ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або
Автор: Екип Sofia24.bg 20:52 / 16.07.2023Коментари (0)157
©
Водещият на предаването "Един неделен ден по шосето" на Радио "Фокус" Або е подбрал петте най-парадоксални новини от изминалата седмица. Ето кои са те:

Забранени книги


В САЩ продължава настъплението срещу неморални четива. Американската асоциаяция на библиотекарите изчислява, че от миналата година броят на забранените книги е нараснал двойно.

Асоцияцията организира седмица на забранените книги всеки септември, като миналата година те са били 1651. Едва ли е изненадващо, че най-голямата част от тях са забранени в Тексас и Флорида, като Тенеси не изостава далеч зад тях.

Тази седмица майка от Тенеси направи изявление, което се разпространи из целия свят. В него тя се обръща към училищния борд и категорично осъжда действията им. Според нея забраняването на книгите дава тласък на тормоза срещу деца с различни сексуални ориентации, който ескалира във вече споменатите щати.

Една от последните жертви на това настъпление е епохалният роман на Халед Хосейни "Ловецът на хвърчила“. Той се присъедниява към компанията на класически произведения като "Историята на прислужницата“ на Маргарет Атууд и "Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли, както и много други.

PEN America публикува много подробно проучване, което препоръчвам на всички любители на литературата с свободата. Може да го прочетете на pen.org.

Основите на цивилизацията отвъд океана продължават да потъват.

Хонг Конг

Правителството в Хонг Конг поощрява неодобрителното зяпане на пушачи. Идеята е да бъдат накарани да се чувстват неудобно и по този начин градът да се избави от цигарения дим.

Професор Ло Чунг Мао, министърът на здравеопазването, твърди, че ако човек запали цигара в ресторант и всички се втренчат в него, вероятността той да се противи е нищожна.

"Цигарите могат да навредят на здравето на всички ни – казва професорът. – Когато хората палят цигари в зони за непушачи, дори и да няма представители на изпълнителните власти наоколо, ние можем да ги зяпаме. Не вярвам да се противят, ако всички в ресторанта просто ги гледат.“

Според него тези действия може да породят непушаческа култура в града и като пример привежда склонността на сънародниците му да се редят на опашка само заради обществената нагласа, макар да няма закон срещу пререждане.

Освен това професор Ло предупреди, че записите от камери на случайни минувачи ще се използват като доказателство срещу нарушители на обществения ред, като така даде власт на гражданите сами да следят за спазването на правилата. Глобата за пушене на обществени места достига $HK1500 или около 300 лв.

За да осигури още по-ниски нива на пушене, министърът се нае да повиши цената на тютюневите изделия със 75%.

Стар шоколад

Кутия бонбони, подарена на момиче по повод коронацията на Едуард VII през 1902 г. е останала непокъната повече от век. Сега шоколадът се продава на търг във Великобритания.

Мери Ан Блакмор, заедно с останалите деца от своето учиилище, получила бонбони в деня на коронацията, но вместо да ги изяде, осемгодишното дете решило да ги запази за спомен. Ваниловият шоколад се наследявал от следващите поколения в семейството ѝ, докато Джийн Томсън, сега на 72, не решава да го занесе на аукционерите "Хансън“ в Дарби.

Един от собствениците на къщата казва, че по онова време това е било изключително нетипично, защото децата са получавали шоколад много рядко. "Очевидно момичето е сметнало подаръкът за толкова ценен, че е решило да не го докосва“ – добавя той.

За разлика от търгуваните предмети, за които съм говорил в предишни седмици обаче, се очаква шоколадът да се продаде само за 100-150 британски паунда, въпреки че често подобни изчисления се оказват неверни, защото всеки от залагащите иска да притежава парченце от историята.

"Шоколадът, естествено, отдавна е негоден за консумация“ – завършва аукционерката Морвен Ферли.

Бъргър кинг

Веригата за бързо хранене "Бъргър кинг“ предизвика сензация, като тази седмица пусна нов бургер в Тайланд, който съдържа само сирене.

Заведението за бързо хранене изглежда изостави мотото си "Яжте го по вашия начин“, когато дебютира бургер с изцяло сирене на страницата си във Facebook за региона на Тайланд през уикенда.

"Това не е шега. Това е наистина“, пише марката. Публикацията показа разтопени 20 филийки американско сирене, поставени в класическа питка със сусамово семе - без месо, зеленчуци или подправки.

Основаният на млечните продукти "Супер чийзбургер" беше наличен за първи път в неделя и струва еквивалента на ,10, което в публикацията във Facebook каза, че е намалена цена от ,90.

Вечерящите обаче не останаха много доволни.

Базираният в Тайланд пътешественик Ричард Бароу изрази мнение за ястието в Twitter, обяснявайки как текущата тенденция в Тайланд е "да се слага сирене върху всичко“. Въпреки че човекът е любител на сиренето, твърди, че не е могъл да изяде и половината бургер.

"Бъргър кинг“ изглежда се стреми към още една сензация, тъй като бразилският клон на компанията започна сътрудничество с филма "Барби“ в сряда, предлагайки бургер със съмнително изглеждащ розов сос, както и сладък розов млечен шейк с поничка отгоре.

Панди

И се връщаме в животинския свят, както вече правим от няколко седмици – и то с една чудесна новина!

Гигантска панда в Южна Корея роди здрави близначета! Ай Бао, както се казва животното, роди малките си миналия петък, съобщават от зоопарка "Евърланд“ в Сеул.

Те са първите панди близнаци, родени в Южна Корея.

И Ай Бао, и нейните новородени са в добро здраве, се казва в изявлението на курортната група.

Южнокорейска природозащитна организация заяви, че ще наблюдава здравето и растежа на малките, за да определи кога да ги покаже на обществеността. Междувременно групата каза, че ще използва социалните медии, за да покаже малките.

Ай Бао и мъжка панда Ле Бао са дошли в парка през 2016 г. от Китай с 15-годишен договор за наем. През 2020 г. Ай Бао роди женско малко на име Фу Бао.

Ай Бао, Ле Бао и Фу Бао са били единствените панди в Южна Корея. Откакто живеят в "Евърланд“, Panda World – секцията, където се помещават трите панди – е приел 14 милиона посетители.

Десетилетия усилия за опазване в дивата природа и изследване в плен спасиха видовете панди, местни за Китай, от изчезване, увеличавайки общата им популация от по-малко от 1000 до повече от 1800 в дивата природа и в плен. Продължителността на живота на голямата панда в дивата природа е около 15 години, но в плен те са живели и до 38 години.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Крал Чарлз е болен от рак
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията