ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Журналистът и пътешественик Донислав Донев: Малките Антили са друг свят 
Автор: Живко Кръстев 13:42 / 17.04.2024Коментари (0)692
©
Малките Антили са друг свят, една друга култура и други хора, различно от всичко, с което сме свикнали в нашето ежедневие. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ спортният редактор и пътешественик Донислав Донев.

Малките Антили са островна група в Карибския басейн, разположени са в полукръг с дължина 800 км. Тропическите острови предлагат много красиви и безкрайни пясъчни плажове. "Самият плаж е студен, в него няма желязна руда, която да се нагрява на слънцето. И въпреки жегите той остава студен, защото пясъкът се състои повече от корали.“

Едно от впечатляващите неща в Барбадос са сградите. "Там почти няма сграда по-висока от два етажа. Външният им вид е доста занемарен, но вътре не е толкова занемарен вида – залагат на подовете с плочки и стандартните стари уреди: газови котлони, печки. И изведнъж някаква супертехника на средата на стаята, нещо, което не отива на интериора на тези скромни къщурки.,“ разказа той и допълни, че повечето сгради нямат стъкла на прозорците заради постоянната температура от 29-30 градуса, като покриват прозорците с пердета и покривала. Покрай ниските къщи преминават преплетени жици от елинсталацията по стълбовете – "една невероятна плетеница, цели възли се образуват, които изглеждат невероятно странно на фона на красивата природа в Барбадос“.  

Местното население се състои от афроамериканци, които изглеждат точно както изглеждат и къщите им – обличат се небрежно, занемарено и дори безвкусно. Обикновено всички ходят обути с чорапи и джапанки, което явно е част от културата ми.   

"Те не са бедни като нация, защото в момента в което ги гледаш как са облечени, изведнъж вади последен модел телефон или изведнъж се качва в един хубав автомобил, който ти трябва да работиш поне десетина години, за да си го позволиш. Много е странно. Явно просто не ги интересува толкова визията на къщата и визията изобщо на града, колкото самите те да са си добре и да си имат всички удобства, които трябва да си имат,“ обясни спортният редактор.

Друго интересно нещо в столицата на Барбадос Бриджтаун е, че рядко се срещат популярните вериги за бързо хранене, повече си залага на местната кухня и ресторантите. "В местната кухня залагат много на пърженото, което на тези жеги някак си малко в повече ми идваше, но местните риби бяха вкусни, но все пак пържени. Отделно много залагаха на манджите – нещо с картофи, нещо с домати, ориз – защо да не сложим и ориз…“.

Круизният кораб, с който обикалят различните острови, описва като огромен, 19-етажен, с всякакви екстри и лукс. Отровите са вулканични, с невероятно красива природа и плажове. "Личи си, че всеки един остров е бил колония на дадена държава На остров Сейнт Джонс е бил американска колония и много му личи – изглежда на вилна зона. Плажът беше невероятен. Цивилизован остров, няма нищо с Доминика и Барбадос. Антигуа е като Брбадос – отново нецивилизовано, музика по улицата, пазар тип "Илиенци“.“







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията