ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Ангела Меркел получи голямо признание
Автор: Екип Sofia24.bg 19:55 / 18.04.2023Коментари (1)169
©
Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел бе удостоена вчера с най-високото отличие в страната на фона на дискусиите за нейния 16-годишен мандат начело на най-силната икономика в Европа.

Първият лидер жена на Германия, която се оттегли през декември 2021 г., бе наградена с Федералния орден за заслуги от президента Франк-Валтер Щайнмайер по време на церемония в двореца Белвю в Берлин.

На събитието присъстваха настоящият канцлер Олаф Шолц, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и бившият треньор на националния отбор по футбол Юрген Клинсман. В изказването си Меркел говореше за "многото добри преживявания", които е имала в политиката, въпреки че по думите ѝ това е сфера, която някои сравняват с "лудница".

Само двама бивши канцлери на Германия са получавали отличието - Конрад Аденауер, първият лидер на следвоенна Германия, и Хелмут Кол, който е смятан за архитект на обединението на Германия.

Меркел е известна с това, че водеше Германия по време на световната финансова криза, дълговата криза в еврозоната и на пандемията от COVID-19, но след руската инвазия в Украйна миналата година тя беше подложена на критики, че като канцлер е водила прекалено мека политика спрямо Москва.

През ноември миналата година Меркел заяви, че е имала за цел да проведе европейски разговори с Владимир Путин година преди инвазията му в Украйна, но в крайна сметка не е видяла възможност да повлияе на руския президент в края на мандата си.

Като дългогодишен лидер в Европейския съюз други аспекти в политиката ѝ също бяха подложени на критика. Сред тях са решенията ѝ да отвори границите на Германия за бежанци през 2015 г. и да се откаже от ядрената енергетика.

Заместник-председателят на консервативния ѝ Християндемократически съюз Карстен Линеман я обвини в "очевидни грешки", като каза пред телевизия Ен Те Фау, че отказът от ядрената енергия е бил неправилна стъпка, която е била направена, без да бъдат гарантирани в достатъчна степен енергийните доставки на Германия, предава Reuters.

През октомври Меркел каза, че не съжалява за курса, по който е поело правителството ѝ в енергетиката, докато е била на власт.

В защита на Меркел се изказаха нейни бивши сътрудници като началникът на кабинета ѝ Петер Алтмайер, който заяви пред телевизионния канал Ер Те Ел, че постиженията ѝ са "признати от милиони хора в Германия и по целия свят".

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Награда за тази която ПОКАНИ в Германия бежанците и сега бежанците от всички страни в Европа да отиват там ние не сме длъжни да ги прибираме и храним .
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура в София
Изграждане на Национална детска болница в София
Първа лига сезон 2023/24
Левски в Първа лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията