ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Затворът на ужасите: 100 човека в килия, сън върху метална койка и без разходки в двора
Автор: Екип Sofia24.bg 09:32 / 06.03.2023Коментари (0)260
©
40 000 затворници, обвинени в принадлежност към бандите MS-13, известна още като "Мара Салватруча“ и "18-а улица“, ужасите на Латинска Америка, ще бъдат събрани в нов "мегазатвор“, наречен Център за ограничаване на тероризма в Теколука, на 75 км югоизточно от Сан Салвадор.

Първите 2000 бандити вече пристигнаха в новопостроеното съоръжение, предназначено за повече от 40 000 членове на банди, набелязани във "войната“ срещу престъпността на президента Найиб Букеле. Самият президент се похвали в Туитър миналия петък: "На разсъмване, с една операция прехвърлихме първите 2000 членове в Центъра за ограничаване на тероризма (CECOT)“, който според него е и най-големият затвор в Америка.

"Това ще бъде новият им дом, в който ще живеят десетилетия, всички смесени, неспособни да причинят повече вреда на хората отвън“, каза президентът. Правозащитни организации заявиха, че извънредното положение, използвано от Букеле за извършване на арестите, е довело до сериозни нарушения на човешките права. Сред тях са "масово произволно задържане, изтезания и други форми на малтретиране на задържани, смъртни случаи в ареста и провокирани от злоупотреби наказателни преследвания“, се казва в изявление на Хюмън райтс уоч, цитирано от Телеграф.

Букеле публикува видео, показващо боси, татуирани мъже, облечени само в бели боксерки, приведени с ръце зад бръснатите си глави. Всеки затворник седеше с крака от двете страни на мъжа пред него, докато въоръжени пазачи, приличащи на киборги, пазят хората, наблъскани като стадо добитък. Бандитите и заподозрените са натоварвани в автобуси, с ръце и крака в пранги и вериги, за да бъдат откарани в новия затвор в конвой, включващ и хеликоптери.

В новия затвор мъжете са подредени по подобен начин, личи от снимките, преди да бъдат отведени на големи групи в килиите си, където са оставени да седят на пода до подредени метални легла.

Според затворническата управа матраци няма да се предоставят. "Ние изрязваме този тумор от обществото“, каза министърът на правосъдието и обществената сигурност Густаво Вилаторо в Twitter относно затворниците. "Знайте, че никога няма да напуснете CECOT, ще платите за това, което сте... страхливи терористи“, добави той.

Първите 2000 затворници бяха прехвърлени по ирония ли, нарочно ли, навръх Свети Валентин в това, което правителството на Салвадор нарича най-големия затвор в Америка. Тъмницата е оборудвана с високотехнологична система за наблюдение и е част от репресиите във войната на президента Найиб Букеле срещу бандите. До момента властите са арестували над 63 000 членове на страховитите "Мара Салватруча“ и "18-та улица“. Бандите имат около 70 000 членове в централноамериканската държава. Масовите арести по време на операцията доведоха до рязък спад на убийствата и изнудването, а проучванията на общественото мнение показват, че повече от 90 процента от обществеността одобрява репресиите въпреки доказателствата за нарушение на човешки права.

Всяка от сградите на затвора има 32 килии от около 100 кв. м, предназначени да държат повече от 100 затворници според министъра на благоустройството Ромео Родригес. Съоръжението предвижда 80 метални койки на всеки 100 затворници, а правозащитни групи и наблюдатели критикуваха конструкцията като нарушение на стандартите за лишаване от свобода. "В килиите няма да има матраци“, каза пред журналисти надзирател на затвора, който носеше ски маска, за да защити самоличността си, по време на представяне на проекта пред обществеността.

Затворът разполага със зали за хранене, стаи за упражнения и маси за тенис, но те са само за надзирателите. Затворниците ще напускат килиите си само за съдебни изслушвания, провеждани чрез видеоконференция, или за да бъдат наказани в неосветени изолационни килии без прозорци. Законодателното събрание на Салвадор многократно е подновявало извънредното положение за разбиването на бандите. Парламентът суспендира някои конституционни права и дава на полицията повече правомощия да арестува и задържа заподозрени в засегнатата от насилие страната.

Бандата се заражда в испаноезичните квартали на Източен Лос Анджелис през 80-те години, като е сформирана от емигранти, избягали от дългата и брутална гражданска война в Салвадор. Други членове на бандата произхождат от Хондурас, Гватемала и Мексико.

MS е съкращение от Mara Salvatrucha - комбинация от mara, което означава банда, salva от Салвадор и trucha, което приблизително се превежда като "способност да се оцелява на улицата". 13 произлиза от мястото на буквата M в азбуката.

MS-13 си изграждат репутация на престъпници, прибягващи към крайно насилие и убиващи с мачете. Те първоначално са установени в квартали, доминирани от мексикански банди, а впоследствие навлизат и в други части на САЩ.

Според ФБР понастоящем бандата присъства в цели 46 щата. През 2012 г. американското министерство на финансите обяви групировката за "транснационална престъпна организация". 

Вместо класическата структура на мафията, където има централизирано ръководство, МС13 се състои от отделни клетки. Във всяка от тях участват по около 20 души. Тези малки банди контролират райони с големина около една пресечка от улица. На практика те нямат постоянна връзка помежду си. И това прави работата на полицията по разкриване на цялата престъпна организация на практика невъзможна.

За разлика от "Ал Кайда“ никой не знае кои са истинските лидери на "Мара Салватруча“. Сочените за такива - Хосе Луис Мендоса, Едуардо Еразо Ноласко и Елмер Каналес Ривера, се намират в затвор в Салвадор.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Градският транспорт в София
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията