ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Шофьорите да внимават с налягането на гумите в горещото време 
Автор: Екип Sofia24.bg 12:24 / 19.07.2023Коментари (1)268
© БГНЕС
През летният сезон, който в България е от април до октомври гумите са подложени на голямо натоварване. Дори и да заложим на качествена  марка и да инвестираме повече пари в автомобилни гуми ако не се грижим правилно за тях, никой не може да ни гарантира, че те няма да се износят или повредят бързо. Затова е много важна грижата за тях.

Как да намалим износването на летните гуми?

Дори и най-опитните шофьори не могат да предвидят всичко, което може да се случи на пътя, но все пак има няколко съвети, които ако се спазват могат да минимизират причините водещи до бърдото износване на гумите.

Винаги трябва да се внимава с високата скорост. Особено лятото, когато температурите могат достигнат над 40 °С има опасност от прегряване на гумите.  По-бързото шофиране винаги е свързано с по-голямо триене на гумите, по-резки движения, внезапни спирания, бързи ускорявания и намалявания, а това всичко води до "изяждане" на автомобилната гума. Карането със съобразената скорост е превантивна мярка за лична безопасност, но се отразява и върху удължаване живота на гумите. По време на дълги пътувания създайте си навика да следите състоянието на гумите за да може да реагирате при нужда навреме.

Опитвайте се да избягвате улиците и пътищата, които се ремонтират. А по възможност и тези, които са скоро асфалтирани. Ако човек не е внимателен много лесно може да попадне и полепне асфалт между грайферите на гумите. На пръв поглед изглежда нещо незначително, но изсъхването на малки парченца от пътната настилка между протекторите на гумите може да доведе до сериозни физически деформации по тях.

През лятото освен, че правим дълги пътувания и преходи между различни пътни настилки, често колата е натоварена и с много багаж. Всяка гума има ограничение на нивото на натоварване и то е посочено в нейното описание. Честото превишаване на тези допустими норми на претоварване и съчетано с дълги пътувания води до много по-бързо износване на гумите.

Колко атмосфери трябва да са напомпани гумите?

Неправилното налягане на гумите е най-често допусканата грешки при поддръжка на летни гуми. Много шофьори продължават да мерят гумата на "око", а това е много грешно и опасно. Точното налягане е посочено на стикер залепен на рамката на шофьорската врата. Ако няма такъв, потърсете в книжката на колата, ако и там не го пише, тогава се обърнете за информация към специалист в автосервиз.

Производителите не гуми са изчислили оптималното налягане в автомобилните гуми и то трябва да се спазва. Ако гумите са напомпани "меко"" или "твърдо" те променят правилната си форма и това се отразява върху сцеплението, триенето, спирането и завиването. Неспазване на изискванията за налягането е основната причина за по-бързото износване на летните гуми. Допълнително то влияя и върху увеличаване на разхода на гориво. 

Стандартната препоръчителна норма за напомпване на гумите е между 2.0 и 2.2 бара. Прието е, че задните гуми е добре да са малко по-меки, което е свързано с по-комфортно возенето отзад. Ако караме с меки гуми тогава те поемат част движението при преминаване през дупки и други неравности по пътя и действат, като амортисьор. Но при по-голямо натоварване това може да доведе до пръсване на гумата или до изкривяване на джантата. Ако сме с твърди гуми колата подскача и вози изключително твърдо. И в двата случая това се отразява върху по-бързото износване на автогумите. Затова спазвайте нормите за налягането.

Кога да и къде да проверяваме гумите?

Препоръчително през лятото е автомобилните гуми да се проверяват веднъж месечно. Най-лесният вариант е да използват компресорите на бензиностанциите. Добре е също да използва всяко посещение в автосервиз да ви погледнат гумите и при необходимост да ги напомпат. Не забравяйте и резервната гума.

Много по-голям риск има при пренапомпените гуми, защото това се отразява освен върху износването на гумите , а и създава сериозен риск за вашата безопасност. Затова никога не превишавайте максималното допустимо налягане, посочено от производителя на вашите гуми.

Имайте предвид, че измерването на налягането в гумата трябва да се извършва при "студена гума", която не е карана и не е загрята. При движение гумите се нагряват и въздуха в тях се разширява и това ще ни подведе, и ще да допуснем грешка при отчитане на реалното налягане.


Още по темата: общо новини по темата: 1193
05.02.2024 »
30.11.2023 »
23.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
11.10.2023 »
предишна страница [ 1/199 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
На различни места в автомобилите има указание за размера на гумите,а не на налягането!На всяка гума има указание за малягане,,max kPl''!100kPl=1 bar! Аз ги помпя с азот и нямам проблеми!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията