ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або
Автор: Екип Sofia24.bg 20:30 / 03.03.2024Коментари (0)1025
©
Хората, родени на високосен ден, вероятно са мислили много за високосните години.

През изминалата седмица репортери от Sky News разговаряха с редица от тях и попитаха как датата им на раждане е повлияла на живота им.

"Просто искам хората да знаят, че рожденият ми ден съществува“, каза една жена, родена на 29 февруари.

Ще стигнем до това скоро.

Високосна година означава, че в календара има допълнителен ден - 29 февруари.

Те са въведени, защото повечето съвременни календари по света имат по 365 дни, но действителната слънчева година - продължителността на времето, необходимо на Земята да обиколи Слънцето - е приблизително 365,25 дни.

НАСА обяснява: "За да компенсираме липсващия частичен ден, ние добавяме един ден към нашия календар на всеки четири години. Това се нарича високосна година.“

Ако не добавите този допълнителен ден на всеки четири години, нашите календари в крайна сметка ще изпаднат от синхрон със сезоните.

Смята се, че високосната година е въведена от египтяните, за да балансират сезоните, през III век пр.н.е.

Но това не работи в дългосрочен план, защото една слънчева година всъщност не е точно 365,25 дни - тя е само малко по-къса: 365,2422.

Това означава, че дори с високосен ден на всеки четири години, всяка календарна година е била с около 11 минути по-къса от сезонния календар, което означава, че календарът в крайна сметка се скъсява с цял ​​ден на всеки 128 години.

През XVI век римляните решават да предприемат драстични действия, тъй като вярват, че християнските празници се празнуват в грешни дни.

Папа Григорий XIII представя едноименния григориански календар през 1582 г. и премахва 10 дни от месец октомври същата година, за да синхронизира времето със сезоните.

От National Geographic казват: "Той също така разработва нова система за високосна година, която използва слънчевата година от 365,2422 дни, добавя един високосен ден на всеки четири години, но премахва три високосни дни на всеки 400 години, за да предпази календарите от отклонение.“

Една непреднамерена традиция, която идва с високосната година, е служителите да вършат допълнителен ден работа безплатно.

Това е така, защото ако ви се плаща фиксирана годишна заплата, тя не се променя въз основа на това колко дни има в годината.

Ако обаче получавате заплащане на час, 29 февруари може да е вашият щастлив ден, защото ако работите допълнително, имате право да поискате тези часове по същия начин, както през всеки друг работен ден.

Ето и някои забавни суеверия относно високосните дни:

29 февруари е известен с това, че е денят, в който жените могат да предлагат брак на мъжете.

През 1208 г. шотландците не само приемат традицията за предлагане, но също така се предполага, че са приели закон, според който всеки мъж, който отхвърли предложението за високосен ден, ще трябва да плати глоба.

В други европейски страни, особено в богатите райони, друго наказание било, че отказалият предложение трябва да купи на жената, на която е отказал, 12 чифта ръкавици.

Има някои нации, в които високосните години и дни имат малко по-лоша слава.

В Гърция например суеверието диктува, че всеки брак, който започва през високосна година, е обречен на развод. В Италия пък римляните някога са вярвали, че февруари е лош месец, който трябва да бъде посветен на мъртвите - следователно удължаването му било просто депресиращо.

Друго шотландско суеверие твърди, че всеки, роден на високосен ден, е обречен да има живот на страдание.

Според много от интервюираните от Sky News, родените на високосен ден са неофициално известни като високосници.

И за щастие, никой от тях не изглежда да има онзи лош късмет, който ​​шотландските суеверия предричат.

Повечето бебета, родени на 29 февруари, са щастливи да бъдат високосници, ни казва Никол Гарсия, майка на две деца от Мичиган, която тази година навършва 11.

Никол е администратор на фейсбук групата "29 февруари, ВИСОКОСНИТЕ БЕБЕТА!“, в която членуват почти 4000 души с една и съща дата на раждане.

Ако сте бебе на 29 февруари, което се чувства високосно и самотно, трябва и вие да поискате членство в тази група.

ЦВЕТЕ – САЩ



Хората се редят на опашка, за да подушат трупното цвете - растение, което цъфти само веднъж на всеки седем до десет години.

Amorphophallus titanum получава прякора си от вонята, описвана от някои като миризма на гниеща плът, въпреки че други откриват нотки на гниеща храна, потни чорапи или дори чесън.

Тълпи се събраха в Калифорнийската академия на науките (CAS), изследователска институция и музей, в сряда, когато застрашеното тропическо цвете цъфтеше, освобождавайки интензивния аромат.

Трупното цвете (или цветето на трупа) цъфти само за един до три дни, а отнема до цяло десетилетие, за да се стигне дотам.

Лорън Грейг, градинар от CAS, която е в Сан Франциско, казва, че миризмата е лоша по предназначение.

"Това е един вид имитиране на миризмата на вид мъртъв труп, за да накара всички мухи да дойдат и да си взаимодействат с него, да вземат прашец и след това да отнесат този прашец на друго цвете, което ги е привлякло с миризмата си“, обясни тя.

Това беше първото цъфтене на трупното цвете, наречено Мираж, което беше дарено на CAS през 2017 г. То се съхранява в експозицията на тропическите гори на музея от 2020 г. насам.

Бри Листър, анализатор на данни, който живее в Сан Франциско, премести някои от срещите си и чака на опашка около час, за да усети аромата на растението.

"В определени посоки определено хванах потните чорапи, потните дрехи за фитнес, но вероятно за щастие не успях да подуша гниещо месо. Растението определено вони повече от обикновените“, каза г-н Листър.

Моника Бекер изведе детето си от училище, за да види цветето лично, след като го видя в лайвстрийма на академията.

"Когато чухме, че цъфти, си помислихме, че трябва да отидем сутринта, когато отворят. Така че ето ни“, каза г-жа Бекер.

Amorphophallus titanum е растение, ендемично за индонезийския остров Суматра. То е посочено като застрашено от Международния съюз за опазване на природата, като само по-малко от 1000 отделни растения са останали в дивата природа.

ВЛАК БЕГЛЕЦ – ИНДИЯ



В Индия започна разследване, след като товарен влак без машинист измина повече от 70 км. с висока скорост, преди да спре, се казва в доклади.

Никой не е пострадал и потенциално голям инцидент е предотвратен, след като служители помогнаха за намаляване на скоростта на влака, като поставиха дървени блокове на релсата пред него, казаха служители.

Влакът с 53 вагона е бил на път за Пенджаб от Джаму в северозападна Индия в неделя сутринта, когато е спрял в Катуа, за да смени екипажа, каза BBC.

Според индийската телевизия NDTV когато машинистът и неговият помощник напуснали влака, ръчната спирачка не била задействана и влакът избягал по наклонения коловоз.

Той достигнал приблизителна скорост от близо 100 км/ч, докато преминавал през около пет станции, преди да бъде спрян.

Видеозаписи, споделени в социалните медии, показват влака, превозващ стърготини, да минава покрай няколко гари с висока скорост.

Местни служители казаха на Press Trust of India (PTI): "Влакът е бил спрян, след като железопътен служител е поставил дървени блокове върху релсите.“

Влакът е спрял в село Учи Баси.

"Няма данни за жертви при инцидента“, каза NDTV, цитирайки официални лица.

Инцидентът е станал между 7:25 и 9:00 сутринта местно време, съобщи Press Trust of India, цитирайки официални лица.

Железопътните прелези по пътя му бяха затворени като предпазна мярка след подаване на алармата.

Длъжностни лица разследват случилото се, за да се уверят, че няма да се повтори, каза PTI.

"Точната причина за инцидента предстои да бъде установена“, казаха още от NDTV.

През юни повече от 280 души загинаха при влакова катастрофа в квартал Баласоре в Одиша, близо до Бенгалския залив.

Най-тежката железопътна катастрофа в Индия е през 1981 г., когато най-малко 800 души загиват, след като седем вагона на претъпкан пътнически влак излитат от релсите и попадат в река по време на циклон близо до границата с Непал.

Управлявана от държавния монополист Indian Railways, мрежата е четвъртата по големина в света и транспортира 13 милиона души всеки ден, както и 1,5 милиарда тона товари годишно по над 64 000 км. релси.

СМРАДЛИВ ГРАД – ЮАР

Отвратителна воня, която поглъща южноафриканския град Кейптаун, идва от кораб, превозващ добитък, който е акостирал в пристанището, казаха служители.

"Ние сме в ада“, написа един жител на града в X.

Друг публикува: "Днес Кейптаун вони неописуемо. Корабът е на 8 километра и въпреки това го усещам... Надявам се, че тази ситуация ще бъде разрешена бързо. Не само заради личния комфорт на жителите на Кейптаун, но и заради горкия добитък, държан в тези ужасни условия.“

Градските власти започнаха разследване и инспектираха канализационните съоръжения за течове, преди да бъде открит източникът на миризмата: кораб, акостирал в пристанището, превозващ 19 000 глави жив добитък от Бразилия за Ирак.

Захид Бадрудиен, служител в кметството, отговарящ за водата и канализацията, каза, че корабът трябва да отплава скоро - вероятно за облекчение на жителите, които са имали неприятно начало на работната си седмица.

Дългият 190 метра Al Kuwait е плаващ под кувейтски флаг кораб за добитък, според уебсайта на Marine Traffic.

Той акостира в Кейптаун, за да натовари фураж за добитъка, каза NSPCA.

Благотворителната организация за хуманно отношение към животните започна разследване и каза, че един от нейните ветеринарни консултанти е бил на кораба, за да оцени условията.

"Признаваме опасенията, повдигнати от членове на обществеността относно забележимата миризма, излъчваща се от кораба, достигаща до центъра на града и околностите“, се казва в изявление на уебсайта им.

"Тази миризма е показателна за ужасните условия, на които са подложени животните, след като вече са прекарали две седмици и половина на борда, с натрупване на фекалии и амоняк. Вонята е невъобразима, но животните се сблъскват с това всеки ден.“

Грейс де Ланге от NSPCA каза пред Eyewitness News: "Наложи се да евтаназираме около пет глави от добитъка поради наранявания, възникнали по време на пътуването.“

"Миризмата е абсолютно ужасна, така че можете просто да си представите през какво трябва да преминат тези животни и те все още трябва да издържат дълго време в морето до крайната си дестинация.“

СНОШАВАЩИ СЕ КИТОВЕ – ТИХИ ОКЕАН

Фотографи за първи път са уловили изображения на гърбати китове, участващи в сексуална активност – и интимните бозайници са били два мъжки.

Поведението на гърбатите китове пленява учените от десетилетия, но изследване, публикувано тази седмица, включва първите снимки на индивиди от този вид, които правят проникващ секс. Това казаха авторите на статията.

Тя е написана от морския биолог Стефани Стак и двамата фотографи, уловили срещата, Лайл Кранихфелд и Бранди Романо.

Цялото откритие е "опортюнистично“, казаха те, тъй като китовете "бавно се приближили“ до лодката на фотографите, докато те били във води западно от хавайския остров Мауи.

В проучването се казва, че снимките показват здрав и силен мъжки кит, който прониква в друг, който изглежда нездрав или наранен и изтощен.

Бозайниците – чиято дължина обикновено варира от 12 до 16 метра – обиколили кораба няколко пъти, като по-здравият кит преследвал другия.

След около половин час здравият кит задържа другия на място с гръдните си перки и се състои сексуалният акт.

Авторите предполагат, че изтощеният кит може да се е приближил до лодката, за да потърси прикритие от другия.

Те казаха, че остава неизвестно дали еднополовата сексуална активност би се осъществила между двама здрави мъжки.

Кранихфелд казва, че веднага след като се върнали на брега и разгледали снимките, разбрали, че са заснели "среща, която се случва веднъж в живота“.

"Китовете са голяма част от бита ни тук, в Мауи“, каза той пред NBC News.

"Всеки, който се занимава с тях и ги снима, разбира, че това това е нещо невиждано. Чифтосването и раждането са двете основни неща, които все още са до голяма степен неизвестни.“

Те споделили снимките с мисис Стак, която идентифицирала и двата кита като мъжки.

Това не е първият път, когато се наблюдава еднополово поведение в животинския свят, като проучването отбелязва, че наскоро е било наблюдавано при моржове, речни делфини на Амазонка и сиви тюлени, както и при много други видове в по-далечното минало.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията