ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Журналистът Николай Драгиев: Филмите, вдъхновени от реални трагедии, ни показват силата на човешкия дух
Автор: Екип Sofia24.bg 20:53 / 30.07.2023Коментари (0)202
© Фокус
Много хора възприемат, смятам погрешно, "Титаник“ като една сладникава любовна история, но всъщност той е нещо много повече и причината той да бъде така непреходен е неговата жанрова универсалност. Това каза в предаването "Сториборд" по Радио "Фокус" с водещ Благой Иванов Николай Драгиев, журналист и коментатор, за филма "Титаник“ на режисьора Джеймс Камерън.

По думите на Драгиев "Титаник“ е нещо много повече от историята за един потъващ кораб, "защото ние още в началото знаем какво ще се случи, че корабът ще потъне, че спасителни лодки има само за половината, но въпреки това, тези 3 часа и 14 минути ги гледаме почти на един дъх, защото в първия час на филма той прави една невероятна експозиция, запознавайки ни с всичките герои, които ще играят много важна роля във филма. И ние до края тръпнем за това каква ще бъде тяхната съдба“.

"Филмът има изключително важна документална стойност, защото той запознава аудиторията толкова дълго след инцидента, с това точно хронологично как са се случили нещата, какви са били чисто техническите аспекти на тази трагедия, каква е била съдбата на пасажерите, на известните личности на борда. Във филма са застъпени много исторически личности, като например Томас Андрюс, главният конструктор на Титаник, който загива, Брус Исмей,който се спасява и след това бива много жестоко порицан, защото тогава в тогава време да се спасиш, качвайки се на лодките предназначени за жени и деца, това се е считало за изключително не джентелменско. Така че той засяга много интересни аспекти, изключително ако щете и еманципацията, защото в центъра на сюжета това е героинята на Кейт Уинслет, Роуз, която играе ролята на една, както се казва на английски, "trophy wife“, такава съпруга, на която е отредено просто да бъде като притурка на своя богат съпруг. Същност в хода на филма тя се превръща в една силна и независима жена, която сама определя своят живот“, каза журналистът по отношение на документалността и развитието на героите във филма.

За едно от нещата, които обединяват в себе си, и художественото, и документалното кино по някакъв начин Драгиев смята кадрите, които са с флашбек. "Те са много впечатляващи, тогава се използва тази технология CGI, и тези кадри представляват, така да се каже, свързващото звено между сюжетните линии от различните епохи. И самият Джеймс Камерън разглежда този прием не просто като ефект на винетка, така да се каже, а като един синтез между технологията и поезията на екрана. Той много внимателно използва новите технологии и старите технологии на класическия Холивуд, и това е едно от нещата, които отличава този филм, защото в него, за разлика от сегашните блокбастери, имаме истински кораб, имаме истинска вода, които са комбинирани с някои тогава все още прохождащи технологии, които много добре са интегрирани във филма“, разказа журналистът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията