ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Ели Кармон пред "Фокус": Израел е в шок, Хамас обезглавява, Европа да внимава
Автор: Петя Кузева 12:44 / 13.10.2023Коментари (0)235
©
Д-р Ели Кармон е старши научен сътрудник в Международния институт по контратероризъм в Херцлия – Израел (ICT) и старши изследовател в Института за политика и стратегия към Интердисциплинарния център (IDC), Херцлия, Израел. Топекспертът има бакалавърска степен по английска и френска култура от Еврейския университет, Йерусалим, лиценз по международни отношения от Institut d'Etudes Politiques, Париж, и получава магистърска и докторска степен. по политически науки в университета в Хайфа, Израел. Освен, че преподава в Института по контратероризъм в Херцлия, той е съветствал израелското правителство, като е помагал за сигурността на Олимпийските игри в Атина и Пекин.

На шестия ден след най-смъртоносната от години атака на Хамас от 7 октомври и обявената от Израел война, в специално интервю за Информационна агенция "Фокус" световноизвестният експерт по контратероризъм д-р Ели Кармон очерта важни аспекти от войната - от шока за цялото израелско общество, през провала на службите и изненадите в оперативните и тактическите действия на терористите от Хамас, до регионалните и геополитическите интереси, ролята на Хизбула и Иран, ролята на САЩ, Русия, Китай и Саудитска Арабия. Има ли опасности и индикации за активизиране и радикализиране на арабите и исляма по света? Защо Хамас обезглавява и сее страх до смърт и заплашена ли е Европа? Четете сега. 


Използвам шанса да разговарям с д-р Ели Кармон, старши научен сътрудник в Международния институт по контратероризъм в Херцлия – Израел (ICT) и един от най-известните експерти в света в сферата на контратероризма. Здравейте, д-р Кармон и благодаря, че точно в този момент приехте това специално интервю за българската Информационна агенция "Фокус".


Благодаря и на вас, че ме потърсихте.

На 07 октомври 2023 г., навръх религиозен празник за Израел, с координирани действия терористите на Хамас успяват да пробият силно укрепената отбранителна структура, разделяща Израел от Ивицата Газа. Използвана е тежка техниката на физическо проникване. След това историята е известна... Израел се готви за дълга война, броят на жертвите от терористичната атака на Хамас вече надхвърли надхвърли 1300 души. Каква е текущата обстановка, ситуацията в Тел Авив в този момент и в най-засегнатите от терористичната атака региони?

Ситуацията е много сериозна, защото след шест дни ние разполагаме с равносметката на почти всички жертви до момента и ранените, а това е огромно число. Факт е, че над 1300 израелци са били убити само за 24 часа, а може би и за по-малко от 24 часа. Не само са били убити, а убити по политически и религиозни причини. Били са изгаряни, били са обезглавявани, целите в кръв и е ясно, че всички са в шок. Това е огромен шок за цялото израелско общество. Ако говорим за числа, искам да ви дам ясна представа за размерите, за величината на това събитие. Защото по времето на шестдневната война през 1967 година, ние имахме убити 600 войници, сега имаме двойно. По време на войната Йом Кипур, която беше най-страшната ни война до момента, имахме над 2600 убити войници, а сега към момента имаме почти  на половината от тези числа. И по време на Втората интифада от 2000 г. до 2005 г., за пет години, ние имахме общо 1000 убити от самоубийствени атентати. Сега разбирате разликите в тези числа. И сега те не просто убити, а са бяха убити по политически и религиозни причини, те са били изгорени живи в домовете им, на музикален фестивал за млади хора. А те са знаели прекрасно, че това е било музикален фестивал, защото е бил много близо до границата и за имали информацията за него, защото тя е била публикувана и публична. Така че това е едно много, много тъжно и страшно събитие. Имам чувството, мога да оценя, мога да направя съпоставката, че една от основните цели на подобна операция е да процедират точно като ISIS (Ислямска държава) или ДАЕШ - да предизвикат страх до смърт сред нашето население. Защото това е начинът, по който ISIS и ДАЕШ процедираха в Сирия и Ирак, и други части на света, опитвайки се да произведат страх. А  между другото по-голямата част от тях са и против мюсюлманите, не само против израелците. И така, виждаме как това събитие е катастрофално от гледна точка на Израел и затова решението е да излезем и разрушим военната мощ на Хамас, за да я неутрализираме напълно, за да не представлява бъдеща заплаха за Държавата Израел.

Вие говорите за страх, а основната цел на тероризма е да всява страх.

И миналото сме били виждали тероризъм, ние имахме националистически тероризъм, ляв и десен тероризъм, но това е наистина една променена игра. Играта се промени. Виждали сме, както казах, в Сирия и Ирак. И вие си спомняте как те изгаряха, обезглавяваха техните затворници - повечето от тях мюсюлмани.  

Какво доведе до това ситуацията да бъде такава към момента? В първите часове на конфликта Вие самият заговорите за крещящи примери за пропуски в разузнаването?

Съвсем ясно е, че случилото се беше огромна изненада за разузнаването, защото това е много важна грешка от страна на разузнаването ни служби. Още повече, защото вече е налична информация от доста източници, в това число и американски източници, че Египет е предала някакъв вид информация, която е давала индикации, че нещо много сериозно е на път да се случи в следващите дни, а израелските власти не са обърнали внимание на тази информация. И нещо друго, имаше изненада и в оперативните, и тактическите действия на терористите от Хамас. Защото това, което те са направили е да използват много малки дронове, комерсиални дронове, които са внесли през израелската граница. Даже мога да ви пратя снимки, за да видите, как ние намерихме дронове от Газа. Но те са ги използвали, за да бомбардират и разрушават всички антени, сенсорите, в това число и камерите, и комуникационните канали между армията и разузнаването, наблюдението на разузнаването. Така че те буквално напълно са "ослепили", оставили са без очи нашите хора. Когато много рано сутринта са пристигнали на първите военни бази, те не се заварили никаква съпротива и след като са избили някои от тях и са окупирали някои от централните управления, не е имало никаква комуникация между тези хора и централата, отново защото комуникациите са били разрушени. Също има и информация, че те са хакнали електрическата мрежа във всички тези 20-22 села и малки общества, където те са атакували и провокирали тези масови атаки. Още една голяма изненада от тактическо естество и е отнело поне 6-8 часа, докато голяма част от елитните части успее да пристигне на място, да удари терористите. Между другото ние смятаме, че 1500 терористи са били убити в крайна сметка, от 24 до 48 часа след атаката. Но броят на тези, които са успели да проникнат през Израел е бил огромен и дори днес имаме малки клетки от един, двама, трима човека, които са успели да се покрият в  някои от малките градове.

Какво е въздействието на войната върху обществото – нарушава ли доверието в Държавата Израел и службите или напротив, обединява хората в страната?

Видно е, че обединява хората, въпреки, че хората са в шок. Но когато виждат как тези хора опитват да те елиминират, да те отстранят буквално физически, виждаш как хората на Израел са обединени и ставаме свидетели на толкова героични моменти, произведени не само от войниците, но и основно от цивилни, които все още устояват на тези терористи. Дори приятели, родители, синове и бащи, които пристигнаха в горещия регион, извадиха оръжията се опитват да защитят техните семейства, които са били на място, особено на мащабния фестивал. Така че хората са обединени, но не съм сигурен, че всички политици са обединени, защото както знаете сме в голяма обществена и политическа криза през последната година с новото правителство.

Огромните чисто регионалните усилия на страните от региона за мир през последните години - те ще бъдат ли напълно провалени, разрушени? И каква е ролята на Иран?

Не съм сигурен. При всички положения има две големи цели, политически цели в тези действия, освен насаждането на страха, за което говорихме, а това е психологическа война и ще важи дълго време. Основният въпрос е интересът на Хамас да се опита да дестабилизира официалната палестинска власт, която вече е разклатена и под въпрос, защото има твърде много тероризъм от Хамас вътре в Западния бряг. Това е основната цел - да се опитат да убедят хората от Западния бряг да се разбунтуват срещу палестинските власти и съответно ясно срещу Израел. Следваща и най-близка цел е да опитат да саботират опитите за нормализация на отношенията между Израел и Саудитска Арабия. Зад това очевидно стои целта на Хамас относно Иран. Защото Саудитска Арабия и Иран подписаха един вид мирни споразумения, или нека ги наречем дипломатически споразумения само преди няколко месеца след посредничеството на Китай. От гледна точка на Иран това беше изключително важно. Сега изведнъж Саудитска арабия всъщност иска да промени своята политиката, търси отбранителен съюз. Такъв официален със Съединените щати, иска от САЩ да има някакъв вид ядрена програма на своя собствена земя, а относно нормализацията с Израел - да платят наистина ниска цена по решаването на палестинския въпрос. Ясно е, че ще се опитат да имат повече влияние по палестинския въпрос на страната на Израел, но това се счита за по-маловажно. Гледната точка на Хамас е ясно, че няма как да приемат, и Иран не би могла да я приеме. Тук имаме конвергенции от стратегически цели на двама стари актьори. Сега, има и още един играч - Хизбула, който чака в Ливан да види как ще се развият нещата и вероятно да се включи. Защото, ако Хизбула се включи в сътрудничество или под диктовката на Иран, е ясно че конфликтът в региона ще бъде много, много по-сериозен, много, много по-смъртоносен и разрушителен. За щастие сигналите, които изпраща американската администрация - с двете речи на президента Байдън онзи ден и вчера, както и днес (12 октомври, четвъртък, бел.ред.) с посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен тук в Тел Авив с много силни декларации, които заяви като: "Ето, ние сме тук и няма да позволим на всички тези актьори да се намесят". А всички тези актьори са Хизбула и Иран. Така, че всички тези чувствителни стратегически изказвания ще възпрат двамата други актьори, екстремисти, да се намесят.

И докато сме на темата. Как ще коментирате думите на президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган, който разкритикува плановете на САЩ да изпратят самолетоносач в региона, като каза, че разполагането може да доведе до "кланета“.

Ясно е, че това е във връзка със стабилността в региона първо за арабските сунитски страни. Виждате, че Саудитска Арабия е много притеснена от случващото се, виждате и загрижеността и на САЩ. И това беше причината да  подкрепят Израел, защото Израел е много важен съюзник. Виждате какво се случи с Украйна. Руснаците атакуваха Украйна и незабавно САЩ и НАТО направиха всичко възможно, за да подкрепят Украйна срещу Русия. И тук Русия е замесена. Знаем, че Иран е стратегически партньор на Русия, те ги снабдяват с дронове и може би и с ракети. Така че те също имат интерес Държавата Израел да бъде отслабена. Дори и китайците, които бяха медиатор на Саудитско-арабската сделка, те има ясен интерес тук - икономически, също и политически. Така че нестабилността или заплахите за сигурността са на местно ниво между Израел и Хамас или Израел, Хамас и палестинските власти, на регионално ниво, ако щете го наречете Западния лагер - Израел, Египет и Йордания, и сунитските държави в залива и Иран и Хизбула, а на глобално ниво - имате конфликта с американския интерес, руския интерес, китайския интерес. Това всичко прави въпросът много комплексен и много лесен да бъде жертва на провокации от един или друг от играчите.

Очаквате ли доверието във властите на редовите жители на региона да остане високо? Или по-скоро в контекста на въпроса, очаквате ли нова мигрантска вълна към Европа?

Към момента не виждам конфликтът да рефлектира на въпроса с имиграцията, защото палестинците не могат да имигрират, те трябва да минат през Египет, където между другото също затвориха границите си. Също могат да опитат да го направят по море, но заради мерки за сигурност не е разрешено да използват лодки и т.н., а това, че няма война в Ливан, не виждам как ще го направят ливанците. И между другото в Ливан към момента има милион и половина сирийци, имигранти от войната в Сирия. Така, че не виждам някаква промяна в Ливан към момента, също и в Саудитска арабия и Иран. В сравнение с това, което се случва в Северна Сирия има много по-голяма там отколкото от конфликта между Израел и Газа.   

Има ли опасност и индикации от активизиране и радикализиране на арабите и исляма по света? В Берлин вече се празнуваха атаките на Хамас?

Да, възможно е, защото ръководството на Хамас сега призовава за глобален джихат срещу евреите и западняците, особено срещу САЩ. Конфликтът може да провокира известна радикализация, както вече в Египет видяхме атака на египетски полицай в Александрия срещу еврейски или израелски туристически групи. Може да се случи в Йордания, където има много силни радикални елементи. И разбира се, може би в Европа, където Хамас има доста силно влияние - в страни като Германия, Франция, Великобритания. Така че ще видим и се надявам, че местните власти ще вземат необходимите мерки да се опитат да притъпят тези опити за радикализация.

Два въпроса, които да засегнем поне накратко. Психологическа кампания на Хамас, дейност на Хамас в киберпространството.

Когато говорим за активността в киберпространството, което например беше и част от атаката на 7 октомври, ние знаем, че те атакуваха и израелски уебсайтове. Но съществува пропаганда. Тази пропаганда е много силна. Например, те изпращат до израелското население много съобщения със жестоко съдържание. Те взеха много телефони на хора, които бяха убити или такива, които взеха за затворници. Те пращат до техните семейства или в групи за съобщения до хора, които са били техния в WhatsApp или в групи много графични съобщения, за да събудят страха в тях. Това е един вид психологическа война, която ние в института следим, за да проследим как те се опитват да използват медиите и молим TikTok, молим Facebook, молим Twitter (вече X, бел. ред.) да спрат подобен род пропаганда. Не виждам да се взимат мерки срещу Хамас.

И един последен въпрос, д-р Кармон. Във връзка с това, че вие като тесен специалист разбирате повече от политика от доста политици. Каква според Вас е рецептата, най-просто да го наречем, за да се успокои ситуацията в този момент? И очаквате ли това да се случи в близко бъдеще?

В близко бъдеще, в близките месец или два, особено с операцията по земя, която започваме в Газа, не виждам възможност за подобно успокояване. Надявам се, че на Западния бряг, в Йерусалим и в арабските градове в Израел, да не видим още насилствени действия от малки групи, като тези от май 2021 година. Хамас ще иска да го направи, да се опита да въздейства, но за момента поне, не се вижда такава индикация за подобно насилие и се надявам и да остане на това ниво.

Благодаря Ви за отделеното време и това интервю, д-р Кармон!

И аз Ви благодаря!

И се пазете!


Още по темата: общо новини по темата: 370
11.06.2024 »
10.06.2024 »
09.06.2024 »
08.06.2024 »
07.06.2024 »
03.06.2024 »
предишна страница [ 1/62 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията