всяка инстантна юфка съдържа около 20% палмово масло. 

Бита сметана 

При приготвянето на бита сметана почти винаги се използва палмово масло. Това им помага да запазят своята форма и структура. Имайте това предвид, ако решите да се насладите на десерт със сметана, пише actualno.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията