ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Финансов анализатор: Когато доларът пада, златото съответно губи позиции
Автор: Живко Кръстев 13:07 / 07.05.2024Коментари (0)766
©
Забавянето на пазара на труда в САЩ е положителна реакция на лошите новини. Това се случва често и е обвързано с очакванията, че в бъдеще ще има някакви стимули за пазарите и икономиката. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

По-слабите данни за заетостта в САЩ дават сигнал, че Федералният резерв по-скоро ще върви към намаляване на лихвите, макар и не с очакваните в предходните месеци темпове, поясни той. "Това стимулира покупките на акции и виждаме почти повсеместно повишение на цените на акциите, независимо от секторите и отделните пазари. Този позитивен импулс идва в сравнително добър сезон за растеж на цените на акциите. През пролетта и лятото намалява ликвидността на търговията, но пък движението на цените върви нагоре и търговията е по-спокойна“, обясни Цачев.

По думите му фактът, че няма пълноценна корекция и падне с повече от 5-7%, показва импулса, който в момента има пазарът. "Парите, които се насочват към рискови активи, независимо от противоречивите коментари, които дават централните банкери, фокусът им да не бързат към повишаване на лихвите, самият факт, че има причини икономиката да продължава да расте и да виждаме растеж на корпоративните печалби, не само защото държавата е стъпила здраво в икономиката навсякъде в развитите страни, а и защото президентският цикъл води до растеж на пазарите – тази комбинация от фактори заедно с необходимостта да се инвестират много пари, които има в икономиката, във финансовата система в световен мащаб, са причината за растежа и за това положително отношение към всеки показател, който дава информация, че Федералният резерв и другите централни банки няма да намаляват лихвите. Тук ключовото не е това, че пазарът се притеснява, а това, че те могат да бъдат повишени. Всеки сигнал, че няма да има такава ситуация, е положителен за пазара“, обясни Цветослав Цачев.

През изминалата седмица динамика имаше и при цената на златото. "Това, което ми прави впечатление в момента, е по-силната връзка с поведението на еврото. Когато доларът пада, златото съответно губи позиции. Имаше някакви разминавания в последните седмици, които според мен се дължат на факта, че златото растеше доста силно и трябваше да има някакви извличания на печалби. Голямото търсене на злато в момента е основната причина трендът много бързо да се възстановява. Има спекуланти трейдъри, които взимат печалби при всяко голямо движение, но в момента, в който цената върне, те ще се включат отново като купувачи. Силен импулс за покупка идва от централните банки в Азия. Увеличаването на глобалната несигурност води до същото“, посочи Цачев.

След осезаемия спад през последните седмици при петрола се наблюдава леко повишение на цената. "Този спад, който видяхме от началото на април, се дължеше на очакванията, че икономиката се забавя. Това беше и една от причините да виждаме спад на "Уолстрийт“, но чисто икономически погледнато очакванията са и в Китай да има забавяне на икономиката. Кредитният импулс там също дава информация, че това нещо ще се случи. Темповете на растеж на кредитирането в икономиката вече са доста по-слаби, това вече започва да се забелязва и в кредитите за индустрията“, обясни експертът.

Според него събитията в ивицата Газа няма да доведат нарушаване на доставките и промяна в цените на суровинните. "Виждаме само временни, краткосрочни ефекти и пазарът ги игнорира. Саудитска Арабия например има много голям свободен производствен капацитет, много бързо може да увеличи добива и продажбите на петрол в световен мащаб, дори да има някакви спирания и ограничения в други държави“, отбеляза Цветослав Цачев.

Когато Фед намалява лихвите, търсенето на облигации расте и доходностите започват да падат, това е позитивно за икономиката и за пазарите, обясни инвестиционният консултант. "Това помага на бизнеса да взима по-евтини заеми. Има една много силна, пряка връзка през последните години с поведението на пазара на облигациите. Всеки път, когато пада доходността на облигациите в САЩ, това корелира с покачване на "Уолстрийт“ и точно това видяхме през последните няколко дни. Спадът на доходността на облигациите веднага води до интерес към акции, защото това има положителен икономически ефект.“

Стагфлацията е много негативен фактор за фондовия пазар, заяви експертът. "Тя е риск №1 пред пазара, но в момента, в който централните банкери кажат, че за тях това не е казус, пазарът започва да се фокусира върху възможността да има някакво понижение на лихвите или те да останат на същото ниво“, обясни Цачев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията