ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
С какво се занимава днес "Любимец 15"?
Автор: Екип Sofia24.bg 09:37 / 02.05.2024Коментари (0)903
©
Помните ли феномена 15/15 от евроизборите през 2014 г.? Тогава така нарекоха кандидата за евродепутат Момчил Неков, чийто номер в листата съвпадаше с номера на "Коалиция за България", която го издигаше. С 34 000 преференции Неков, станал известен още като "Любимец 15", измести поставения под номер 1 - тогавашния лидер Сергей Станишев, и замина за Брюксел. Каква е равносметката му 10 години по-късно, как оценява работата си в Европарламента и смята ли, че изборът му е бил плод на грешка на гласоподавателите?

Питаме го за свършеното през 5-годишния му мандат и за това отдава ли успеха си на все още крехкия тогава опит на избирателите с опцията за преференции в бюлетината.

"Всеки човек, който влиза в дадена листа, вярва. Препоръчвам на хора, които не вярват в себе си, въобще да не влизат в никакви листи, на никакви места. За мен това беше шанс, даден отгоре, който аз използвах по най-добрия начин. Не съм стоял в поза от източните култури и религии, наблюдавайки какво се случва. Това е един процес, в който влизаш и зависи от твоите представи, от твоята перцепция как ще излезеш от него. Всяка медия, особено в началото, се опитваше по някакъв начин да ме подхлъзне или да ме представи в друга среда, в друга роля. Казваха, че едва ли не не съм заслужил мястото си или не ставам", споделя бившият евродепутат.

Неков допълва, че не му е липсвало самочувствие, влизайки в надпреварата за Европейския парламент. Казва още, че е завършил повечето инициативи, които е подел в ЕП. "Едната е "Да защитим българския вкус" с географските означения - да може все повече български продукти да имат такова лого, такава защита по схемите за качество. Второто е в земеделския сектор да има услуга "Опрашване", обяснява Момчил Неков.

Колкото до това дали издигналата го коалиция го е принуждавала да се откаже от евромястото си тогава, той държи да уточни: "Имаше такива предложения, но нямаше натиск. Когато казах, че това е моят избор, не е имало повторни срещи по темата. Това е било грижа за моята психика - дали ще мога да се съхраня в такава ситуация", коментира Неков, предава NOVA.

Днес той строи дом за възрастни хора и хора с деменция в Силистра, където е роден. Решава се на това след трудностите, през които семейството му минава с неговите баби. Има дъщеря на 4 години, а от 2 седмици насам е баща и на момче.

Не се отказва и от политиката. Преди две години, в коалиционното правителство на Кирил Петков, като представител на БСП получава пост на заместник-министър на земеделието - ресора, в който работи и в Европарламента. Преди това се кандидатира и за кмет на родния си град. Губи на балотаж, но в резултата не вярва и до днес.

Попитан каква трябва да е първата задача на новия ЕП, Неков заяви, че това е визовата реципрочност. "Да се постигне пълна визова реципрочност за четири държави в Европейския съюз – България, Румъния, Хърватия и Кипър", подчерта той.

Рецептата на бившия евродепутат за успешна държава пък е повече взаимодействие с европрокуратурата, създаване на Министерство на демографската политика и използване на изкуствения интелект за държавни цели.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията