ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знате ли какво е кивано? Полезно е за храносмилателната система и сърцето
Автор: Цвети Христова 13:17 / 02.02.2024Коментари (0)233
©
Sofia24.bg ще ви разкаже за едно растение, което води началото си от Африка и Нова Зеландия. Външният му вид наподобява жълто-оранжева краставица, която обаче има рогчета по повърхността си. Вътрешността му е подобна на желе с леко тръпчив вкус. Този плод се нарича кивано, но също така рогат пъпеш и африканска краставица. Този плод вече може да бъде купен и в България. Ако все още не сте го опитвали, то знайте, че вкусът му е подобен на краставица. 

Съдържа вода, въглехидрати, протеини, мазнини в различни количества. Богат е на витамини А, В, С, PP, както и на минералите - желязо, калций, цинк, калий, магнезий, манган. Киваното е нискокалоричен продукт и помага да повишите имунитета си. Високото съдържание на калий тонизира мускулите и помага за добрата работа на сърцето.

Сокът от кивано е полезен за храносмилателната система. Фибрите, съдържащи се в плодовете стимулират перисталтиката и спомагат за пречистването на организма от вредните вещества. Както вероятно и сами сте се досетили кората на киваното не се консумира. След като го разрежете на две, вътрешността се изгребва с лъжичка. Консумира се пресен. Вътрешността се използва за приготвянето на салати и десерти. Киваното може да добавяте към коктейли, сандвичи, дори и към основни ястия.

Sofia24.bg ви предлага екзотична салата с кивано, пушена пъстърва и авокадо.

Тя се сервира направо в черупката на "рогатия пъпеш".

Продукти за 4 порции:

2 броя кивано

227 грама пушена пъстърва

2 броя авокадо, обелени и нарязани на кубчета

1 краставица, обелена и нарязана на кубчета

57 грама шалот, нарязан на кубчета

3 супени лъжици оцет от шери

Черен пипер на вкус

Лайм на вкус

Начин на приготвяне: Нарежете киваното по дължина. Извадете пулпата в купа. Използвайте малък остър нож, за да отрежете всяка мембрана, прикрепена към черупката. Запазете 1/2 чаша пулп за гарнитура. Пъстървата се обезкостява и нарязва. Добавете към купата кашата от киваното. Добавете авокадо, краставица и шалот. Поръсете с шери оцет и черен пипер на вкус. Напълнете със салата черупката на киваното. Отгоре поръсете останалата каша и поръсете с Piment d’Espelette (люти чушки) и сервирайте.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията