ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Седем начина как да пием правилно вино
Автор: Екип Sofia24.bg 23:03 / 02.02.2023Коментари (0)202
©
Пиенето на червени вина може да бъде много приятно изживяване. Тази напитка може да добави изцяло ново измерение към вашите кулинарни изживявания. Да откриете кои червени вина предпочитате е забавен експеримент. Ще ви разкажем как да избирате червено вино, как да го пиете и как да му се насладите с всичките си сетива.

Бутилките за вино се предлагат или с винтови капачки, или с тапи. Ако имате тапа на бутилката, първо проверете нейното състояние. Ако тапата е издута, това е показател за топлинно увреждане или неправилно запечатана бутилка. Заклещената тапа е знак, че виното може да не е имало достатъчно кислород, а това ще повлияе на вкуса му.

Когато отворите виното, проверете колко напоена е тапата. В идеалния случай тя трябва да е леко оцветена от виното. Ако тапата е напоена, виното може да е развалено. Разпадащата се тапа също е признак за развалено вино.

Обърнете внимание и на етикета на бутилката. От него можете да разберете страната, в която виното е произведено и дали е с леко тяло (обикновено от по-студени региони като Германия и Северна Франция) или пълно тяло (от топли региони като долината Напа и Испания.) Виното с леко тяло има деликатен и фин аромат на червени плодове, по-леки танини, изразена киселинност и по-ниско съдържание на алкохол. Вината с тежко тяло имат повече танини, по-високо съдържание на алкохол, по-наситени са на цвят, аромат и вкусове на тъмни плодове.

Червеното вино с висока киселинност и високи нива на танини е вероятно да старее добре (около 20 години). Някои известни червени вина, които стареят добре, са френски вина като Бургундия и Бордо и италиански вина като Бароло. Други популярни вина включват Каберне Совиньон, Пино Ноар, Мерло и Малбек.

Ето 7 начина според dir.bg, които ще ви помогнат да се научите да пиете вино, така че да му се насладите максимално:

1. Отворете бутилката с вино

Ако бутилката е с тапа, най-добрият вариант е да я отворите с тирбушон. С него можете да завъртите тапата и да я издърпате. Отварянето на пенливо вино е малко по-различно, тъй като се бутилира с въглероден диоксид под налягане. Ако не го отворите правилно, тапата може да изскочи и да причини щети и наранявания. Хванете здраво бутилката с палец върху тапата. С другата си ръка започнете да завъртате дъното на бутилката, докато усетите, че тапата се освобождава. След това я извадете леко.

2. Използвайте правилния вид чаша за вино

Избирането на правилната чаша за вино за различните стилове вино може значително да подобри изживяването ви. Пиенето на червено вино е най-добре в чаша за вино, която има широк ръб и по-голяма купа. Вината Мерло, Бордо, Каберне Совиньон и някои вина Пино Ноар имат високо съдържание на танини, а по-голямата площ на чашата придава по-добър вкус и аромат.

3. Сервирайте при подходяща температура

Друг важен фактор, който трябва да имате предвид, е сервирането на вино при правилната температура. Повечето червени вина се сервират между 16 - 18°С. За да охладите, поставете червеното си вино в кофа за лед или във фризер за 10 минути, преди да го пиете.

4. Налейте правилното количество вино

Наливането на чаша вино до горе може да доведе до лоша дегустация на вино заради прекомерно наситено с кислород вино. Това ще повлияе негативно върху вкуса и аромата му. Най-добре е да наливате около половин чаша с вино.

5. Дръжте чашата си правилно

Правилното държане на чашата също е съществен елемент от цялото изживяване при пиене на вино. Трябва да държите чашата си за вино за дръжката, така че топлината от ръката ви да не се прехвърля върху виното. Просто поставете палеца, средния пръст и показалеца си върху дръжката на чашата за вино, докато нежно опрете другите си пръсти в основата.

6. Усетете аромата му

Насладете се на аромата на виното и обърнете внимание на набора от вкусови нотки. Докато виното се разгръща, ще можете да доловите различни нюанси на ароматите. След това отпийте малка глътка и завъртете виното в устата си, за да можете да поемете напълно вкуса с вкусовите си рецептори. Можете да задържите виното за около пет секунди, след това да преглътнете и се насладете на послевкуса. Хубавите вина остават на небцето по-дълго. Това важи особено за червените вина.

7. Съчетайте подходяща храна с вашето вино

Погъделичкайте вкусовите си рецептори с правилната комбинация от храна и вино и се насладете на изживяването. Пийте червено вино като Бордо и Каберне Совиньон с червено месо и Пино Ноар със сьомга. След като разберете какъв вид вина харесвате, съчетайте ги с подходящи храни и ги споделете с любимите си хора.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията