
ЗАРЕЖДАНЕ...
За нищо на света не съхранявайте този продукт в хладилник | ||||||
| ||||||
Някои продукти изискват специфични условия за съхранение, за да се запазят в най-доброто си състояние, както по отношение на вкус, така и по отношение на безопасност. В тази статия ще разгледаме важността на правилното съхранение на картофите и как да се грижим за тях, за да предотвратим възможни проблеми. Основна грешка при съхранението на картофи Ако имате навик да съхранявате картофите си в чекмеджето за зеленчуци на хладилника... спрете! Този на пръв поглед безобиден навик може не само да промени техния вкус и текстура, но и да доведе до образуването на токсичен химикал по време на готвене. За какво точно става въпрос? Това може да се получи, защото студът променя структурата на нишестето в картофите. И тази трансформация не е без последствия. Скритата опасност: нишестето се превръща в захар... след това в канцерогенен акриламид Картофите са естествено богати на нишесте, бавно освобождаваща се захар. Но когато влезе в контакт със студа, това нишесте се разгражда и се трансформира в прости захари (като глюкоза и фруктоза). Това се нарича студено подслаждане. Моментът, в който това става проблематично, е на етапа на готвене. Тъй като при високи температури (над 120°C и още повече при 250°C), тези прости захари реагират с аминокиселината аспарагин, за да се получат. Акриламид, вещество, класифицирано като "вероятно канцерогенно“ от хората от Международната агенция за изследване на рака (IARC). И така: колкото повече готвите картоф, който е бил съхраняван на студено, толкова повече рискувате да генерирате тази вредна молекула. Последици за здравето: защо превенцията е по-добра Според EFSA (Европейски орган за безопасност на храните) акриламидът присъства в много преработени храни и прекомерното му присъствие е проблем за общественото здраве. Подозира се, че повишава рисковете от: - някои видове рак (особено храносмилателен); - неврологични разстройства; - и потенциално токсични ефекти върху репродукцията при високи дози. Как да съхраняваме безопасно картофите? Не се паникьосвайте: има прости решения на този проблем. Правилното нещо, което трябва да направите: съхранявайте вашите картофи на тъмно, сухо и хладно (но не студено!) място, като например килер или мазе, между 6 и 10°C. Практически съвети: - Избягвайте излагане на светлина, за да предотвратите позеленяване или покълване; - Не ги мийте преди съхранение, това ускорява разграждането им; - И преди всичко никога не ги поставяйте в хладилника. - За да се предпазите от нежелани последствия, е важно да се придържате към правилните методи за съхранение на картофите. Избягвайте хладилника и се уверете, че те са поставени на сухо, тъмно и хладно място, като килер или мазе. Тези условия ще гарантират, че картофите запазват своята свежест и качество за по-дълго време, без да се променя тяхната структура или да се образуват вредни вещества. Не забравяйте и за други малки детайли, като избягване на контакт с пряка светлина, която може да доведе до покълване, и не мийте картофите преди съхранение, тъй като влагата ускорява процеса на разлагане. С тези прости съвети ще можете да се наслаждавате на картофите си без да се притеснявате за тяхната безопасност и качество. |
За контакти:
тел.: 0700 45 024
novini@sofia24.bg