ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Системата за социален рейтинг в Китай: Митове и реалност
Автор: Екип Sofia24.bg 12:19 / 09.07.2023Коментари (0)206
© Фокус
Идеята за съвременната система за социален кредит възниква през 80-тте години. Тогава обаче властите в Китай са следвали частично бизнес логиката на останалия свят като са смятали, че трябва д въведат финансови и кредитни досиета на всички граждани. Това е прераснало в идея да бъдат оценявани техните политически почитания и социални ангажименти, защото се смята, че ако хората биват наблюдавани те по естествен път ще се самокоригират и ще се усъвършенстват. Към днешна дата около 23 млн. китайци вече са засегнати от социалната рейтингова система, защото ако те не се държат според възприетите норми няма да могат да имат достъп до банков кредит, да получават общински жилища на поносими цени, да ползват градски транспорт, детски градини, спортни центрове и други. Това каза в предаването "Сценарий от бъдещето“ по Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова по най-амбициозният социален експеримент в Китай - социална кредитна система, която има за цел да държи под контрол и да регулира социалния, моралния и финансовия статус на всеки един китаец. 

Тази система работи частично още от септември 2020 година. Очакваше се, че тя ще се ползва предимно за надзираване на граждани, но стана ясно, че се следят предимно компании и корпорации, защото бизнесът е този, който когато стане по-силен, оказва отпор на държавата. Важно е да подчертаем няколко фактора. Първият е, че самите китайци са свикнали а бъдат оценяване и подлагани  на публично одобрение. Изследвайки темата, открих, че подобни елементи за това как един човек е оценяван по неговите добродетели е съществувало още в Конфуцианството (6 в пр. Хр.). Има и друго течение Мохизъм, където е важно всеки да се грижи за всички останали. Третото е Легализъм за върховенството на закона. Те са от 5 в пр Хр.. Много съвременни ученици и студенти в Китай смятат, че формулата за успех са личните качества, усъвършенството - т.н. "меритокрация" (вяра в качествата). Тъй като това е хилядолетна традиция, за самите китайци не е толкова репресивно да бъдат наблюдавани и награждавани, ако демонстрират съответните качества.

Футорологът посочи, че някои западни издания са демонстрирали  силен алармизъм по повод на тази  система-че  тя е силна форма на репресия и ние никога не бива да допускаме подобни практики. Повод за притеснение, че много режими в Южна Америка и Иран желая е да въведат тази система, за да надзирават гражданите си като в Иран ще я използват, за да се следи  дали жените носят бурките си. 

"Други издания казаха, че нещата са пресилени. Китай е снабден с близо 700 млн. камери (по данни на различни издания), които биха могли да се свържат с платформи за лицево разпознаване и изкуствен интелект. Другото интересно нещо е, че Китай желае да обвърже тази система с правната система, а на по-късен етап с всички останали системи (съдебна, данъчна и пр). Като отчетем амбицията на страната до 2030 година да осъществи т.н. алгоритмично завладяване на света (по-данни на австралийски изследователи, анализирали стратегическите документи - да продава ниски и конкурентоспособни софтуерни и хардуерни продукти, с които да събират данни и да обучават изкуствен интелект, които  да открива множество скрити трендове и тенденции в глобален мащаб. Според потреблението в кои страни предстои икономическо забавяне и рецесия или според здравословния статус на населението, какви са перспективите пред една национална държава.

Ива ДОЙЧИНОВА







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията