ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Телефонът ви прегрява през лятото? Как да го предпазите?
Автор: Екип Sofia24.bg 06:51 / 28.06.2023Коментари (0)181
©
Летните температури най-накрая решиха да поемат нещата в свои ръце и на всички нас ни остава само едно - да открием начин как да се “охладим". Да, признаваме си, че е нелепо през по-голямата част от годината да очакваме лятото само с идеята да се оплачем от него, но това си е напълно в реда на нещата.

Не е така обаче за телефона ни - ние изискваме той да се справя с все повече задачи и по възможност по едно и също време. И разбира се това неминуемо довежда до прегряване - в най-прекия възможен случай. Очаквано, високите температури навън ускоряват този процес, оказвайки негативно влияние върху работата на устройството. Това потенциално би могло да влоши състоянието на батерията и дори да причини трайни повреди на телефона (и на всичко, което се намира в близост до него).  

Има няколко конкретни сценария, за които трябва да внимавате, когато става въпрос за прегряване на телефона ви, както и няколко трика, които можете да използвате, за да се предпазите.

Всички знаем какво е да “прегреем" - липсата на свежа циркулация на въздух, в съчетание с горещото време, а защо не и ежедневното напрежение бързо могат да ни окажат негативно влияние. И ако тези индикации не са ви достатъчни, то всеки производител е посочил точни и ясни граници за своите устройства.

Така например iPhone може да прегрее при около 35 ºC, като няма значение дали сте в колата или на плажа. Има и други сценарии, при които телефонът ви може да се “сгорещи": в зависимост от модела това може да се случи, когато стриймвате или записвате видео, когато се зарежда (особено чрез безжично зареждане) или когато използвате приложения или игри, които поставят големи изисквания към телефона и неговия процесор.

С напредването на възрастта на устройствата тези проблеми се задълбочават. Навигацията с помощта на GPS е друга интензивна задача, която може да загрее телефона доста бързо - и като се има предвид, че по същото време той може да се зарежда директно на пряка слънчева светлина (през предното стъкло на автомобила) - съответно трябва да подхождате с огромно внимание.

Не на последно място идва и прехвърлянето на данни - независимо дали става въпрос за Wi-Fi или мобилна мрежа, комуникационните компоненти в телефона работят извънредно дълго - особено при слаб сигнал, заради който вграденият модем трябва да бъде по-активен за по-дълго време, за да намери и поддържа връзка.  

Повечето телефони от време на време се затоплят - особено когато са подложени на натоварване - и все още е трудно да се зададе точна индикация за определяне на това кога е твърде горещо. Ето защо се приема, че проблем са продължителните периоди на прегряване, както и телефон, който прегрява до степен, в която не можете да го държите удобно в ръка. 

В някои случаи телефонът сам ще ви съобщи кога е прекалено загрят: например, iPhone подава предупреждение при загряване. Появата му е с цел да се зарежда безопасно, когато възстановяването от резервно копие на iCloud е повишило прекалено температурата. Операциите се спират, докато устройството се охлади, въпреки че все още могат да се правят спешни повиквания.

Как да предотвратите прегряване на телефона?

Очевидно е, че поддържането на телефона в среда, която е подходящо охладена и проветрена, е добра отправна точка. Ако се налага да вземете телефона в топла сграда или навън в слънчев ден, дръжте го на сянка, доколкото е възможно, и се уверете, че има достатъчно място за движение на въздуха около него - ако този въздух циркулира, толкова по-добре, пише hicomm.bg. 

Малко здрав разум е от полза (впрочем, както при екстремни горещини, така и при екстремни студове). Не взимайте телефона си в сауната например или не го оставяйте в колата в горещ ден. Ако зареждате телефона си, уверете се, че е далеч от прозорец и в хладна част на стаята, и го проверявайте от време на време. Можете да пробвате да свалите калъфа - някои калъфи отлично защитават телефоните, но не толкова добре ги охлаждат и това може да е фактор.  

Повечето производители, включително Google, ще ви кажат да намалите активността на телефона до минимум: в идеалния случай искате да го изключите напълно. Все пак ако не сте склонни на подобна жертва,  излезте от всички приложения, които използвате, и помислете за поставяне на телефона в самолетен режим (който значително намалява работата на вътрешните компоненти). 

Други начини да гарантирате, че телефонът ви няма да прегрее, според Samsung, са да поддържате операционната система и приложенията си в актуално състояние - за да осигурите ефективна работа със софтуера без грешки - и да използвате зарядни устройства и кабели, които са официално одобрени за използване с телефона ви. Ако телефонът ви винаги прегрява, докато се зарежда, това може да се дължи на оборудването, което използвате за зареждане, а не на самия телефон. 

И като за финал - ако телефонът ви прегрява без причина, потърсете специализирана помощ от сервиз. Възможно е да трябва да ъпгрейтнете до нов модел.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Войната в Украйна
Газови доставки
Лоша инфраструктура в София
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията