ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Брюксел призна два малки български града за "европейски градове на спорта"
Автор: Екип Sofia24.bg 13:53 / 07.12.2022Коментари (0)327
©
България получи ново европейско признание  по време на годишната Церемонията на европейските градове и столици на спорта в Брюксел. След направени през тази година визити на "Оценителната комисия“ у нас и покриване изискванията на специален въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със спортната политика на общините, тази вечер ACES EUROPE връчи титлата "Европейски град на спорта за 2023 г.“ на Монтана и званието "Европейски малък град на спорта за 2023 г.“ на Бяла, област Варненска. В сградата на Европейския парламент над 400 присъстващи станаха на крака и аплодираха българските представители с поредното авторитетно признание.

Флаговете и титлите бяха връчени на пратениците на Монтана, водени от кмета Златко Живков и на Бяла, начело с кмета на Пеньо Ненов. Те са в белгийската столица по покана на евродепутата Андрей Ковачев и за да обменят опит с колегите си от сходни европейски градове за добрите практики в областта на спорта и активния начин на живот. "За нашия град е голяма чест да бъде удостоен с тази титла. Важно признание, но и нов хоризонт за повече възможности за спорт и активен, здравословен начин на живот,“ каза кметът на Монтана Златко Живков по време на церемонията. Званието бе прието като оценка за направеното досега, но и като отговорност и стимул за бъдещите дейности от кмета на Бяла Пеньо Ненов, единственият градоначалник, който е активен състезател във волейбола у нас.

Изборът е базиран на възможностите и намеренията на съответните населени места, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. Традиционно, отличията и флаговете се връчват от президента и основател на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта ACES EUROPE Джан Франческо Лупатели, чиято е и инициативата за самия конкурс от 2001-ва година насам. Монтана и Бяла получиха престижното звание в препълнената Заседателната зала на Европейския парламент, на събитието присъстваха представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени гости от Европейската комисия и евродепутати. Преди това кметовете и представителите на тези два града се срещнаха с българските евродепутати Андрей Новаков, Асим Асемов, Александър Йорданов, Ева Майдел и Андрей Ковачев, който по-късно прие поздравления за избирането на София за "Световна столица на спорта“ през 2024 г. По време на самата церемония в залата прозвуча специално послание от Мария Габриел, българският еврокомисар, отговарящ за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, с ресор спорт.

До този момент 14 български градове и селища вече са лауреати на престижните награда на ACES EUROPE, което поставя страната ни сред отличниците по този показател на континента. През 2014 година София спечели титлата "Европейска столица на спорта“, а през годините Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Варна, Пазарджик, Горна Оряховица, Панагюрище и Монтана бяха обявени за европейски градове на спорта. В инициативата бяха отличени като "Малък град на спорта“ Банско, Сандански, Чепеларе и Бяла, а Албена стана първият в историята "Европейски курорт на спорта“. Наред с това, преди 3 дни София получи знамето за "Световна столица на спорта“ през 2024 г., градът бе приветстван с титлата и по време на официална церемония в Брюксел.

ACES EUROPE разширява мащабите на проекта, като вече пета година определя "Световна столица на спорта". Глобалният формат се осъществява с помощта на основни международни организации като Обединените нации и др. Титлата "Световен град на спорта“ бе въведена в сътрудничество с ЮНЕСКО. Дебютно през 2019 г. бе отличен Абу Даби, за периода 2020-2021 г. званието бe в Гуадалахара, за настоящата 2022 г. е в Мадрид, през 2023 г. ще бъде в Коня, след което турският град ще предаде щафетата на София.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията