ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ще поскъпне ли масово любимо сладкарско изделие?
Автор: Екип Sofia24.bg 22:45 / 24.06.2023Коментари (0)231
©
Цените на какаото се покачват, което ще доведе до масово поскъпване на шоколада. По-високите цени могат да са от полза в борбата за по-добро възнаграждение на фермерите на какао. Но това повишение, наред с нарастващите цени на други ключови за производството на шоколад съставки, няма да бъде положителна новина за масовите потребители на шоколадови изделия.

По-високите цени се дължат на нарастването на търсенето, за сметка на предлагането. Този сезон, какаовият добив е недостатъчен, най-вероятно поради заболявания по реколтата и изваляването на обилни количества дъждове.

За следващия сезон обаче, експертите отново прогнозират дефицит, поради възникващия ,,Ел Ниньо‘‘ (El Niño), природен феномен в тропическата част на Тихия океан. Явлението носи със себе си по-високи температури в глобален мащаб, което се явява лош фактор за отглеждането на какао.

Междувременно търсенето остава стабилно, предимно в Европа и Азия, отбелязва Пол Джоулс (Paul Joules), анализатор на суровини в "Рабобанк" (Rabobank), който се фокусира върху пазарите на какао и млечни продукти.

Първоначално прогнозите сочеха добро предлагане през тази година, казва Джоулс. Но преди няколко месеца експертите осъзнават, че предлаганите количества, не отговарят на очакванията. 

“В сравнение с 2021 и 2022 какаова година, сезонът за 2022 и 2023 се насочва към дефицит в предлагането, поради намаляването на производството", според месечния доклад на Международната какаова организация за април.

 

Болестите по посевите могат да са отговорни за разочароващите резултати.

“Това, което видяхме, повече случаи на заболяването с поява на подутини по растенията", обяснява Джоулс.

Вирусът на набъбналите издутини върху какаовите растения се разпространява от насекоми и се характеризира с набъбване на стъблата, наред с други симптоми. В продължение на години той възпрепятства производството в страните доставчици на какао. За да преборят тежкото заболяване, фермерите често се налага да изкореняват засегнатите дървета и да засаждат други на тяхно място. Експертът Джоулс обаче подчертава, че са нужни години за тези млади растения да достигнат своя пик на растежа.

Според него виновник за по-ниския добив може да бъде и остаряването на дърветата. Организацията за какао съобщава, че проливните дъждове в Кот д'Ивоар, най-големият доставчик на какао в света, могат също да забавят реколтата, събрана през пролетта и есента. От там добавят, че дъждът и влажността правят по-вероятно болестите по културите да повлияят негативно на добива. В допълнение към тазгодишните усложнения, феноменът ,,Ел Ниньо‘‘ заплашва какаовите посеви през следващия сезон.

Какъв ще бъде ефектът върху потребителите?

Договорите за какао са дългосрочни, така че купувачите вероятно все още не са се сблъскали с по-високите цени. Но в крайна сметка производителите на шоколад вероятно ще плащат повече за какао и производните на него продукти.

През април по време на разговор с анализатор, финансовият директор на марката шоколади Hershey - Стивън Воскуил, каза, че "какаото и захарта в частност се движат в неправилна посока“, без да коментира конкретно ценообразуването. 

"Наистина очакваме да видим потенциално по-голямо въздействие през 2024 г., отколкото през 2023 г., от увеличението на цените на тези съставки", каза той.

Шоколадовата компания отказва да коментира ситуацията относно бъдещи ценови промени. Но Джоулс подозира, че потребителите скоро могат да усетят ефекта от по-високите цени.

"Не мисля, че потребителят все още е видял пълната степен на въздействието“, каза той. 

След като бъдат сключени нови договори, "тогава ще видим по-цялостно мащаба на покачването на цените за потребителите“, добави той.

Всяко увеличение ще настъпи като допълнение към вече високите цени на шоколада на дребно. До 29 април 2023 г. цените на шоколада са се повишили средно с 14,5%, в сравнение със същия период на предходната година, според данни на NIQ, който проследява продажбите на дребно в САЩ, предава bTV.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията