ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Яжте тези ядки за нисък холестерол
Автор: Екип Sofia24.bg 11:49 / 22.12.2022Коментари (0)142
©
Шамфъстъците са основен елемент от средиземноморската диета. През последните години те станаха част от множество рецепти за солени и сладки ястия. Различни проучвания са показали, че шамфъстъците имат ценни ползи за здравето, тъй като са богат източник на фибри, белтъчини и антиоксиданти, които ни защитават от различни хронични заболявания.

За диетата, основана на растителни източници, шамфъстъците са ценен източник на всичките 9 есенциални аминокиселини. Проучване, проведено от Департамента по науки към Университета в Илинойс, САЩ е показало, че шамфъстъците съдържат висококачествени белтъчини, богати на аргинин и левцин - ценни аминокиселини, които укрепват имунната система и стимулират производството на протеини в тялото, пише puls.bg.

Известно е, че антиоксидантите имат ценни свойства за защита от вредното действие на свободните радикали - високореактивни молекули, необходими за различни метаболитни процеси в тялото, които, във високи количества предизвикват ракови заболявания и ускоряване на стареенето. Ето защо е важно да спазваме диета, богата на антиоксиданти. Ценни източници са боровинките, нарът, черешите и шамфъстъците.

Проучване, проведено от Университета на Корнел, САЩ, публикувано в Nutrients, е показало, че антиоксидантният капацитет на шамфъстъците е значително по-висок от този на други известни антиоксидантни храни. Учените смятат, че това се дължи на изключителните съставки, които се съдържат в шамфъстъка - витамин Е, флаваноиди, фенолни съединения и каротеноиди. Това са мощни антиоксиданти, които допринасят за справянето с оксидативния стрес - състояние, при което капацитетът на организма да се справя с излишъка от свободни радикали не съответства на неговите нужди. Тогава се наблюдава повишено тъканно увреждане и ускорено стареене.

Консумацията на шамфъстъци подобрява нивата на холестерола в кръвта - намалява общия холестерол, повишава нивата на “добрия" HDL холестерол и намалява окислението на “лошия" LDL холестерол, което е свързано с понижаване на сърдечносъдовия риск.

Освен това шамфъстъците са ценен източник на фибри. Редовната им консумация осигурява превенция на констипацията - запек, понижен риск от рак на дебелото черво, диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания. Шамфъстъците са богати на селен и цинк - ключови минерали за имунната функция, хормоналния баланс и производството на хормони на щитовидната жлеза.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията