ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Шедьоври на Верешчагин и Павлович изчезнаха посред бял ден от НДК
Автор: Екип на Sofia24.bg 12:01 / 03.10.2008Коментари (0)2506
Нагли крадци отмъкнаха две картини, които са светини за българите. Прочути шедьоври на Верешчагин и Павлович изчезнаха посред бял ден от сградата на НДК в неделя. Платната бяха част от организираната от "Стандарт" и културното министерство изложба, посветена на 130-годишнината от Освобождението на България. "Пробуждането на България" на Николай Павлович е собственост на Националната художествена галерия. "На Шипка всичко е спокойно" на Василий Верешчагин пък е от частната колекция на шефа на "Нове холдинг" Васил Божков.

Крадците са направили удара между 15 и 16 часа в неделя. Това бе последният ден, в който творбите бяха изложени в двореца. Апашите изнесли необезпокоявани платната въпреки охраната, наета от НДК заради изложбата. Гардовете не видели нищо подозрително. По това време изложбата на 3 етаж на НДК са разглеждали не повече от 30 души. Входовете и изходите на залата са два. Непосредствено до нея се намира и едно от кафенетата в двореца. Според шефа на НДК Христо Друмев в неделя на смяна са били четирима гардове. Друмев поискал по-засилена охрана на изложбата, тъй като платната са едни от най-ценните у нас. Проверката на МВР обаче сочи, че само двама са пазели картините по това време.

"Разпитахме "младежите", които са набор 1937", обясни шефът на Столичната полиция Румен Стоянов. След като видели, че две от платната липсват, гардовете се обадили на шефа си Валентин Галунски. Досега обаче не е ясно защо сигналът за кражбата е подаден в полицията чак в 18,51 ч. Той е получен в дежурната на Четвърто РПУ. Полицаите веднага изпратили екип криминалисти. Повече от 20 униформени пък започнали претърсване на НДК и градинката около двореца. Те търсили рамките на картините, тъй като при кражбата апашите не са ги свалили. Въпреки това от крадците няма и следа.

Вчера изложбата в НДК бе закрита, а платната бяха върнати по галериите и частните колекции. По това време шефът на охранителната фирма Валентин Галунски и гардовете му бяха на разпит в Четвърто РПУ. Веднага след кражбата от МВР наредиха границите да бъдат незабавно затворени, за да се предотврати евентуално изнасяне на картините. Акцията обаче не даде резултат.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията