ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Сана и Константин: Техниките на дишането са ключът към здравето и щастието   
Автор: Екип Sofia24.bg 18:51 / 20.04.2024Коментари (0)767
© Фокус
Константин Драгов и Сана Драгова, лектори във фондация "Изкуството да живееш“, в интервю за предаването "Здравето на Фокус“ на Радио "Фокус“.

 Важно е не само да възстановиш здравето си, но и да го поддържаш, преди да си го загубил 

В рубриката “Живот без лекарства" в “Здравето на фокус" ни гостуват Константин Драгов и Сана Драгова. За мнозина това са познати имена, защото те имат хиляди последователи в социалните мрежи, но за тези, които все още не ги познават,  срещата ни започва сега.  

  

Константин и Сана Драгови са инструктори във фондация "Изкуството да живееш". Каква е основната цел на  фондация “Изкуството да живееш", Сана? 

  

Сана Драгова: “Изкуството да живееш" е голяма международна организация, която започва от Индия, с нашия учител Гурудев Шри Шри Рави Шанкар. Той е индийски духовен водач и за щастие е идвал в България.  

Шри Шри Рави Шанкар започва да споделя техники от йога, медитация, които са ценни и ефективни, дори вече има научни изследвания върху тях.  

Заради модерния начин на живот днес сме затрупани от стрес, забравили сме да дишаме, забравили сме да правим упражнения, постоянно сме седнали. Гурудев Шри Шри Рави Шанкар създава тази организация, макар че в началото  казва, че не е искал да създава структури, просто е искал да споделя знанието. Но няма как да разпространиш това знание, без да имаш някаква легална организация.  

Освен, че правим хората по-щастливи и по-здрави, ние имаме много социални проекти. В Индия, особено, и в други неразвити държави, имаме около 1000-1200 безплатни училища, аз съм била в едно от тях. Така че помагаме на хората и правим добро. 

  

Константин, ти си строителен инженер по професия, да? 

  

Константин Драгов: Да. 

  

Какво те заведе при техниките на дишането? 

  

Константин Драгов: Аз учех в Щатите, където попаднах на курс на “Изкуството да живееш". Това, което ме запали, беше, че този курс много ми подобри концентрацията и паметта. Не съм имал интерес към медитация и дишане. Но курсът много ми помогна и за справяне с носталгията, докато бях там. Казах си, че това нещо е много ценно и продължих да го практикувам. Забелязах, че станах много по-спокоен, по-щастлив, по-радостен, чувството ми за хумор от детските години започна да се връща.   

Това беше всъщност една от причините да се върна обратно в България, защото реших, че техниките за дишане, за медитация са толкова ценни, че всички българи трябва да имат възможност да се докоснат до тях. В онези години йога не беше толкова популярна, както и медитацията. 

  

Когато става дума за техника на дишането, всеки би казал: “Че кой не може да диша?" 

  

Константин Драгов: Абсолютно правилно. Ние приемаме дишането за даденост, но човек използва едва около 30% от капацитета на белите дробове, заради стреса и забързания начин на живот. Истината е, че в дишането се крие голяма тайна. То е ключът как да бъдем спокойни. Забелязала си, може би, че когато човек се ядоса, диша по един начин, когато е щастлив, диша по-плавно, когато е тъжен, повече издишва. Тоест, емоциите влияят на дишането. Това, което ние правим на курсовете с дишането, е да повлияем на емоциите, на ума. Другото, което е много ценно за дишането, е, че то може да ни даде много енергия. То ни зарежда, с тази така наречена, фина, жизнена енергия - Прана. Когато има повече енергия, човек се чувства по-щастлив, по-позитивен и е по-малко податлив на стреса. Така че, дори да водим много забързан начин на живот, ако имаме енергия, ние се справяме много по-добре. 

  

Ако успеем да овладеем дишането, това означава ли, че сме успели да овладеем мислите, независимо в каква посока са те? 

  

Константин Драгов: До голяма степен да, защото умът е свързан с дишането. Много е трудно да контролираш ума със самия ум. Примерно, ако искаш да заспиш, а пък си неспокоен, колкото повече се опитваш да заспиш, толкова повече не се получава. Но с дишането можеш да управляваш ума, както управляваш хвърчилото с връв. Дишането е връзката с ума. 

  

Сана, можеш ли да правиш йога, да медитираш, ако не владееш техниките на дишането? 

  

Сана Драгова: Виждала съм, че хората го правят, но няма стабилност в позициите, няма контрол, не може да останеш и да се отпуснеш в тях, т.е. винаги има напрежение. Затова казваме “Дишай в позицията" - заставаш в някаква поза и докато дишането не стане плавно и балансирано, реално не си в асаната, не си в позицията, това не можеш да го наречеш йога. Йога на санскрит, на езика, на който са запазени тези текстове, означава съюз, обединение. Умът, който е винаги в миналото - съжалява, възхвалява, “Ох ,колко беше хубаво, когато бяхме млади", или винаги е в бъдещето - все чака нещо или планира, или се притеснява, връщаш го в настоящия момент заедно с тялото, което е тук и заедно с дишането става йога, тогава става този съюз. Можеш да преживееш йога в асаната - това обединение и този съюз в медитация, благодарение на дихателните техники. 

  

Древна поговорка казва: “Който владее мислите си, владее света", така ли е? 

  

Сана Драгова: Да, защото светът реално е плод на нашето съзнание. И когато твоето съзнание е в турболенция, когато всяко нещо те засяга, когато всяко нещо е краят на света: “Леле, ужас, защо това стана, защо на мен, защо този човек…?", ти си като кораб без витло, вятърът те вее навсякъде. Докато, когато твоят ум е спокоен, въпреки трудностите, защото животът не е розов, всички имаме някакви трудности, можеш да се справиш с тези неща, имаш баланс. Не настъпва краят на света, заради всяко малко нещо, което ти се опре на пътя. Така че контролираш света. 

  

Константин, можем ли да дадем някакъв съвет на нашите слушатели? Например,  в рискова ситуация, когато гневът напира, как за 10-15 секунди да овладеем тези емоции с дишане? 

  

Константин Драгов: Ако някой ни е ядосал, е добре да спрем за миг.  Да направим няколко дълбоки дишания, преди да отговорим. Вдишваме няколко пъти дълбоко, 10 пъти е идеално. 

  

Сана Драгова: Въпросът е колкото може по-бавно да го направим, да не бързаме. 

  

Константин Драгов: И в този момент сякаш емоцията утихва. Защото дишането веднага я успокоява. За да не стигаме до такива крайни моменти и дори паник атаки, препоръчваме няколко минути дихателни техники сутрин.  Ние имаме една проста техника, Сударшан крия се казва. Тя е ритмично дишане, което някак си закотвя ума да бъде през деня спокоен и в настоящия момент. Да нямаме толкова много тревоги за бъдещето, да не се връщаме в миналото, а да бъдем по-продуктивни в момента. 

  

Има дишане с диафрагмата, не само с белите дробове. 

  

Константин Драгов: Точно така. 

  

Важно ли е как точно поемаме въздух? 

  

Константин Драгов: Да, защото когато дишаме дълбоко, използвайки вече диафрагмата, тогава използваме пълния капацитет на белите дробове. И тогава всъщност се получава и по-голямо изчистване, защото основният начин, по който човек се изчиства от токсините в тялото, се оказва, че е чрез издишането. Тогава токсините от тялото се освобождават повече и човек съответно е по-здрав. 

  

Има ли възраст, след която става твърде късно да се научиш на тези техники на дишането? 

  

Сана Драгова: Не, не става твърде късно, докато сме живи, можем да ги научим. 

  

Константин Драгов:  Много пенсионери идват на нашите курсове. 

  

Сана Драгова: Да, точно така, защото те сега имат времето. Докато са млади - работа, задачи, сега имат време, спокойни са. Но със сигурност това, което мога да кажа, е, че ако човек се научи по-навреме, има по-добро качество на живот и по-дълго. Тогава няма нужда да си възстановяваш здравето, просто поддържаш здравето, преди да си го загубил. Освен това, когато дишаме повече с белите дробове, те не стават лениви, остава тяхната еластичност. Ако не правим двигателни техники, с напредването на възрастта, еластичността намалява и човек започва да диша по-малко.  

  

Така нареченото повърхностно дишане, което всъщност не носи кислород до всяка клетка на тялото и оттам започват проблемите.  

Българите се нареждат сред едни от най-нещастните нации по света. Това плод на реалност ли е или на въображение? 

  

Константин Драгов: Моето наблюдение е, че българите сме много духовни, отворени хора, естествени. Не знам тези изследвания какво точно измерват. 

  

Сана Драгова: И кой е гласувал на тях. Всички хора около нас са щастливи. Аз не казвам, че са топ богати, както примерно в Западна Европа можеш да кажеш, че хората са финансово независими, но пък в България хората сме щастливи. 

  

Константин Драгов: Може би ние привидно се оплакваме повече. На Запад хората са по-сковани и напрегнати, имат много повече стрес, изморени са.  



Тоест, все пак успяваме да се справим и да бъдем щастливи, въпреки обстоятелствата около нас? 

  

Константин Драгов: Имаме нещо в гените си, което ни е заложено - да бъдем адаптивни и така по-леко да се приспособяваме. За нас е още по-важно да практикуваме дишане и медитация, защото ние българите сме много сензитивни, а това дишане ни прави и по-устойчиви. 

  

Йогата вече е много разпространена в България. Голям принос за това има и Сана, която е много активна и в социалните мрежи, и в курсовете, които организирате. Може ли, ако човек има дадено заболяване, което е сериозно, да го пребори с йога, с дишане? 

  

Сана Драгова: Може, но трябва да има цялостен подход. Не са само асаните, това, което хората наричат йога. Задължително трябва да има и дихателни техники. Техниката, която ние преподаваме - Сударшан крия, буквално изчиства организма от токсини и заболявания, както и Аюрведа.  

 

Аюрведа са принципите за хранене и начин на живот. Според Аюрведа ние сме основно три типа хора - ВАТА, ПИТА и КАФА, като всеки един от този тип съдържа и малко от другите видове.  

ПИТА - това са хората, в които доминира елементът огън. Те са много енергични, обаче лесно палими. Често имат проблеми с храносмилането, имат висока киселинност. Те са активни хора, може да имат добро телосложение като на спортист, без много да спортуват. На тях им се отдават спортове.  

ВАТА хората са принципно по-слабички, каквото и да ядат са по-слабички. Там елементът въздух и пространство е доминиращ.  Те често имат много мисли и тревожност, обаче пък са много дейни. Защото въздухът е много движещ се. Така че те трябва да се хранят по-често и винаги с топла храна - супи,  да избягват сухите храни, защото въздухът съсухря кожата и се втвърдяват.  Имат нужда от мекота.   

КАФА хората  се смятат за най-щастливите, защото те са елемента земя, заземени са. Но пък при тях тялото е малко по-тежко, те са си родени по-едрички. При тях не може твърде тежка храна – добре е да приемат повече зеленчуци, защото те така или иначе са по-заземени. Така че човек като знае своя тип конституция, може да се придържа към определен тип хранене. 

  

Може ли човек сам да си определи типа, към който принадлежи? 

  

Сана Драгова: До някаква степен може, като разбере какви са характеристиките, но пък не може да разбере какъв е неговият дисбаланс. Въпреки че, сме определен тип, ние съдържаме всички елементи - въздух, земя, огън вода  и пространство. Това означава, че различен елемент може да е изцяло дисбалансиран в нас и нищо, че сме определили тип, трябва да балансираме този елемент. И тук най-доброто, което аз препоръчвам и спазвам - аз препоръчвам неща, които спазвам, е човек да си направи лична консултация с някой от нашите аюерведични специалисти. Ние постоянно каним специалисти по аюрведа, това са доктори от Индия: доктор Шириджит, д-р Вишну, сега д-р Ниша Маникантан, която е един от лекарите, които са създали нашата клиника и университет в Индия. В България тя провежда обучение за ментори. Идеята е те да бъдат  посланици на Аюрведа. Постоянно да говорят за тези неща, повече хора да чуят, повече хора да разберат. 

  

Разговаряла съм с медици лекари и питам каква е причината за едно или друго заболяване, защо  се появява? Нерядко отговорът е, че медицината няма отговор на този въпрос. Не се знае защо човек се разболява от едно или друго нещо. 

  

Сана Драгова: Обаче Аюрведа има отговор. Аюрведа казва, че преди едно заболяване да има израз на физическо ниво,  то е породено на енергийно и ментално ниво. Тоест, един човек може да има някакви страдания, може да е преживял някаква травма, може нещо емоционално да го е засегнало.  Дълъг период от време той не е освободил този стрес, не е дишал, не е медитирал и това започва да се проявява на физическо ниво, защото умът и тялото са свързани, това е комплекс.  

Ние не можем да лекуваме тялото, без да лекуваме ума. Това е грешката, може да се нарече грешка на западната медицина.  

Аюрведа поглежда холистично. За Аюрведа има 5 типа здраве: физическо, психическо, емоционално, обществено, тоест твоето отношение към хората около теб, трябва да бъде здраво, за да  си здрав.  Духовното здраве е, когато си в състояние на медитация, поне веднъж на ден, ако нямаш време за два пъти. Когато се грижиш за всички аспекти на своята същност, тогава си здрав. 

  

Константин Драгов:  Много хора идват при нас с мигрени, с хронични проблеми от години и не са намерили решение. Само с прости промени в навиците им на хранене и билки, за няколко седмици се изчиства проблемът и те не могат да повярват. 

  

Голяма част от здравословните принципи на хранене, дори и диетите, които ни препоръчват едни или други специалисти, обикновено са общовалидни. При Аюрведа има ли индивидуален подход към конкретния човек, към типа, за който Сана говореше? 

  

Сана Драгова: Точно тук идва индивидуалният подход. На човек, който е слабичък и е ВАТА тип, не можеш да му дадеш диетата  на КАФА, който е едричък, това е абсолютно противопоказно за него. Това е едното, другото е, когато елементите са в дисбаланс. За да ги вкараме в баланс, а за всеки човек това е различен елемент, тогава се дават специфични неща. Например преди Косьо страдаше от проблеми с дебелото черво, хем толкова слабичък - той е типичен ВАТА, хем не можеше да усвоява храната. Каквото и да яде, не приема хранителните свойства. Когато взе тези билки, някои са от Индия, защото не всяко нещо можеш да го намериш в България, с естествени неща, той си върна баланса. 

  

Константин Драгов: За няколко месеца ми казаха да избягвам суровите зеленчуци, това е за определен тип хора. За други да избягват млечните продукти. 

  

Сана Драгова: Аз съм този тип - ПИТА. 

  

Константин Драгов: За всеки, според типа, е различно, дисбалансът е различен. 

  

Често робуваме на мантри от миналото - закусвай, това е най-важното нещо!  Има обаче хора, които не се чувстват енергични, когато закусват, напротив стават лениви. Това вероятно са сигнали на тялото, които очевидно не могат да се подчинят на общите правила. 

  

Константин Драгов: Най-добре е човек да слуша своето тяло. Има някои общи правила: да се храни, когато е гладен, да си ляга рано, да става рано, да практикува няколко минути сутрин медитация. 

  

Сана Драгова: Да следваме слънцето - когато залезе, вече да не сме навън, да си прекараме времето в тишина. 

  

Константин Драгов: Те са много общи, но съвременните диети са твърде специфични и не важат за всеки, няма как. 

  

Сана Драгова: Най-лошото е, че съвременните диети броят калории. 

 

 Стигаме отново до извода, че храната е в основата на всичко, свързано с тялото и ума? 

  

Константин Драгов: И съня. 

  

Сън, храна и емоции.  Има ли още какво да прибавим? 

  

Константин Драгов: Разбира се водата, тя е към храната. Тялото ни се нуждае и от движение. 

   

По отношение на водата също има общоприети правила -  най-малко 2 литра на ден. 

  

 Константин Драгов: Така е, водата е необходима на тялото, но да не се приема по време на хранене. Добре е да бъде половин-един час преди или след хранене. 

  

Сана Драгова: И е хубаво да е топла. Правим грешката, най-вече на Запад, да пием студена вода. В Индия никой не пие студена вода, а те са на жегата по цял ден. 

  

Константин Драгов: Когато водата е топла, тя не отнема толкова енергия от организма, за да я стопли. Освен това топлата вода по много добър начин подпомага храносмилането. Храносмилането е основата на здравето, това казва Аюрведа - имаш ли здрав стомах, всичко останало вече се оправя. 

  

Сана Драгова: И корема, и главата са свързани - лек стомах, лек ум! 

  

Понякога искаме да се отпуснем, да се успокоим, но непрекъснато нахлуват някакви мисли, опитваме се да ги контролираме, да ги прогоним, да ги заменим с нещо хубаво, но това е трудно. Как да го постигнем?   

  

Сана Драгова: Има една йога теория, че на нивото на ума  се работи без усилие. На нивото на тялото, полагаме усилия - ходим на фитнес, трупаме мускули. На нивото на ума - без усилие. Вместо да ги прогонваш, просто ги приеми, остави ги и ги наблюдавай. Косьо, някакъв друг съвет? 

  

Константин Драгов: Няколко минутки сутрин медитация много помагат за ума, да има контрол над мислите. Хората си мислят, че медитацията е нещо супер трудно, невъзможно, сядат да медитират, в ума им нахлуват мисли. Всъщност, медитацията е много лесно нещо, ако човек има правилната техника. Това е нещо, което преподаваме в “Изкуството да живееш". С помощта на един звук, който човек получава за медитация от учителя, казва се мантра, той е специфичен за всеки човек и му помага да отпусне ума и мислите от само себе си - да се успокоят и да не му пречат да медитира.  На Запад се знае, че медитацията е най-ефективният начин за освобождаване от стреса. 

  

Колко приблизително време ни е нужно, за да медитираме? 

  

Константин Драгов: Идеално е 20 минути сутрин, ако имаме възможност, след работно време още 20 минути, за да изчистим от деня цялото напрежение и да не го носим вкъщи. Освен това да се заредим с енергия, за да можем да бъдем адекватни в следващите 5-6 часа вкъщи. Защото 20 минути медитация се равняват на 5-6 часа сън. И всеки може да си го прилага, само трябва да се научи на ефективна техника за медитация. 

  

Сана Драгова: По-важното е според мен концепцията, че в медитацията не трябва да има мисли. Медитацията и мислите са свързани, защото, когато седнеш да медитираш, умът започва да се чисти. Чистенето е във формата на мисли. Въпросът е да не ги хващаш, остави ги да си текат и наблюдавай процеса. 

  

Константин Драгов: Много хора си мислят, че за да медитираш, трябва да си много напреднал в йога. Напротив, на Запад, а вече и в България хората медитират в офиса си, затварят очи пред бюрото и се отпускат. 

  

Важно ли е в този момент на медитация да бъдем все пак концентрирани върху нещо, което искаме да постигнем, то да присъства като мисъл по време на процеса?  

 

Сана Драгова: Това е много добър въпрос. Всъщност манифестирането и  сбъдването на желанията се случва след медитацията. Първо трябва да достигнеш дълбоко състояние на покой. Това дълбоко състояние на покой можеш да проявиш в материалния свят - да манифестираш, както казват хората.  

Така че медитираш, без да мислиш нищо. Дори да ти идват мисли, не ги гониш, наблюдаваш ги, оставяш ги, отпускаш се, оставяш шума да се разтвори и да стане абсолютно естествен. Накрая на медитацията, в твоя покой и дълбоко състояние, пускаш своето желание или  твоята цел и тогава тя може да се прояви. 

 

Сигурна съм, че всеки един от нашите слушатели има случай, в който някаква мисъл мимолетно минава през ума му, той почти я забравя, а само след кратко време тя се материализира, без да сме положили никакво усилие. Друг път полагаме усилия да манифестираме и нищо не се случва, отчайваме се. Защо е така? 

  

Константин Драгов: Това се нарича интуиция, когато човек медитира, той подобрява своята интуиция и силата да манифестира. Защото, когато човек медитира, той става много спокоен, удовлетворен, щастлив и умът е така да се каже канализиран,  каквото си помисли, то се случва. Но интуицията, която се подобрява от медитацията, може да ни помогне да вземем правилни решения в бизнеса, в нашите връзки и отношения. Така че медитацията има много ползи като цяло. 

  

Наскоро прочетох, че включително и в България интуицията се използва, за да могат децата по-лесно да усвояват учебния материал, да? 

  

Сана Драгова: Да, ние преподаваме интуиция на деца. 

  

Константин Драгов: На децата много им помага. 

  

И какъв е резултатът? 

  

Сана Драгова: Някои неща е по-хубаво да не ги казвам, че учителите ще се притеснят. Децата просто си помислят какво ще имат утре на изпит, веднага им идва и само това учат. Ученето им става по-лесно и по-интересно, защото вече иновативно поглеждат на нещата, не от нивото на интелекта, от едно по-дълбоко ниво. Реално учат по-лесно. 

  

Константин Драгов: Ние вярваме, че интуицията ще направи революция в нашата образователна система.  

Какво наблюдаваме днес? Едно дете отива в 1 клас усмихнато и щастливо, а като завърши 12 клас едва се усмихва. Има изследване, че малките деца се усмихват 400 пъти на ден, а един млад човек 17 пъти на ден. Претоварваме учениците с много информация, но не ги учим как да бъдат спокойни, как да се справят с живота и как да бъдат щастливи. Интуицията е нещо, което наистина може да направи тази промяна. 

  

Ежедневно сме изправени пред множество избори. В този момент нахлува въпросът, дали това, което избираме е най-правилното? Къде е сърцето, къде е разумът, къде е интуицията? Могат ли да бъдат заедно и сърцето, и разума, и интуицията? 

  

Сана Драгова: Точно това е целият път: От разума или от интелекта да влезем в сърцето. Когато си в сърцето, вече си свързан с интуицията, защото си естествен, като едно дете, невинен, чист. Докато този разум, този интелект, той постоянно, не нещо съди, преценява - това ли ще е по-добре, онова ли ще е по-добре. 

Докато, когато си в сърцето, ти мислиш какво да дадеш, с какво да допринесеш, тогава природата с шепи дава върху нас.  

 

Когато сме благодарни, това е още един принцип, всички знаем за него, благодарността е това, което прави нещата да растат в живота ни. Когато благодариш и  за малкото, което имаш, тогава ти се сипва още и още, защото ти го цениш.  Когато имаш много и не си благодарен - “Е, не исках това, исках това. Защо това?",  тогава и каквото имаш, ще ти бъде отнето. 

  

Сана, ти казваш, че винаги си щастлива. 

  

Сана Драгова: Така се чувствам. 

  

За колко време успя да постигнеш това състояние? 

  

Сана Драгова: Това, което мен ме е спирало да бъда щастлива, са нещата в ума. По природа ние сме щастливи, но това, че имаме някакви желания, някакви цели, някакви притеснения, спира усещането ни за щастие. Когато се освободих от тези блокажи, от стреса и напрежението, просто се върнах обратно към детинството, към своята природа и това щастие, което винаги е било вътре, пак си заблестя. Духовното израстване дори не е израстване, то е освобождаване от блокажи, които по някакъв начин сме си наложили. 

  

Константин, на теб какво ти даде всичко това, с което се занимаваш, като лектор, като координатор на “Изкуството да живееш" не само за България, но и Македония, и Румъния, ако не греша? 

  

Константин Драгов: Даде ми огромно удовлетворение, защото целият смисъл на йога и на медитацията, на всички неща, които правим, е да бъдем в полза на другите хора. Човек се чувства истински щастлив, когато дава без агресия, без стрес, без насилие. Това е нашата визия и това е мисията на Гурудев  

Шри Шри Рави Шанкар, той казва: “Искам да видя усмивка на всяко човешко лице на тази планета". 

  

Много се надявам, че сега има усмивка и на лицата на нашите слушатели.  

Благодаря ви за това гостуване, иска ми се да обещаете, че то няма да бъде последно и ще продължим този разговор. 

  

Сана Драгова: Да, само ни покани и идваме. 

  

Сана и Константин, гости в предаването “Здравето на фокус" и в рубриката “Живот без лекарства". 

 

Росица АНГЕЛОВА







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Академичната общност излиза на протест
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията