ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тайни пратеници изпитвали дарбата на Ванга
Автор: Екип Sofia24.bg 10:11 / 05.03.2023Коментари (1)263
©
Повече от 20 години след смъртта на Ванга сведенията за феноменалната й дарба продължават да бъдат обвити в мистерия.

Различни "тълкуватели“ на нейния живот се надпреварват със сензационни открития за предсказанията на пророчицата. Става все по-трудно да се различи истината от полуистината и откровените измислици. На този фон научното изследване на професора социолог Величко Добриянов е уникално. А фактите - безспорни.

Ученият провежда десет сеанса с подставени лица, на които Ванга трябва да "прочете“ миналото и бъдещето. Всички те са записани на магнетофонна лента и прилежно запазени. В някои случаи професорът подлага пророчицата на изпит с повишена трудност. Изпраща при нея хора, които умишлено се опитват да я заблудят с погрешна информация за себе си... Точно такъв е планът, когато в скромен автомобил, претъпкан с петима пътници, професор Добриянов за пореден път потегля към Рупите за среща с Ванга.

Със специалната мисия е натоварена д-р Мими Христова. Тя е инструктирана от видния социолог да се опита да заблуди гадателката с лъжливи истории за живота си, пише "България Днес".

Целта е да се провери дали Ванга ще успее да разкрие измамата. Както и какъв ще бъде нейният научно изчислен коефициент на познаваемост, когато е поставена в необичайна ситуация.

"Бях напрегната и малко уплашена“, признава д-р Христова. Години след това незабравимо за нея пътуване до Рупите тя разказва за участието си в експеримента и последвалите събития специално за допълненото издание на книгата "Феноменът Ванга“.

Притеснението на Мими Христова идва не само от първата за нея среща с Ванга.

"Не знаех дали ще се справя с неособено приятната роля, която Добриянов ми отреди - признава тя. - На лъжкиня. Влязохме в една скромна по подредба стая, но с много светлина. Добрин (така ние, по-близките приятели, наричахме професор Добриянов) ме представи като жена с много нерешени проблеми. И че имам нужда от нейната помощ. Ванга се обърна и каза: "Че какво й е на жената? Щастливо задомена и има две деца“. Това беше вярно. Аз твърдо влязох в ролята си на лъжец и казах, че имам три деца. Тя се замисли и поиска бучките захар, за които предварително знаех, че трябва да нося. Взе ги, повъртя ги малко в ръката си и категорично отговори: "От мъжо ти имаш две. За третото го не виждам. Освен да е от друг мъж“, каза и се усмихна.

Така бариерата е премахната и разговорът потръгва.

"Ванга разказваше живота ми сякаш ме познаваше отдавна, а ме виждаше за първи път - признава д-р Христова. - Аз, вярна на ролята си, продължавах да лъжа, но не беше лесно да се справям с тази доста трудна задача. Защото Ванга разкриваше убедително всичките ми лъжи. Жалко, че увлечена в ролята си на опитно зайче, не запомних всичко, което ми каза, но едно не мога да забравя: "Ти ще работиш и живееш в Испания, каза ми тя“. Аз и отговорих, че това е невъзможно и може би иска да каже, че мъжът ми ще работи там. Неговата професия беше такава.

"Не, отсече Ванга много категорично. Ти, ти ще работиш в Испания“. И ето вече над 16 години работя и живея в тази страна. Всичко, което каза Ванга, се сбъдна. Имам чувството, че видя живота ми като на кинолента от самото начало. И може би до неговия край. Какво се оказа? Че лъжците, хората като мен, подготвени от проф. Добриянов за целите на неговото изследване, Ванга бързо ги разобличаваше.“

Но как феноменалната сляпа жена от Петрич успява да "вижда“ в миналото и бъдещето на хората? Според професор Добриянов това е въпрос, отговорът на който трябва да бъде даден от следващо поколение учени. Тогава, когато науката ще бъде достатъчно напреднала, за да може да обясни това, което сега е мистерия.

И в края на книгата си "Феноменът Ванга" социологът визионер задава въпрос, който днес изглежда пророчески: "Дали "войната на световете" в бъдеще ще бъде не в макрокосмоса, а в микрокосмоса на човека, в мозъка - за контрол над съзнанието, а следователно и над поведението на милиони хора?"

Подарък за пророчицата

"Спомням си съвсем ясно деня, когато по покана на Ванга със съпруга ми професор Величко Добриянов отидохме в Петрич да гостуваме заедно в дома на Ванга за първи път - разказва писателката Рада Добриянова. - Това бе една стилна, добре поддържана къща в града. В подредената градина и в лехите имаше много цъфтящи цветя и храсти. А също едно чадъресто зелено лаврово дърво. От него си набрахме дафинови листа за спомен. През това първо посещение ние занесохме подарък на леля Ванга - два копринени чаршафа в пурпурен цвят. Моят съпруг ги беше донесъл от Делхи, където бе участвал в международен социологически конгрес. Годините са някъде около 70-те на XX век. В къщата на Ванга имаше пълен порядък и чистота. Върху леглата в стаите на втория етаж и по етажерките бяха натрупани множество кукли, плюшени играчки, сувенири от цял свят. Имаше килимчета, бродирани покривки, плетени възглавнички, както и красиви икони и други религиозни символи. Всичките подаръци от благодарни хора, на които е "чела" съдбата.

Моето впечатление от нея бе, че тя е една достъпна личност, която не "всява напрежение", както някои чувстваха, а желание за реално човешко общуване.


Още по темата: общо новини по темата: 7000
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
30.01.2024 »
предишна страница [ 1/1167 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Креатура на ДС! Имала е някакви дарби като всяка гледачка, но е била използвана от ДС и способностите са и били превъзнасяни от хорската глупост и съответните “професори” и служби!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията