ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Сергей Петров: Ако пчелите изчезнат, ще изчезне една съществена част от живота на земята
Автор: Цвети Тончева 09:49 / 15.05.2024Коментари (0)855
©
Пчелите са най-важният биологичен вид на планетата за хората, тъй като те опрашват 70% от растенията, които ни изхранват. Ако пчелите изчезнат, ще изчезне една съществена част от живота на земята. Това каза Сергей Петров от "Истински мед“, който е организатор на Фестивала "Денят на пчелите“, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Пчелите са толкова ефективни в опрашването, че ние сме ги поставили в центъра на аграрната си култура и сме построили хранителната верига около тях, допълни той.

Проблемите в сектора на пчеларството не са малко, призна Сергей Петров.

"Пчелите се отглеждат от пчелари, а когато пчеларите намаляват, изчезва и сигурността за храната на бъдещите ни поколения. Затова проблемът на пчеларите трябва да бъде проблем на всички нас“, подчерта той.

Един от големите проблеми е използването на пестициди в производството на зърнените храни. "Проблемът е в невъзможността да комуникираме между различните участници в селското стопанство“, посочи Петров.

Основният проблем обаче е ниската изкупна цена на готовата продукция. "Имаме една сериозна комплексност и унаследеност. Първоначално продуктът се субсидира и съответно цената му на пазара е по-евтина. Хората свикват, че медът е нещо, което е евтино, и в последствие, когато парите към пчеларите започнат да спират или намаляват драстично, се оказва, че те нямат работещ бизнес модел и съответно цената, на която се изкупува меда, е изключително ниска за тях и не позволява да функционират като земеделски производител“, обясни Сергей Петров.

В момента цената за килограм мед е между 15 и 25 лева, а при директно закупуване от земеделски производители тя е и далеч по-ниска. Според него тя би следвало да бъде над 30 лева.

Каузата на "Истински мед“ е създаде прозрачност и проследимост във веригата на производство и доставки на меда. "Целта е да спестим на потребителите дългия път между кошера и масата, винаги да комуникираме с истински пчелари и да знаем, че 100% от това, което купуват хората, е истинско“, обясни Сергей Петров.

Характеристиките на меда се определят от надморската височина, от растенията, от сезоните. Единственият начин потребителите да бъдат сигурни, че купуват истински мед, е да купуват от сигурен източник.

Когато медът се купува на едро, той често се смесва и в този процес недобросъвестни търговци си позволяват да влагат външни субстанции, които не са мед, и съответно влошават неговото качество. "Това се случва и с голяма част от меда, който е за износ, което пък влошава реномето на българския пчелен мед и българския пчелар“, подчерта пчеларят.

На 18 май за четвърта поредна година ще се проведе Фестивалът "Денят на пчелите“, който традиционно се отбелязва на 20 май. Той ще се състои в Южния парк. Откриването е в 10:00 часа. "Започваме с програми за децата. Ще има куклен театър, викторини, уъркшопи, където запознаваме хората и най-вече най-малките с живота на пчелите отблизо. Една от изненадите е, че ще могат да видят пчели на живо, в защитен стъклен кошер. Ще проведем и семинар с дечицата и ще направи доста игри с награди. Ще правим сапун и свещи от пчелни продукти, а по-мързеливите ще могат да се отдадат на коктейли с вложен мед, бургери и сладоледи“, разказа Сергей Петров.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Земетресения в България
Лято 2024
Катастрофи в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Пожар гори в сградата на Община Кресна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията