ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Иван Николов, Босилеград: Хората очакваха подкрепа от Вучич срещу кмета Захариев, но останаха излъгани
Автор: Росица Лаханова 17:10 / 14.03.2023Коментари (0)204
© kicbos
"Хората, които си мислиха, че могат да се оплачат от кмета Владимир Захариев и от тежката ситуация на президента Вучич и евентуално да поискат неговото съдействие за подобряване на положението, останаха излъгани, и освен това бяха преведени и изолирани в полицията, докато продължаваше това посещение". Това каза в аудиокаста "Това е България" на Радио "Фокус" председателят на Културно информационния център в Босилеград Иван Николов в отговор на въпроса какво постигна първата визита от 97 години насам на сръбски държавен глава - президента Александър Вучич, в Западните покрайнини и защо е необходимо българската държава да предприеме национален и общоевропейски план за тяхното спасяване, както и защо бяха задържани и отведени в полицията лидери на местните българи и членове на културно-информационния център.

"Получи се малко абсурдно, защото хората си мислеха, че могат да се оплачат от кмета Владимир Захариев, а всъщност Вучич дойде, за да му даде подкрепа. Ето това са тези неприятни неща, които станаха, нещо, което няма как да се скрие и вече започва да прониква и в сръбските медии. Хората, които имаха смелостта и куража да протестират публично, си мислеха, че могат сред посрещачите да излязат с някои транспаранти или просто да му връчат едно протестно писмо. Очакваха той (б.ред.: президентът Александър Вучич) да обърне малко повече внимание на ситуацията в Босилеград, както знаете, а бяха пресрещнати и закарани в полицията, задържани съвсем незаконно в продължение на часове, докато хеликоптерът с президента не излетя извън Босилеград.  

Николов коментира темата защо сръбският президент посети всъщност Западните покрайнини: "Поводът беше съвсем различен, не е само заради Босилеград, той просто обикаляше региона. За един ден заедно с хеликоптера си той обиколи 4 общини в Пчински окръг и поводът беше създаване на нова политическа партия или движение, т.нар. "Народно движение за държавата". Аз не знам какво точно цели с него, но това е, което публикуват и сръбските медии и че целта на неговата обиколка е това - търсене на народна подкрепа за създаване на нова политическа партия.  

Според Николов арестуването и задържането на нашите сънародници, членовете на културно-информационния център в града е било с цел да не се появят и да не изкажат своята гражданска позиция, която е различна от тази, която официалната власт и местната власт, кметът на Босилеград са свикнали да представят пред президента Вучич.  

"Никой от нас не беше там в групата в посрещането. Той (б.ред.: Вучич) е държал някаква реч около 15 минути, което можете да издирите там, с обещание за правене на пътища, за откриване на нови работни места, за нови гранично-пропускателни пунктове към Македония и т.н. Едни неща, едни обещания, които ги слушаме с години наред.  

На въпроса защо досега не сработиха механизмите и инициативите за демократизацията на българското малцинство и решаването на проблемите в сръбските институции, николов каза:  "Демократизацията на сръбското общество приключи още на 12 март 2003 година, когато посред бял ден на входа на сръбското правителство беше застрелян единственият реформистки, проевропейски и демократичен премиер на Сърбия Зоран Джинджич. Оттогава виждаме завръщане на консервативния великосръбски национализъм като форма на управление, като държавническа идеология във всички сфери на обществения живот, и тогава беше прекратен процесът на демократизация на българското малцинство".

Цоня СЪБЧЕВА







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията