ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Българският клуб "Ванчо Михайлов" в Битоля не е премахнал спорно съдържание, следва образуване на наказателно производство
Автор: Екип Sofia24.bg 20:22 / 29.11.2022Коментари (0)417
©
Българският културен център "Ванчо Михайлов" в Битоля не премахна спорното съдържание от социалните мрежи, въпреки че срокът за това е изтекъл, а днес изтича и срокът за промяна на името и ако не предприеме действия по тях,  ще последват производства, съобщи Комисията за превенция и защита от дискриминация (КСЗД) на днешната си пресконференция, пише македонското издание CivilMedia.

Членът на комисията и докладчик по случая Весна Бендевска подчертава, че въпреки че имат право да образуват наказателно производство, все пак са решили да го оставят на прокуратурата, която е поискала от тях информация и копия от противоречиво съдържание, публикувано от клуба в социалните мрежи.

"На 21 ноември комисията предаде на прокуратурата информация и копие от спорно съдържание, публикувано на страницата във Фейсбук, което се отнася не само до тревожно изказване, в което се възхвалява ликът, делото и идеологията на Иван Михайлов, но има и сериозни индикации, че съдържание, което предизвиква расово, ксенофобско съдържание, което предизвиква нетолерантност, омраза, дискриминация и нарушава правата и свободите на голям брой хора, а това вече се отнася до разпоредбите на чл.394 г от Наказателния закон. С това прехвърлихме топката на прокуратурата да действа по правомощията си по Наказателния закон", каза Бендевска.

Тя допълни, че днес изтича срокът за препоръките относно оспорваното име и съдържание на клуба, така че следващата стъпка е заседание на комисията и определяне на евентуално нарушение.

Бендевска уточни, че по отношение на тези две препоръки Министерството на правосъдието трябва да изпрати писмо, тъй като те са натоварени с извършването на извънреден надзор по прилагането на разпоредбите на Закона за сдруженията и фондациите, а културният център трябва да докаже пред Централния регистър, че са решили да сменят името си.

От комисията посочиха на конференцията, че са получили голям брой петиции от граждански сдружения, които се отнасят до българската общност в страната.

"Все пак сме затрупани с такива петиции, които идват предимно от сдружения на граждани с основателен интерес. Тези процедури са в ход и ние работим по тях“, каза Бендевска.

Миналия месец Комисията за превенция и защита от дискриминация (КПЗД) установи дискриминация на основата на национална и етническа принадлежност във връзка със създаването на Сдружение Културен център "Ванчо Михайлов" – Битоля. Седалището на клуба беше открито тази година в строгия център на Битоля, акт, който разбуни обществеността, но и институциите, поради оспорваното име и съдържанието, публикувано в социалните мрежи.

В началото на месеца Конституционният съд също обяви, че е завел дело, в което са оспорени уставът и програмата на българския културен център "Ванчо Михайлов" в Битоля.

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ



Още по темата: общо новини по темата: 661
20.03.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/111 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията