ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Този град се е казвал Ески Джумая, а от 90 години носи сегашното си име
Автор: Екип Sofia24.bg 21:32 / 28.03.2024Коментари (0)2028
©
През далечната 1573 година за пръв път се споменава името, което днес носи град Търговище. В тази статия ще ви представим една интересна легенда, свързана с произхода на това наименование, както и ще ви запознаем по-задълбочено с историята на този впечатляващ български град.

Легендата за Ески Джумая

Легендата ни пренася към времена, когато на това място е живял известен с мъдростта и лечебните си способности Ескиджи баба - изключителен лечител. Всеки петък, хора от различни краища се събирали при него, търсейки изцеление и помощ. С течение на времето, тези срещи дали началото на голям пазар, който постепенно се превърнал в традиция. Оттук произлиза и името "Ески Джумая", което в буквален превод означава "стар пазар", като в турски език думата "джума" означава "петък".

Историята на град Търговище

Ако трябва да погледнем историята на Търговище, трябва да се върнем назад около 5000 години преди Христа. Това се пада в медно-каменната епоха. Открити са доказателства за тракийско, римско и ранно-византийско присъствие в района.

Мисионис

На около 7 км от съвременния град Търговище, се намират развалините на древния античен град Мисионис. С времето той придобива значителна роля дори и за България, като играе служи за защита на средновековните столици Плиска и Преслав, и по-късно - Търново. Арабският пътешественик Ал Идриси описва Мисионис през XII век като стар и гъстонаселен град, известен с търговията си. Съдбата на града в последващите години е неясна, но се предполага, че е бил разрушен по време на османските завоевания през XIV век.

Ески Джумая

В периода на Османската империя, ново селище възниква на мястото на Мисионис, наследявайки неговите функции. Първоначално e населено главно с турци, с времето градът започва да привлича и българи от околните селища, особено след Руско-турските войни в края на XVII и началото на XVIII век. Градът се прочува с Ескиджумайския панаир, който става притегателно място за търговци от цяла Европа, Африка и Азия. Благодарение на търговията, градът претърпява развитие, като тук се открива едно от първите светски училища. Малко познат факт е, че дори великият Петко Славейков е бил учител в града. Стопанският подем на селището е видим. Доказателство за това е старият квартал Вароша с неговите характерни възрожденски къщи.

Клането в Ески Джумая 1878

За съжаление, градът става известен с поредица от трагични събития през януари 1878 г. На 27 януари, приближаващата руска армия води до изтегляне на значителна част от турските сили и местното турско население от граа. Те се присъединяват към големия турски гарнизон в Шумен. Въпреки това, останалите в града черкези се организират и започват нападения срещу местните българи. Най-ожесточените сражения се разгарят в българския квартал Вароша, където отбраната е организирана от хаджи Илия Марков. В отговор на тези нападения, руската армия изпраща специален отряд под ръководството на капитан Карганов, който успява да прекрати клането над българите. На 29 януари градът е освободен, а заловените извършители на атаките са осъдени на смърт от временното руско военно командване.

Търговище

Градът приема своето сегашно име през 1934 година, когато е взето решение старото му турско име Ески Джумая да бъде заменено с българския му еквивалент. Въвеждането на името Търговище отразява историята на града като център на търговията, пише actualno.com. Приема се, че по този начин се запазва и традицията на града да бъде център на търговията в региона.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Евроизбори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията