ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Широка мелнишка лоза е било любим сорт вино на Уинстън Чърчил, а Мелник е град извън времето и пространството
Автор: Габриела Ганев 19:05 / 31.03.2023Коментари (0)168
©
В седмото издание на рубриката "Туризмът на фокус" на Радио "Фокус" се насочваме към едно на пръв поглед малко, но всъщност изпълнено с безкрайна красота, място. Пътуваме до най-малкия град в страната, известен от векове наред с висококачественото си вино и куп други забележителности - Мелник. Сгушен между чудните хълмове, градът се намира в Югозападна България, в полите на Пирин планина. Мелник е създаден още през античността и е разположен в живописна местност на 437 m надморска височина.  

През градчето протича Мелнишката река, на само 7 km от него се намира Роженският манастир, а на 21 км популярната за туристи дестинация Сандански.  

Град Мленик е обявен за културно-исторически резерват. Привлекателен е със старинните си къщи, легендарната си история, прекрасната природа и хубавото червено вино.   

В района на Мелник има множество места, които трябва да бъдат в списъка "задължителни за посещение“ на всеки от нас.   

Няма как да не споменем за един природен феномен, а именно Мелнишките пирамиди– забележителност, открита още през 1960 година. Могат да се видят около Мелник и недалеч от него - при с. Кърланово. Те представляват скални образования, достигащи височина до 100 метра. Формите им наподобяват пирамиди, кули, островърхи била, гъби, игли и конуси. Образували са се от ерозия, дъждове и изветряне. Мелнишките пирамиди са истинска туристическаатракция, особено за любителите на природата.  

Мелник е град, който впечатлява освен с природата, но и с пъстрата си историята. Най-добре изобразена и пълно разказана е в Историческия музей. Там можете да разгледате интересна експозиция и да научите любопитни данни за историята, културата и бита на селището, както и за основния поминък в този район – виното.   

Представени са богати колекции от старинни монети, открити в района, някои от които са от 4 век преди Христа от времето на Филип II Македонски. В Музея също така са изложени надгробни плочи от Античността, старинни оръжия, картини и книги, битови тъкани и дрехи отпреди повече от век. В обособен кът е представен градският бит и култура на богати фамилии от Мелник пред Възраждането. Музеят е един сред стоте национални туристически обекта.   

Част от многото впечатляващи и каращи ни да съпреживяваме моменти места са и храмът "Св. Георги“ и Преподобна Стойна в мелнишкото село Златолист. Хиляди  български и чуждестранни поклонници и  туристи през цялата година посещават това необикновено място, свързано с чудесата на свети Георги и Преподобна Стойна. 

Църквата се намира на  12 км от град Мленик и на 35 от известната местност Рупите. Тя представлява гробищна църква, вкопана в земята трикорабна псевдобазилика, построена през 1857 г. В църквата в началото на миналия век е живяла Преподобна Стойна, със светското име Стойна Димитрова, която остава в нея до края на живота си. Когато на 7-годишна възраст се разболява от шарка, тя ослепява и тогава се появяват нейните дарби да лекува и ясновидстства. Преподобна Стойна живеела скромно , в малка стаичка над църквата, където се посветила на Бог в молитва, пост и помощ на хората. И днес посетителите остават по тавана и в стаичката свои снимки  за здраве, икони и подаръци. 

Мелник е най-популярното място за винен туризъм у нас, най-древният винарски регион.  

“Специфично за град Мелник е, че той си има собствен сорт лозя, който се отглежда само и единствено в региона около града, тъй като той не вирее абсолютно никъде на друго място, и се казва Широка мелнишка лоза. Името Широка мелнишка лоза идва от листата на самата лоза, тъй като те са по-широки от обикновените лозови листа, и затова от там идва името Широка мелнишка лоза. Виното, което се произвежда, е световноизвестно и се търси от туристи от цял свят, и се характеризира с това, че е вкусът на Широка мелнишка лоза е една идея по кисел. С това определено се отличава като сухота самото вино и се усеща и при туристите, които дегустират виното при нас, могат да го потвърдят. Също така много интересен факт е, че Широка мелнишка лоза е било любим сорт вино на Уинстън Чърчил, който си поръчвал големи количества вино за износ специално, в смисъл за него, специално се изнасяло вино за личната колекция на г-н Чърчил“, разказа Даниела Литова – собственик на къща за гости.  

Тя даде и повече информация за Кордопуловата къща, която е най-голямата къща-музей в град Мелник, която може да бъде разгледана.  

"В  Кордопулова къща ще откриете и най-голямата изба. Интересното е, че в Мелник всяка къща, почти всяка къща има своя собствена изба. Избите по принцип в миналото са се ползвали от домакините така да се каже като естествен хладилник, като те там са правили своето вино и си го съхранявали, както също така и плодовете и зеленчуците, тъй като избите в Мелник поддържат целогодишно една и съща температура, около 12-13 градуса. Както казахме, най-голямата изба се намира в Кордопуловата къща, а най-старата изба в Мелник, която може да видите, се намира в Литова къща, която е на 800 години“, каза още тя.  

По думите й Мелник е подходящ да бъде видян през всеки един месец от годината, целогодишно.  

"Наистина градът е изключително красив, изключително приветлив, и както обичам да казвам, Мелник и един град извън времето и пространството. Лично за мен пролетта е най-подходящият сезон за посещение на градчето, тъй като свързвам пролетния сезон със зараждането на нещо ново, с ново начало. И сега определено гледките, които могат да се видят, са невероятни“, обясни Даниела Литова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията