ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Възрастна жена, преживяла Холокоста, е TikTok звезда
Автор: Екип Sofia24.bg 16:58 / 23.03.2023Коментари (0)341
© BBC
Това Фрийдман, оцеляла от Холокоста, е на 85 години и благодарение на 17-годишния си внук се превърна в звезда в TikTok.

В хола в семейния дом в Мористаун, щата Ню Джърси, той записва кратки видеа на своята баба, която разказва за живота си през 1944 г. и 1945 г., когато, едва шестгодишна, е била в концентрационния лагер Аушвиц в окупираната от нацистите Полша. Тя говори и за преживяванията си преди и след своя престой в лагера, разказват от БТА. 

Видеата в акаунта ѝ са събрали над 75 милиона гледания, откакто двамата са започнали да ги публикуват през септември 2021 г.

"Наистина имаше лавинообразен ефект", каза Фрийдман. По-късно двамата осъзнали, че това е страхотен начин за младите хора, които не четат книги или не харесват уроците в училище, да слушат и да научават за Холокоста. 

Нейният внук Арън Гудман каза, че най-гледаните видеа са тези, "на които се вижда нейният номер", татуиран на ръцете й в Аушвиц за разпознаване.

"Хората по света обикновено нямат възможност да срещнат оцелял, да видят историята на ръката му. Така че социалните медии и TikTok са начин да предадем посланието си и да покажем доказателства за Холокоста, който хората несправедливо отричат", заяви Гудман.

Потребители на TikTok са благодарни на Фрийдман, че споделя спомените си, и казват, че в училище са учили много малко или дори нищо за Холокоста.

Внукът на възрастната жена заяви, че прави видеата, за да се бори с антисемитизма онлайн и да образова TikTok поколението за ужасите на Холокоста.

"Трябва да се съсредоточим върху историята и да предупредим хората до какво може да доведе омразата, ако никой не прави нищо срещу нея", каза ученикът.

На друго видео се виждат черно-бели кадри на Това Фрийдман и други еврейски деца в началото на 1945 г., на които тя вдига своя ръкав и показва татуирания номер на ръката си. Филмът е заснет от съветската армия седмица след като затворниците са били освободени от лагера.

Когато Това Фрийдман гледала филма, тя си спомнила за своята майка, която не се вижда на кадрите, но е била наблизо и я е научила как да оцелее в лагера, като не гледа пазачите в очите и се крие сред мъртвите тела. Майка й изчезва след войната и умира на около 45 години. 

Фрийдман каза, че хората често я питат как би могла отново да има доверие или да обича хората след това, което е видяла в лагера. Тя заяви, че познава и други оцелели от Холокоста, които са загубили семействата си в лагерите, но след това отново се оженили и имат деца.

"Животът се променя и може да живееш отново", каза Фрийдман, която работи като терапевт и социален работник и пише книга за преживяванията си, наречена "Дъщерята на Аушвиц". 

"Това бих искал да разкажа на хората. Надеждата, че човечеството може да се съгради наново", добави възрастната жена, оцеляла от Холокоста.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
България и Войната в Украйна
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията