
ЗАРЕЖДАНЕ...
Учени: Консумацията на повече картофи може да намали риска от преждевременна смърт, ето как трябва да ги приготвите | ||||||
| ||||||
Група учени от Норвегия, водени от Ерик Кристофър Арнесен от университета в Осло, анализират данни от над 77 хиляди души. Това проучване събира информация за хранителните навици на участниците, по-специално за консумацията им на картофи, предимно варени. След това здравето им е било наблюдавано средно в продължение на 33 години, като е било обърнато внимание на риска от смърт от различни причини, включително сърдечносъдови заболявания, пише изданието Medonet Zywienie. Резултатите показват, че хората, които ядат поне 14 картофа седмично, имат 12% по-нисък риск от преждевременна смърт в сравнение с тези, които ядат шест или по-малко. Освен това тези хора са били по-малко застрашени да умрат от сърдечносъдови заболявания, коронарна болест на сърцето и инфаркт. Ерик Арнесен обаче подчертава, че проучването не доказва чудотворни суперкачества на картофите, а по-скоро предполага, че храната не е така нездравословна, колкото се смяташе досега. Предишните негативни мнения за картофите се дължат най-вече на проучвания на преработени, високомаслени и високосолени картофени продукти, каквито са пържените, а не на самите картофи, казва той. Важно е също да се отбележи, че през 70-те и 80-те години на миналия век, когато е проведено проучването, пържените картофи не са били популярни в Норвегия, особено в селските райони. Въпреки че често не се смятат за хранителен зеленчук, те могат да осигурят много ценни хранителни вещества Естествен източник са на калий, диетични фибри, витамин С и биоактивни съединения, като фенолни киселини. За да се насладите на ползите от консумацията на картофи, трябва да обърнете внимание на начина, по който ги готвите. Важно е да се избягва пърженето, тъй като при процеса на прилагане на висока температура се произвежда акриламид, химикал, считан за канцерогенен. За щастие, има много здравословни и вкусни начини да се сготвят. Печени с билки и зехтин, готвени на пара или добавяне на варени към салати са само няколко примера. Картофите могат да заменят хляба за закуска или да бъдат допълнение към салата с риба тон, домати и нахут. Източник: Zdrave.to |
За контакти:
тел.: 0700 45 024
novini@sofia24.bg