ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Спомен за Ставри Калинов с изложба в културното министерство
Автор: Екип Sofia24.bg 12:25 / 26.04.2024Коментари (0)695
©
"Арт клуб Дипломат" и галерия "Средец" на Министерството на културата представят изложбата "Post Mortem" с произведения на Ставри Калинов (1944-2023). Експозицията включва 12 скулптури и 49 картини в т.ч. живопис, студена керамика и графика, съобщават от културното министерство.

Изложбата ще бъде официално открита на 30 април 2024 г. (вторник) в 18:00 ч. от проф. д.н. Любомир Стойков – културолог и преподавател в Националната художествена академия. Творенията ще бъдат изложени в галерия "Средец“ на Министерство на културата (София, бул. "Александър Стамболийски" № 17) до 23 май 2024 г.

Проф. Любомир Стойков – автор на книгата за художника "Калинография“ и дългогодишен приятел на маестрото, споделя: "Ставри Калинов е истинска фабрика за изкуство – неуморим, неизтощим, вечно ангажиран със създаването на своите скулптури, картини, графики и чудесни произведения от метал, стъкло, керамика, коприна и какво ли още не. Естетическият протест на Калинов е облечен в много атрактивна дреха, чийто основни мотиви са иносказанието, приказката, иронията, гротеската, хиперболата и детинското удивление пред природата и обществото. Ставри Калинов винаги ще бъде по-силен от смъртта, защото изкуството му не е било и никога няма да бъде тленно. Оригинален, нестандартен, куриозен и завладяващ творец, той изцяло покрива представата за истинския художник, за истинския създател, за играещия човек или още т. нар. Homo Ludens!“.

Ставри Никифоров Калинов е български художник и скулптор. Работил е в областта на монументалната и малката пластика, живописта, графиката и приложното изкуство. Роден е на 15 ноември 1944 година във Видин и умира в София на 12 септември 2023 година на 78-годишна възраст. През 1964 г. завършва гимназия в родния си град, след което работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. През 1977 г. се дипломира в Националната художествена академия - специалност "Дърворезба“, в класа на проф. Асен Василев.

Работил е с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика и стъкло. От 1973 г. участва редовно в скулптурни изложби. Първата си самостоятелна изложба Калинов открива през май

1980 г., когато излага 70 свои пластики. Следват изложби във Видин, Габрово, Варна, Несебър, Пловдив, както и в чужбина - Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, САЩ, Швейцария, Белгия. Прави портрети на Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други известни българи. Негова е скулптурата "Истината за перото“ в градинката пред БТА в София. През 2006 година на входа на Стария Несебър е издигната 10-метрова "Статуя на рибаря", превърнала се в символ на града. Творби на Ставри Калинов са притежание на редица български и световни знаменитости, сред които Папа Йоан Павел ІІ, Пиер Карден, Пако Рабан, Лойд Клайн, Н.В. Симеон Сакскобургготски, Лили Иванова, Бил Клинтън и много други.

Неподправената енергия и творческата дързост са сред най-ярките качества на твореца, изтъкнати от президента Румен Радев, който в съболезнователното си писмо до семейството и близките на Ставри Калинов го характеризира като "необикновена личност, намерила своето безспорно място сред признатите имена на съвременното българско изкуство“!

Ставри Калинов е сътворил статуетките, връчени на победителите в множество елитни конкурси в България. Негово дело са статуетките за победителката в категория "Жена мениджър на годината“ в конкурса "Жена предприемач“ и "Жена мениджър на годината“ на Клуба на жените предприемачи и мениджъри, за фестивала "Златна Месемврия“, за литературната награда "Балканика 2006“, за конкурса "Мистър Икономика“ и редица други. Със своята щедрост и алтруизъм Ставри Калинов е оказвал безвъзмездна помощ, като е правил множество хуманни жестове, дарения и спомоществователства на редица организации с идеална цел, социални и държавни мисии и инициативи.

Носител е на различни награди, между които наградата "Златен век“ на Министерството на културата - за значим принос в развитието и популяризирането на българската култура (2016) , "Кристалната звезда“ на галерия "Макта“ (1995) и др.

Любен Станев - главен мениджър на "Арт клуб Дипломат“, подчертава: "Ние винаги сме подкрепяли творчеството на Ставри Калинов и неговия принос към българското и световното изкуство. За нас е от голямо значение неговото богато естетическо наследство да бъде съхранено и представяно все така достойно. Тази изложба е доказателство, че няма да позволим Ставри Калинов да бъде забравен!“.

Повече за изложбата на Ставри Калинов можете да научите на официалната страница на Министерството на културата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
Искат закриването на въглищни централи у нас
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията