ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Така е пазарувала най-богатата българка, преди да изчезне безследно
Автор: Екип Sofia24.bg 16:53 / 03.11.2021Коментари (0)916
©
Горките мъже вървяха след нея, натоварени като магарета и едва си поемаха дъх - всеки носеше по 20 чанти. Така описва прибирането на Ружа Игнатова от обиколка по скъпи бутици и българските й телохранители в луксозния й апартамент бивш портиер на сградата в елитния лондонски квартал "Кенсингтън". С тази случка от 2016 г. започва поредното разследване на Би Би Си за безследно изчезналата "криптокралица" д-р Ружа, установило, че през фирма на офшорната зона на остров Гърнси българката притежава жилище за почти 13,5 млн. паунда в британската столица.

Публикацията на подкаста "Изчезналата криптокралица" (The Missing Cryptoqueen) този път е част и от разкрития по Досиетата "Пандора" - огромен масив данни за това кой стои зад фирми, регистрирани в офшорни зони с прикрити собственици. Авторите на подкаста обещават още серии през 2022 г.

Измамата на Ружа Игнатова, продавала нещо несъществуващо - криптовалутатата OneCoin - възлиза на 4 млрд. евро и в Европа вече са в ход дела в няколко държави. На 17 септември в Мюнстер започна процес срещу адвоката ѝ в Германия Мартин Брайденбах по обвинения в пране на пари и превод на 20 млн. евро в Лондон за купуване на луксозния имот.

Други двама са изправени пред обвинения в източване на милиони евро в схемата, от която според Би Би Си само във Велибритания са ощетени хора снад 100 милиона паунда. В САЩ също текат дела за крупни измами срещу Игнатова, а брат й Константин бе арестуван и лежи в затвора. Авторите описват, че именно от делото на Брайденбах се е разбрало за апартамента с четири спални и басейн с подвижен покрив в сградата, известна като "Абътс хаус".

Според разказ на очевидец в жилището с площ от 650 кв м. е било пълно не само с покупки от луксозно марки, но и с картини на Анди Уорхол и Майкъл Мьобиус. Снимка показва порцеланови чиния с образа на самата Игнатова. По-късно се разбира и от коя точно лондонска галерия са купувани произведения за стотици хиляди паундове, като се повдига въпросът дали Игнатова умишлено не е влагала пари в бижута, ценни вещи и картини, които лесно и бързо могат да се изнесат, за да не бъдат конфискувани.

Ключовото е разкритието, че Ружа Игнатова е притежавала имот на британска територия с помощта на фирмата за офшорни услуги Aquitaine Group. Британското разследване срещу българката беше прекратено през септември 2019 г. с обяснение, че "не бяха установени каквито и да е активи на OneCoin в Обединеното кралство". Два месеца по-късно в друго дело излиза името на компанията Abbots House Penthouse Limited на остров Гърнси. Американската правна кантора Locke Lord с офис в Лондон забелязва нещо нередно за източника на превод от 20 милиона евро.

Разследването води до нейния бивш служител Марк Скот, срещу когото започва дело за пране на пари в САЩ и в него се разбира, че фирми на Ружа Игнатова са давали парите за купуването на луксозния имот в "Кенсигтън", раказва Би Би Си. Тя рядко се е появявала в апартамента след 2016 г. - времето, когато изглежда се е канела да установи трайно присъствие в Лондон, тъй като е открила офис в скъпа сграда близо до Хайд парк в район, където се събират елитните кавратали Мейфеър, Найтсбридж и Виктория. За 36-ия ѝ рожден ден е организирано пищно тържество в музей "Виктория и Албърт".

На 25 октомври 2017 г. Ружа се качва на самолет на Ryanair от София за Атина и изчезва безследно. Но през юли 2018 г. брат ѝ Константин, оглавил схемата за измами след нея, публикува селфи, направено в същия апартамент в "Кенсингтън". Разследването установява, че в сградата е имало още едно по-малко двустайно жилище за 1.9 млн. паунда, в което е живеела охраната им.

Името на Ружа Игнатова отново отсъства от имотните регистри във Великобритания, защото купувач е офшорната фирма от Гърнси. Константин бе арестуван на 6 март 2019 г. на международното летище на Лос Анджелис и обвинен в заговор за измама. На лондонския адрес се е появявал и Франк Шнайдер, бивш ръководител на разузнавателна агенция в Люксембург, арестуван във Франция по искане на американските власти през април 2021 г. и очакващ решение през ноември за екстрадирането му.


Още по темата: общо новини по темата: 39
17.03.2024 »
08.03.2024 »
16.01.2024 »
01.10.2023 »
24.09.2023 »
26.07.2023 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията