ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Журналистът Симеон Колев: Сериалът "Истински детектив" ни разкрива една различна и непозната Америка
Автор: Екип Sofia24.bg 16:00 / 03.03.2024Коментари (0)783
© Фокус
"Истински детектив“ е криминален сериал под формата на антология, който още с появата си създава истински фурор. Това коментира в предаването "Сториборд" на радио "Фокус" с водещ Благой Д. Иванов журналистът и радиоводещ Симеон Колев.

Сериалът "Истински детектив“ (True Detective) показва една многолика Америка, която ние не познаваме по този начин; Америка, в която хората са груби, цинични, същевременно професионалисти, същевременно и хора, които имат много добре формулирани критерии за добро и лошо. Имат морален компас, който си струва въпреки всичко, работят и се развиват при трудни условия и въпреки това постигат резултати. Този свят е едновременно и дълбок, и емоционален, и трогателен, което го прави изключително интригуващ. Това е проект, който има контекст и който няма да те остави равнодушен, смята той.   

По думите му първият сезон е впечатляващ с образите, които изграждат Матю Макконъхи и Уди Харелсън – много интересни в несъвършенството си, което създава особена динамика между тях, която пък съчетана и с криминалната интрига изгражда невероятно напрегната история с особена окултно-философска атмосфера, развиваща се в мрачна и напрегната среда. "Дълбоко харесвам този филм, защото той ни показва хора, които са далеч от най-добрата си форма – виждаш хора, на които единственият им устой в живота е работата им, те нямат нищо друго. Техният живот извън работата е тотален разпад. Виждаш образи, които са не на герои, а на антигерои.“   

И докато първият сезон беше истински фурор, то вторият не успява да създаде същата еуфория около себе си. Във втори сезон нещата са малко по-различни и по-праволинейни. В него са представени доста повече централни персонажи с истории за тяхното минало, което естествено рефлектира върху настоящето, и което създава усещането за меланхолия като настроение. "Присъства темата за всеобщото добро. Ти виждаш как някой прави дребни нюансирани движения в живота си, за да може да бъде на линия когато се иска от него да бъде на линия за нещо по-голямо.“

"Първи и трети сезон ми се струват една идея по-дълбоки, а вторият сезон имам чувството, че беше създаден, за да може малко да поотвори ножицата, да привлече аудитория, която не иска да се задълбочава толкова. Но с третия сезон има едно завръщане към първия според мен, откривам една връзка между третия и първия сезон, а вторият някак си беше малко извън матрицата,“ поясни Симеон Колев.

Според журналиста третият сезон на "Истински детектив“ е изключителен със своята много добре написана история, като тук отново имаме дълбок филм. "В трети сезон отново имаме истории, които се доближават до европейските дълбоки истории, отново имаме хора с контекст, хора с минало, отново имаме Америка, която всички сме свикнали да я виждаме – всесилна, но всъщност я виждаме колебаеща се, търсеща правилното, не винаги успяваща да го намери, но неспираща. Третият сезон много си струва,“ поясни журналистът.

Четвъртия сезон на "Истински детектив“ е най-полемичният от всички, едновременно с много високи зрителски рейтинги и заедно с това много разделящ зрителите като художествен резултат. Според Симеон Колев и тук историята е много добре мотивирана, художествените похвати и средата, в която се развива действието, са изключително въздействащи и на висота.

"Аляска сама по себе си е много подходящ декор за цялата история със своето различие от целия останал свят. Там виждаш място с абсолютно собствени правила. И на този фон виждаме отново разпаднали са семейства, виждаме отново хора, които имат минало и горест, много тъга в себе си, и хора, които въпреки тази тъга са продължили напред. Всъщност това е еманация на продължаването и на това, че най-голямата ни ценност е в това, че сме живи и каквото и да ни се случва в живота, ние трябва да продължим. Това го показват героите и в четвъртия сезон на сериала“, категоричен е той.

"Хората имат нужда от хубави сериали. Радвам се, че ще има пети сезон, защото този сериал е адски добър заради всичко, което прави, заради целия контекст. Смисълът на пътуването е самото пътуването – целият филм ти дава едно удоволствие да гледаш, макар че е тъжен, макар че е тежък, макар че виждаш хора, които с усилия живеят и на тях им е тъжно до истерия, и виждаш как се стиснали зъби до посиняване и действат,“ обобщи журналистът и радиоводещ Симеон Колев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията