ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Създател на "Дигитални истории" за изкуствения интелект: Вървим упорито към антиутопията
Автор: Харитина Агопян 15:21 / 21.02.2024Коментари (0)617
©
Генерирането на видеа, текст и аудио чрез изкуствен интелект става все по-лесно и се развива с плашещо бързи темпове. Това каза Георги Караманев, създател на “Дигитални истории" журналист и IT специалист, в “Денят на Фокус" по радио “Фокус". Генерирането на човешки образи от изкуствен интелект бе темата на разговора - Караманев е създал образ на момиче, генерирано чрез AI, на което е направил и профили в социалните мрежи, каквато статия самият той публикува.

“Ако човек не се загледа внимателно, не може да разбере, че жената е изкуствена. Ентусиазиран и уплашен съм - повече уплашен, защото става дума за нещо, което упорито подценяваме. Развитието на изкуствения интелект изглежда не е осмислено докрай от потребителите", смята той. Никой не забеляза, че става дума за изкуствено генерирана личност, подчерта Караманев за своя социален експеримент.

Трудно е да преценим какво е възможно и какво не, когато става дума за AI, смята специалистът. “Той е подходящ за писане на писма,влизане в срещи онлайн - делегирането на задачи е позитивната му страна. Генерирането на текст обаче е плашещо добро и трябва да знаем, че голяма част от прочетеното онлайн вече е генерирано от изкуствен интелект. Алгоритъмът вече се справя прекрасно с български език. AI пише изключително грамотно - със запетаи на правилните места", каза още Караманев.

“Преди 3 г публикувах материал, в който писах за генерирани от AI инфлуенсъри. Скъсяване на дистанцията онлайн между инфлуенсър и потребител е илюзорно. Удобно е да имаш управляван, персонализиран инфлуенсър - нищо не пречи в моя фийд той да прави това, което аз харесвам, а във Вашия - онова, което Вие искате да гледате", разви тезата си Караманев.

“Вървим упорито към антиутопията. Не сме готови да се справим с това предизвикателство. Навлизаме в пост истината, която е флуидна. Не можем да се справим с това, какво остава за онези технологични предизвикателства, които идват всяка седмица?", поясни експертът

Технологията SORA ще ни позволи не само да генерираме фалшиви видеа, допълни Караманев. “SORA значи небе - Сам Алтман твърди, че небето е границата. Тази технология позволява напредък в роботиката и в сфери като автономното шофиране, например. Предстои да видим доколко маркетингът доминира и докъде са технологичните ползи", отчете Караманев.

“Преди 2 г подобна революция направи алгоритъмът DALL·E - той рисува по задание. Той напредна много с втората си версия, с която създава изключително съдържание. Скоростта на този напредък е невероятна и не сме подозирали за нея. Забележително е операторското майсторство на SORA", каза още събеседникът.

“Комуникацията на Алтман в Х сочи “Дайте ми описания и ще Ви връщам видео". Слушал съм подкаст в който гостува Стив Джобс - никога не е гостувал всъщност там! Става дума за много близко бъдеще, в което ще бъдат генерирани цели разговори - особено аудиото е доста лесно за генериране. Свалянето на текст на български преди година бе трудно, сега е изключително лесно.

Правата на статистите да не бъдат клонирани след заснемане бяха част от причините за стачката на Холивуд. Такова клониране AI прави възможно", отчете още Караманев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Катастрофи в България
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията