ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
В този български град е имало най-много шафрантии
Автор: Екип Sofia24.bg 21:48 / 01.03.2024Коментари (0)1028
©
Думата "шафрантия" придобива голяма популярност в България в края на 19 и началото на 20 век. За съжаление, тя е запазена с негативно значение, което често се тълкува погрешно. Понятието е въведено през средата на 19 век за жените в определен български град. Градът се гордее, че много често е бил на първо място в България - първото театрално представление, първото читалище, първият оркестър са създадени тук.

Този град е Шумен - нека се запознаем повече за връзката му с думата "шафрантия". Откъде идва думата шафрантия в България След неуспешната унгарска революция през 1848 година, мнозина унгарци напускат родината си. Над 6000 души пристигат в България, като значителна част от тях са под ръководството на Лайош Кошут и избират да се установят в град Шумен.

Един от най-известните от тях е Михай Шафран, който през 1851 година създава първият български оркестър. В състава му свири Панайот Волов, както и Добри Войников. В допълнение към музиката, Шафран открива малко кафене, където оркестърът изпълнява музика, а жените се присъединяват към танците и пеенето. Това действие се счита за провокация към възрожденските обичаи, като местните започват да наричат тези жени "шафрантии" - дами с по-освободено поведение от обичайното.

Терминът е комбинация от името на унгареца и турската дума "шъфрънтъ", с което възниква нова популярна дума сред българското население. Най-старата българска фотография съхранява образа на този изтъкнат унгарец, който изразява многостранния си принос към България Шумен и червените фенери.

В периода между 1853 и 1856 година се разразява Кримската война, където всички Западни Велики сили и Османската империя обединяват усилията си срещу Руската империя. В този момент в град Шумен се намира чуждестранен контингент, състоящ се от французи и англичани. Те държат със себе си труженички от най-древната професия.

Един от богаташите на Шумен, Иван Сяров, създава казино, където чуждестранните войници се забавляват до късно вечерта. Смята се, че това място предлага и други услуги. Поради тази причина, местната власт взима решение да установи правила, по които да регулира тази дейност. Тези правила са запазени до 1892 година, когато е запазен документ, определящ изискванията за отваряне на публичен дом.

Те са описани в 15 точки, като някои от най-интересните са: "Приказъ за задълженията на съдържателите на публичните домове и на ******** в гр. Шуменъ“:

Изисква се разрешение от общината

Преглед на служителките 2 пъти седмично при лекар

Къпане поне веднъж в седмицата

Болните се отстраняват и се подлагат на лечение

Умивалник, сапун и кърпа във всяка стая

Забрана за подвикване на минувачите пред публичния дом

Забрана да бъдат разголени или в неприлични пози пред публичния дом.

Тук се включват и прозорците.

Отговорът на посочения въпрос в заглавието е град Шумен. Важно е да подчертаем, че по съответните стандарти на онова време, било смятано за необичайно една жена да се занимава с актьорство или да изпълнява модерните европейски танци. Това често довеждало до етикетирането на тези дами като шафрантии - дума, използвана за жените работили с Михай Шафран, пише actualno.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията