ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ще се омъжиш ли за мен? Не, много е скъпо?
Автор: Алена Соколчева 10:24 / 19.02.2023Коментари (0)380
©
Всяка една дама си представя мечтаната сватба по най-прекрасния начин. Но дали нещата са толкова прости, както изглеждат по вълнуващите романтични филми, които няма как някой да не е хвърлял по едно око, а някои и по две.

Първата точка от списъка за перфектната сватба е да намерим точната половинка, с която сме готови да споделим остатъка от живота си. Започваме именно с това, защото е неоспорим критерий за щастие, колкото и трудно изпълнимо да е според някои.

"Такса брак"

Първата точка за отмятане е планиране на място и дата на събитието на живота ни. Гражданският брак е едно от основните неща, които няма как да подминем. Като за начало трябва да разберем от столичното бюро за записване на сватбени тържества, който се намира на ул. "Кракра“ 2А, възможната дата за това в желаната от нас обредна зала. Цената на услугата е 54 лева с включен ритуал и право на снимане в залата по време на церемонията, ако не желаем да запечатим този спомен с камера и фотоапарати, цената само на ритуала е 27 лева. Чашите, шампанското и халките са нужните атрибути, които трябва да подготвят младоженците в този ден. Нужните документи са две декларации и медицинско свидетелство и на двамата души.

Клетва пред Бог

Следващата стъпка, която много двойки избират да направят, е църковният брак, но отбелязваме, че не е задължителен. Сумата, която трябва да заплатим за светото венчание е 300 лева. Изискванията са: младоженците и кумовете да са православно кръстени и да носят кръщелните свидетелства (при втори църковен брак – бракоразводното от светата митрополия), копие на Акт за граждански брак, венчални халки, две големи свещи, свързани с дълга панделка, бутилка червено вино и една чаша, питка (погача), бутилка олио или зехтин. Времетраенето на църковната венчавка е приблизително 30 минути.

Искам да съм най-красивата!

Стигаме до булчинската рокля, която е може би най-важната част за младоженката. Тук ценовият диапазон е доста обширен. Не прескачаме и варианта за рокля “под наем" срещу около 300 лв. Сумата за маркова рокля на известен дизайнер с уникален дизайн варира от 2 000 лева и може да стигне и до модел за над 20 000 лв. В най-добрия случай, трябва да сме готови с около 2 500 лева в джоба, като в тази цифра влизат и обувките. Не включваме грима и прическата, за които отделно ще трябва да отворите портфейла си, ако братовчед ви или сестра ви не са професионални гримьори или коафьори.

За щастие или не, мъжкото съсловие е по-непридирчиво към костюмите – от 700 до 1 000 лева външният вид на младоженеца би изглеждал завършен.

Все пак, ако сте от нетрадиционните двойки, които са решили да се представят пред семейството, близките и гостите с по-непретенциозно облекло и кецове – сметката - добре дошла е!

Ах, поканите! Някой изпуснах ли?

Тук изборът също е голям. Просто трябва да имаме визията в главата си. Хартия, картон, шрифт, всичко това избирате вие. Цената на една покана започва от 80 стотинки и стига до 12 лева за брой. По-бюджетен вариант? Да, има. По-креативните дами могат да заложат на своите умения, за да направят саморъчно желаната покана. Но мили бъдещи булки, не забравяйте, че ще имате достатъчно грижи, за които да мислите.  

Къде ще празнуваме?

Преминаваме към разходите за куверта в заведението, в което избираме да отпразнуваме щастливото решение, което сме взели. Цената тук варира между 40 и 160 лева като от голямо значение е броят на гостите, които сме поканили. Да не забравяме, че по-голямата част от поканените биха искали да дойдат със своята половинка и така списъкът ни се увеличава.

Ами, декорацията?

Една сватба няма как да мине без украса. Тук изборът за визия е изцяло на новото семейство или по-точно на булката, освен, ако мъжът не държи да командва парада на декорацията и този процес да минава под зоркия му поглед. Примерният бюджет за пълен пакет украса е от 5 до 10 хиляди лева. В това влиза украса на булчинската маса и тази на гостите, булчинският букет, която всяка дама се надява да хване, гривните, бутониерите и семпла украса на тавана на заведението, в което ще прекараме сватбения си ден.

Усилете музиката

Музиката! Да, както се казва музиката прави пиенето! Не смятаме, че има двойки, които искат вместо да купонясват с кумовете и приятелите си, да въртят и музикалния плейлист. За тази услуга си има цена. В диджейските услуги плюс човек, който влиза в ролята на дисководещ, цената варира от 450 до 1200 лева за определен брой часове като примерният вариант е сумата за 5 часа. След това цената се обръща в "овъртайм“ и трябва да сме подготвени за още средства, ако искаме второ полувреме на забавата.

Кажете "Зелеее"

Както казва моят годеник и бъдещ мъж: Ех, мила, само спомените остават!“ И да, тъй като искаме да увековечим този толкова специален ден за нас и да имаме възможност да го показваме, а не преразказваме на нашите внуци, трябва да бъде заснет. Левовете, с които трябва да сме подготвени за фотограф + видео заснемане, както и кадри с дрон, са приблизително от 1500 до 3500 с монтаж, обработка и специални ефекти.

Минавай на червено!

А, как ще се придвижваме? Ако сме си казали, че на този ден отвързваме кесията докрай – избираме си скъпо лъскаво возило под наем, което ще ни вози през целия ден. Ориентировъчната цена е 300 лева, но винаги има опция младоженците да се превърнат в най-голямата атракция в града като използват метрото или трамвая!

Дръжте фронта! 

Задължителните неща, през които трябва да преминем, за да сме господин и госпожа с една и съща фамилия, възлизат по груби сметки около 1000 лева. Но, ако искате сватба с всичко, което сте си представяли, умножете по 30.

И все пак, не падайте духом! Ако добре си направим сметката и преценим добре с и без какво не можем, ще се справим! Успех на всички влюбени, защото сватбата е най-запомнящият се момент в живота ни и заслужава да бъде изпипан докрай, за да изглежда както по онези филми!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията