ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Хенри Кисинджър: Настъпи моментът за разрешаване на конфликта в Украйна чрез преговори
Автор: Екип Sofia24.bg 15:12 / 16.12.2022Коментари (0)267
©
В статия за британския седмичник The Spectator, озаглавена "Как да избегнем нова световна война“, бившият държавен секретар (1973-1977) и съветник по националната сигурност на САЩ (1969-1975) Хенри Кисинджър предупреждава за повратна точка в конфликта в Украйна, която трябва да се използва, за да се постигне споразумение чрез преговори и да се избегне ескалация, която би могла да доведе до глобална катастрофа.

Кисинджър пише за "зимното затишие" в боевете в Украйна, сравнявайки го със ситуацията през август 1916 г., когато европейските участници в Първата световна война се опитват да се договорят със САЩ посредничество за мирно уреждане на конфликта. Според дипломата заради предстоящите президентски избори в САЩ тогавашният ръководител на Белия дом Удроу Уилсън (1856-1924) е пропуснал момента, в който дипломацията може да спре кръвопролитието и да спаси милиони животи.

"Дали светът днес е в подобна повратна точка, що се отнася до войната Украйна, когато зимата създава принудителна пауза в провеждането на широкомащабни военни операции на нейна територия?", пита Кисинджър. "Многократно съм заявявал, че подкрепям военните усилия на съюзническите страни, насочени към отблъскване на руската агресия в Украйна. Но моментът е подходящ да надграждаме вече постигнатите стратегически промени, като ги интегрираме в нова структура, за да постигнем мир чрез преговори“.

Според Кисинджър за първи път в съвременната история Украйна се е превърнала в "най-важната държава в Централна Европа". Той също така предполага, че международната общност, включително Китай, все още сдържа Русия от предполагаемо възможно използване на ядрени оръжия. Имайки това предвид, Кисинджър смята, че преговорите за неутрален статут на Украйна вече нямат смисъл и "мирният процес трябва да свърже Украйна и НАТО, в каквато и форма да се изразява това".

В същото време бившият държавен секретар изразява мнение, че резултатът от конфликта не трябва да бъде отслабването на статута на Руската федерация като една от водещите световни сили. Според него "Русия има решаващ принос за глобалния баланс и баланс на силите повече от 500 години“. "Нейната историческа роля не трябва да се омаловажава“, пише американският дипломат.

Според него потенциалното възникване на вътрешни проблеми в Русия, която има "глобален ядрен потенциал", ще бъде изпълнено с проблеми за целия свят.

Кисинджър припомня и за предложението си от май за начертаване на линия на прекратяване на огъня по границите на територията, която от 24 февруари тази година беше контролирана от Киев. Според него Русия може да се оттегли от териториите, които е окупирала по време на военните действия, но не и от Донецка и Луганска области и Крим. Преговорите за тяхната съдба може да започнат след постигане на примирие.

"В случай, че предвоенната разделителна линия между Украйна и Русия не може да бъде постигната нито чрез преговори, нито с военни средства, може да се обмисли прибягването до принципа на самоопределение.“

"Референдумите за самоопределение под международно наблюдение може да се провеждат в силно оспорвани територии, които са сменяли "собствениците“ си много пъти през вековете.  Целта на мирния процес ще бъде двойна: препотвърждаването на свободата на Украйна и определянето на нова международна структура, особено в Централна и Източна Европа. В крайна сметка Русия ще трябва да намери своето място в този ред“, продължава 99-годишният Кисинджър.

Според бившия държавен секретар пътят на дипломацията "може да бъде трънлив и пълен с разочарования", а също така ще изисква визия и смелост, за да се върви напред по него.

"Опитите за постигане на мир и ред включват два компонента, които понякога се разглеждат като противоречиви. Това е желанието да се постигнат елементи на сигурност и необходимостта от действия на помирение", заключава Кисинджър.


Още по темата: общо новини по темата: 4659
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/777 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията