ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Дъщеря на покоен диктатор похарчи 220 млн. долара за имоти
Автор: Екип Sofia24.bg 10:17 / 13.03.2023Коментари (3)209
©
Дъщерята на покойния диктатор на Узбекистан Искам Каримов, която се изявява като поп звезда и дипломат, е похарчила 240 млн. долара за имоти от Лондон до Хонконг, установи ново разследване, предаде Би Би Си.

Гулнара Каримова е използвала британски компании, за да си купи жилища и самолет със средства, придобити чрез подкупи и корупция, се казва в проучване на правозащитната организация "Свобода за Евразия". Счетоводни фирми в Лондон и на Британските Вирджински острови са действали за британските дружества, участващи в сделките.

Историята поражда нови съмнения относно усилията на Обединеното кралство да се справи с незаконното богатство. Британските власти отдавна са обвинявани, че не правят достатъчно, за да попречат на престъпници от чужбина да използват имоти в Обединеното кралство за изпиране на пари, добавя Би Би Си.

В доклада се казва, че лекотата, с която Каримова се е сдобила с имоти в Обединеното кралство, е "обезпокоителна".

Няма данни, че лицата, действащи в полза на свързаните с нея компании, са знаели за някаква връзка с нея, нито че източникът на средствата би могъл да бъде подозрителен. Никой, който е предоставял тези услуги в Обединеното кралство, не е бил разследван или глобен.

Известно време Гулнара Каримова е спрягана за наследник на баща си Ислам Каримов, който управлява Узбекистан като президент от 1989 г. до смъртта си през 2016 г. Тя се появява в поп клипове под псевдонима "Гугуша", ръководи компания за бижута и работи като посланик в Испания.

През 2014 г. тя изчезва от общественото полезрение. По-късно стана ясно, че е била задържана по обвинения в корупция, докато баща ѝ все още е бил на власт, и през декември 2017 г. беше осъдена. През 2019 г. е изпратена в затвора за нарушаване на условията на домашния ѝ арест.

Прокурорите я обвиниха, че е била част от престъпна група, която е контролирала активи на стойност над 1 млрд. долара в 12 държави, включително Обединеното кралство, Русия и Обединените арабски емирства. "Делото на Каримова е едно от най-големите дела за подкупи и корупция на всички времена", казва Том Мейн, един от изследователите на доклада "Свобода за Евразия" и научен сътрудник в Оксфордския университет.

Каримова и нейните сътрудници обаче вече са продали част от имотите, за които се твърди, че са придобити с корупционни средства.

Фондация "Свобода за Евразия" проучва данни от имотния и поземления регистър, за да идентифицира поне 14 имота, които според нея са били закупени преди ареста на Гулнара Каримова с предполагаеми съмнителни средства в различни държави, включително Обединеното кралство, Швейцария, Франция, Дубай и Хонконг.

Докладът се фокусира върху пет имота, закупени в Лондон и околностите му, чиято стойност сега се оценява на 50 млн. паунда - включително три апартамента в Белгравия, западно от Бъкингамския дворец, къща в Мейфеър и имение в Съри с частно езеро за лодки на стойност 18 млн. паунда.

Два от апартаментите в Белгравия са продадени през 2013 г., преди Каримова да бъде задържана. През 2017 г. къщата в Мейфеър, имението в Съри и третият апартамент в Белгравия са замразени от Службата за сериозни измами на Великобритания.

В доклада на "Свобода за Евразия" се посочват и фирми в Лондон и на Британските Вирджински острови, за които се твърди, че са били използвани от Каримова или нейни сътрудници, за да могат да харчат приходите от престъпления за имоти, както и за частни самолети.

Приятелят на Каримова, Рустам Мадумаров, и други лица, за които сега се твърди, че са нейни сътрудници, са посочени в официални документи като "действителни собственици" - правен термин за лицето, което в крайна сметка контролира - на фирми, базирани в Обединеното кралство, Гибралтар и Британските Вирджински острови. В доклада се казва, че те са били само пълномощници на Каримова, която е използвала фирмите, за да изпере стотици милиони долари.

Счетоводните услуги за две британски дружества, свързани с Каримова - Panally Ltd и Odenton Management Ltd - са предоставени от SH Landes LLP, фирма, която преди това се е намирала на New Oxford Street в Лондон.

В края на юли 2010 г. SH Landes се опитва да регистрира или да придобие друго дружество. Целта е била да се закупи частен самолет за около 40 млн. долара, като Мадумаров е посочен като действителен собственик. Всъщност, според доклада, Каримова наистина стои зад покупката.

На въпроса за източника на средствата SH Landes отговаря: "Смятаме, че въпросът за личното му богатство не е от значение в тази ситуация." Това изглежда е било така, защото парите за закупуване на самолета не са били осигурени от Мадумаров от личните му средства.

По-късно базираната в Лондон фирма заяви, че богатството на Мадумаров идва отчасти от базираната в Узбекистан компания за мобилни телефони Uzdonrobita. Вече бяха повдигнати въпроси за възможните връзки на компанията с Каримова. Още през 2004 г. в статия за Moscow Times се твърди, че Каримова е източила около 20 млн. долара от Uzdunrobita, като е използвала фалшиви фактури. Бивш съветник също обвинява Каримова в "рекет", посочва Би Би Си, предава Offnews.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.03.2023 г.
0
 
 
Ислам Каримов, не Искам :)...
Aнонимен
на 13.03.2023 г.
0
 
 
Охранител от кавказки произход преби украински военен в хотел във Франкфурт. Украинецът, който е изпратен в Германия за "рехабилитация" след нараняване, е влязъл в бара на хотела в униформа на Въоръжените сили на Украйна. Според украинското издание "Новинарня", позовавайки се на коментар на генералния консул на Украйна Вадим Костюк, след побоя украинският боец се озовал в болница със счупена челюст и мозъчно сътресение. Предстои му тежка операция. "По наша информация в петък вечерта наш военен е влязъл униформен в бара на хотела. След забележка от страна на персонала и охраната на хотела заради неподходящия дрескод, се е стигнало до размяна на реплики и сбиване. Охраниятелят на хотела, който е от кавказки произход, е неутрализирал нашия гражданин, който е със счупена челюст и комоцио. Има и потвърждение от полицията", каза генералният консул Костюк.
+1
 
 
За това си мечтаят съветофилите у нас.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията