ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ще поеме ли робот вашата работа – кои професии са най-застрашени да бъдат заменени от изкуствен интелект
Автор: Рени Томович 14:21 / 07.03.2023Коментари (0)359
©
Ново проучване разкрива списък с 20-те професии с най-висок риск да бъдат превзети от изкуствен интелект

Списъкът на служители в кол център и клинични психолози, както и преподаватели по различни дисциплини

Констатациите идват след пускането на интерактивен инструмент, който разкрива риска работата ви да бъде поета от робот

Инструментите за изкуствен интелект (ИИ) със сигурност са впечатляващи със способността си да изпълняват сложни задачи, за които някога се е смятало, че са способни само на хората, пише Dailly Mail.

Революционният ChatGPT е използван за полагане на изпити , изнасяне на проповеди , писане на софтуер и даване на съвети за взаимоотношения – за да назовем само няколко от неговите функции.

Но за някои хора тези технологии повдигнаха страшен въпрос - биха ли могли да вземат работата ми?

Проучване от Принстънския университет в Ню Джърси, САЩ, разкри 20-те професии, които са изложени на най-голям риск да бъдат съкратени благодарение на ИИ.

Авторите пишат: "Ефектът от ИИ върху работата вероятно ще бъде многостранен. В някои случаи ИИ може да замести работата, извършвана преди от хора, а в други случаи ИИ може да допълни работата, извършена от хора.

"Виден пример за това как възможностите на ИИ продължават да напредват са последните подобрения в езиковото моделиране на ИИ.

"По-специално, ChatGPT, езиков моделер, пуснат от OpenAI в края на 2022 г., привлече огромно внимание и противоречия.“

За тяхното проучване, публикувано на arXiv , изследователите първо конструираха алгоритъм, който измерва степента, в която 800 професии могат да бъдат автоматизирани от ИИ.

Те направиха това, като свързаха 10 базирани на ИИ приложения, като превод, езиково моделиране и генериране на изображения, с 52 човешки способности, като устно разбиране и стабилност на ръката и ръката.

Резултатите разкриха 20-те най-добри работни места, които биха могли да имат най-голям дял от работното си натоварване, поет от технологията ИИ.

Много от тези работни места са високоплатени роли, които изискват значително ниво на образование, включително актюери, бюджетни анализатори, счетоводители и съдии.

Но когато авторите на изследването коригираха алгоритъма, за да отчетат значителния напредък в езиковото моделиране, който видяхме през последните няколко месеца, той даде различен списък с рискови работни места.

Служителите в кол център бяха класирани като най-застрашени, което може да не е изненада, тъй като много компании в момента използват чатботове, работещи с изкуствен интелект за тази позиция.

Lyft, Spotify и Mastercard са само няколко от голямата група, която подтиква потребителите да задават въпроси на чатбот, за да насочат по-добре своите запитвания.

Изследователите пишат: "Човек може да си представи, че човешките телемаркетъри могат да се възползват от езиковото моделиране, използвано за разширяване на тяхната работа.

"Например, отговорите на клиентите могат да бъдат въведени в машина за езиково моделиране в реално време и подходящи, специфични за клиента подкани бързо да бъдат подавани на телемаркетъра.

"Или може да си представим, че човешките телемаркетъри са заменени с ботове с активирано езиково моделиране.“

Въпреки това 14 от 20-те професии са били учители във висшето образование по различни дисциплини, включително история, география, религия, социология и английски език.

Екипът отбелязва, че "професиите в областта на образованието вероятно ще бъдат сравнително по-силно повлияни от напредъка в езиковото моделиране, отколкото други професии“.

Проучването идва малко след като изследователи от Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne разкриха кои работни места според тях са най-вероятно и най-малко вероятно да бъдат заети от роботи.

Техните констатации показват, че опаковчиците на месо, чистачите и строителите са изправени пред най-голям риск да бъдат заменени от машини, докато учителите, адвокатите и физиците са в безопасност.

"Основното предизвикателство за обществото днес е как да стане устойчиво срещу автоматизацията“, обясни професор Рафаел Лалив, който ръководи проучването.

"Нашата работа предоставя подробни кариерни съвети за работници, които са изправени пред високи рискове от автоматизация, което им позволява да поемат по-сигурни работни места, докато използват повторно много от уменията, придобити на старата работа.“

Въз основа на констатациите изследователите разработиха инструмент , който разкрива риска от автоматизация на вашата работа и как можете да използвате повторно способностите си.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията