ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Учени: Консумацията на повече картофи може да намали риска от преждевременна смърт, ето как трябва да ги приготвите
Автор: Екип Sofia24.bg 13:30 / 17.06.2025Коментари (0)1062
©
Последните изследвания показват, че консумацията на повече картофи, които са част от известната атлантическа диета, може да намали риска от преждевременна смърт. За да използвате пълноценно здравословния им потенциал, правилната подготовка е от решаващо значение.

Група учени от Норвегия, водени от Ерик Кристофър Арнесен от университета в Осло, анализират данни от над 77 хиляди души.

Това проучване събира информация за хранителните навици на участниците, по-специално за консумацията им на картофи, предимно варени. След това здравето им е било наблюдавано средно в продължение на 33 години, като е било обърнато внимание на риска от смърт от различни причини, включително сърдечносъдови заболявания, пише изданието Medonet Zywienie.

Резултатите показват, че хората, които ядат поне 14 картофа седмично, имат 12% по-нисък риск от преждевременна смърт в сравнение с тези, които ядат шест или по-малко. Освен това тези хора са били по-малко застрашени да умрат от сърдечносъдови заболявания, коронарна болест на сърцето и инфаркт.

Ерик Арнесен обаче подчертава, че проучването не доказва чудотворни суперкачества на картофите, а по-скоро предполага, че храната не е така нездравословна, колкото се смяташе досега. Предишните негативни мнения за картофите се дължат най-вече на проучвания на преработени, високомаслени и високосолени картофени продукти, каквито са пържените, а не на самите картофи, казва той.

Важно е също да се отбележи, че през 70-те и 80-те години на миналия век, когато е проведено проучването, пържените картофи не са били популярни в Норвегия, особено в селските райони. Въпреки че често не се смятат за хранителен зеленчук, те могат да осигурят много ценни хранителни вещества

Естествен източник са на калий, диетични фибри, витамин С и биоактивни съединения, като фенолни киселини.

За да се насладите на ползите от консумацията на картофи, трябва да обърнете внимание на начина, по който ги готвите. Важно е да се избягва пърженето, тъй като при процеса на прилагане на висока температура се произвежда акриламид, химикал, считан за канцерогенен.

За щастие, има много здравословни и вкусни начини да се сготвят. Печени с билки и зехтин, готвени на пара или добавяне на варени към салати са само няколко примера. Картофите могат да заменят хляба за закуска или да бъдат допълнение към салата с риба тон, домати и нахут.

Източник: Zdrave.to







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Първа лига сезон 2025/26
Волейболна лига на нациите 2025
Български тенис
Специализирани полицейски операции в страната
Забраняват тротинетките заради зачестилите инциденти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията