ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Вече не правят такива като него: Райнер Вернер Фасбиндер 
Автор: Неда Узунколева 21:15 / 03.02.2024Коментари (0)203
©
Американски критици заявяват, че Райнер Вернер Фасбиндер е единственият отговорен за възраждането на немското кино по време на новата вълна от 70-те години. Въпреки че известни имена като Вернер Херцог и Вим Вендерс са били еднакво активни по това време, разбираемо е защо Фасбиндер получава това признание. С над 40 филма зад гърба си до 37-годишна възраст можем само да гадаем колко още би направил, ако не беше починал толкова рано.

Фасбиндер умира от собствената си продуктивност. Умира от твърде много живот, твърде много работа, твърде много объркани връзки и твърде много кокаин. Той си отива докато режисира поредния си филм. Колкото и темпото му да подхранва креативността му, то го унищожава. Лекари и приятели го предупреждават, но никой никога не е бил в състояние да го спре.

Роден през 1945 г. в Бавария, Райнер Вернер Фасбиндер има своите корени в театъра, където започва като актьор, режисьор и писател на деветнадесет години. Там формира екипа си, сред които бъдещата му звезда Хана Шигула. Вдъхновен от Жан-Люк Годар и Дъглас Сирк, той е воден от необикновена творческа, но в крайна сметка разрушителна сила. Конкуренцията е друг движещ фактор: ако Годар прави три филма годишно, Фасбиндер трябва да прави четири. Между 1970 и 1971 г. прави общо десет игрални филма.

Фасбиндер се интересува от политика и използва филмите си, за да хвърля светлина върху подводните течения на обществото. Често сравняван с Пиер Паоло Пазолини, филмите му са изследвания на отхвърлените и нежеланите - жените, слабите, проститутките, възрастните хора и чужденците са тези, които заемат централно място в неговото творчество. Той не само разказва техните истории - това са своеобразни дисекции на обществото. Фасбиндер предизвиква и избягва всякаква идентификация със своите герои– създава дистанция, която кара зрителя да изгради собственото си мнение.

Екипът на режисьора се състои от приятели и любовници, предимно хора, които той среща през първите си дни в театъра и превръща в актьори, композитори, сценографи и монтажисти – създавайки невероятни кино творби, родени от нови гледни точки. Повтарящата се тема за емоционални борби за власт ръководи романтичните връзки на Фасбиндер, огледално отразени от тези на екрана. Неговата личност на и извън снимачната площадка е толкова трудна, че някои описания предизвикват образи на садизъм. Когато неговият бивш приятел и актьор Армин Майер се самоубива, Фасбиндер излива  мъката си във филма "In a year with 13 moons".

Повечето от филмите на Фасбиндер са внимателно изградени и поради минималистичния им характер всяка дума и детайл са ключови. Неговият опит в театъра го е научил колко е важна перфектната артикулация и произношение – регионалните акценти се използват само за комедийни моменти. Все още е учудващо колко прости са неговите истории, без изобщо да са предвидими. Да се ​​каже, че Фасбиндер е единствен по рода си, би било подценяване.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията