ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Германия призова косовските сърби да вдигнат "незаконните" барикади
Автор: Иван Христов 17:16 / 28.12.2022Коментари (1)271
©
Германия призова сърбите да вдигнат "незаконните" барикади на границата на Косово, които се разшириха през нощта до ключов пропускателен пункт след седмици на протести, които доведоха региона до ръба на нов конфликт, съобщава Bloomberg.

Сръбският президент Александър Вучич постави армията на западната ни съседка в състояние на висока бойна готовност в понеделник, за да може да реагира светкавично, ако избухне насилие между сръбското малцинство в съседно Косово и неговите етнически албански власти. Той обиколи армейски части в район, граничещ с Косово късно във вторник.

Вучич обвини правителството на Косово, че се опитва да изтласка останалите етнически сърби в региона. Междувременно базираната в Прищина администрация обвинява Сърбия, че подклажда протестите в опит да осуети правото на Косово на суверенитет, след като то обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Сърбия, чиито войски бяха изгонени от Косово след война от 1998-1999 г., отказва да признае Косово за държава.

Напрежението продължи да нараства във вторник, след като сърбите издигнаха нова блокада. Външното министерство на Косово посъветва пътуващите да избягват главния ГКПП от Сърбия при Мердаре и обвини "сръбските престъпни групи“ в организирането на протеста, според съобщение във Фейсбук.

"Институциите на Косово няма да говорят и да си сътрудничат с престъпниците, а ще ги арестуват“, се казва в изявление на правителството на Косово в сряда. "Поставянето на барикади на улицата е незаконен, неприемлив акт и няма да бъде толериран.

Говорител на германското външно министерство каза, че правителството в Берлин е "много загрижено“ от напрежението и призова сърбите да разтурят "незаконните барикади“.

"Вчерашната блокада на граничния пункт Мердаре от сръбска страна допълнително влошава ситуацията“, каза говорителят Кристофер Бургер на редовна пресконференция в Берлин. "Косовските сърби трябва незабавно да разчистят тези барикади в Косово. Сърбите носят особена отговорност тук“.

Германия също призова Косово да върне в дневния ред на водените от ЕС преговори споразумение със Сърбия, което ще даде повече автономия на етническите сърби, живеещи в Косово. Нормализирането на връзките между двете страни е изискване за присъединяването им към Европейския съюз.

Премиерът на Косово Албин Курти отказа да предостави автономия на сръбската общност. Напрежението избухна тази година, когато правителството му се опита да наложи нови правила, изискващи от сърбите да преминат към регистрационни номера и лични документи, издадени от Прищина, а не от Белград. Косовските власти засилиха полицейското присъствие на север.

Много от около 100 000 етнически сърби, които все още живеят в Косово, протестират срещу предполагаемото малтретиране от косовски служители и настояват за освобождаването на хората, задържани от полицията.

Вучич публикува на страницата си в Инстаграм снимка с началника на сръбската армия Милан Мойсилович в сряда, благодарейки на членовете на силите за сигурност за "смелостта и отдадеността в запазването на жизненоважния интерес на нашата страна и оцеляването на сръбския народ в Косово“.

Сърбия поиска от ръководените от НАТО сили КФОР да й позволят да преразположи войски в Косово, за да защити сръбското население там. КФОР призова за спокойствие и поиска от Белград и Прищинада избягват действия, които могат да ескалират кризата. Германия разкритикува правителството на Вучич за изостряне на напрежението.

"Националистическата реторика, каквато чухме от сърбите през последните седмици, е напълно неприемлива“, каза Бургер, говорител на германското външно министерство. "Засилването на военното присъствие близо до сръбската граница с Косово изпраща напълно грешен сигнал“.


Още по темата: общо новини по темата: 54
24.09.2023 »
16.08.2023 »
30.05.2023 »
29.05.2023 »
12.04.2023 »
28.02.2023 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Двойствен стандарт. За албанците може, за сърбите не може. Двойствен стандарт.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията