ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Какво представляват шпионските балони, които засилиха напрежението между САЩ и Китай
Автор: Рени Томович 14:49 / 12.02.2023Коментари (0)384
© Assosiated Press
Китайско-американските отношения се влошиха през уикенда, когато САЩ унищожиха "шпионски“ балон, изстрелян от Пекин, пише Daily Mail.  

Масивното бяло кълбо се носеше през въздушното пространство на САЩ, преди да бъде свалено от изтребител над Атлантика по телевизия на живо в събота.

Китай заяви, че притежава балона и настоя, че това е безпилотен самолет за наблюдение на времето, който се е отклонил от курса, но САЩ не бяха убедени.

Американски служители заявиха, че е бил използван за наблюдение и събиране на разузнавателна информация, въпреки че не представлява "военна или физическа заплаха“.

Ето какво трябва да знаете за шпионските балони – от това как работят до защо се използват като алтернатива на сателитите.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ШПИОНСКИ БАЛОНИ?

Шпионските балони са огромни балони на голяма надморска височина, всеки с размерите на три автобуса, които се използват като устройства за наблюдение.

Те предоставят алтернативна опция за наблюдение на сателити, които са на по-висока надморска височина в ниска или средна околоземна орбита.

Тези шпионски балони имат прикрепено високотехнологично оборудване, включително камери и сензори.

Китайският шпионски балон беше забелязан преди планирано пътуване до Пекин от американския държавен секретар Антъни Блинкен, което сега беше отложено.

Балонът навлезе във въздушното пространство на САЩ над Аляска на 28 януари, преди да се носи над Канада и след това обратно в САЩ.

Американски изтребител свали балона над Атлантическия океан край бреговете на Южна Каролина в събота, отговорът на Китай, описан като "очевидна прекомерна реакция“. 

КАК ДЕЙСТВАТ?

Шпионските балони съдържат газ като водород и хелий, които им помагат да се носят с вятъра, но американски служители казаха, че този балон има витла, за да го управлява.

Пентагонът каза, че балонът е маневрен и показва, че може да промени курса.

Шпионските балони обикновено работят по-високо от търговските самолети или дори от изтребителите и шпионските самолети.

Според докладите тази седмица китайският балон е регистриран да се носи на около 60 000 фута (11,3 мили), докато повечето търговски самолети достигат до 40 000 фута.

Според  Washington Post долната част на балона има "балон“, който може да пропуска и изпуска околния въздух.

Ако има достатъчно заобикалящ въздух в балона, целият балон ще потъне, защото този въздух е по-тежък от хелия над него.

След това балонът може да се издига и потъва, за да улови ветровете, които духат в желаната посока, въпреки че този процес може да бъде подпомогнат от допълнителни витла.

КАКВИ ШПИОНСКИ УСТРОЙСТВА ЩЕ ИМА БАЛОНЪТ?

Балоните за наблюдение са оборудвани с камери, сензори и радари, които са насочени към земята, всички захранвани от прикрепени слънчеви панели.

Сложните фотоапарати им позволяват да правят снимки на това, което е долу на повърхността на Земята, потенциално с мощни възможности за увеличение.

Дори е вероятно тези камери да могат да виждат извън видимата част на електромагнитния спектър, като инфрачервения, което им позволява да наблюдават през нощта.

"Ако е нощ, камера, работеща във видимата част на спектъра, няма да ви покаже нищо – всичко ще е тъмно“, каза космическият инженер Иън Бойд от университета в Колорадо Боулдър.

"Но една инфрачервена камера може да улови неща от топлина в тъмното.“

САЩ бяха загрижени, защото балонът се навърташе над  чувствителните райони на Монтана  , където са разположени ядрени бойни глави.

Китай настояваше, че това е самолет за наблюдение на времето, но според САЩ той е носел оборудване в капсулата под балона, което обикновено не се свързва със стандартни метеорологични дейности или цивилни изследвания.

ОПАСЕН ЛИ Е КОСМИЧЕСКИЯТ БАЛОН?

Пентагонът заяви в четвъртък вечерта, че балонът не е военна или физическа заплаха - с други думи, не е носил оръжие.

Смята се обаче, че основната опасност за САЩ е потенциално компрометиране на тайната на чувствителни сайтове. 

Дори ако балонът не беше въоръжен, той представляваше риск за САЩ, каза пенсионираният армейски генерал Джон Ферари, гостуващ сътрудник в American Enterprise Institute.

Самият полет, каза той, може да се използва за тестване на способността на Америка да открива входящи заплахи и да открива дупки в системата за предупреждение на противовъздушната отбрана на страната.

Може също така да е позволило на китайците да усетят електромагнитни емисии, които сателитите на по-висока надморска височина не могат да открият, като радиочестоти с ниска мощност, които биха могли да им помогнат да разберат как комуникират различните оръжейни системи на САЩ.

Извинението на Китай за метеорологичните балони трябва да бъде отхвърлено направо, каза Ориана Скайлар Мастро, експерт по китайските военни въпроси и външна политика в Станфордския университет.

"Това е като стандартно нещо, което държавите често казват за активите за наблюдение“, каза Мастро.

КОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ ЗА ПЪРВИ път?

Балоните, използвани за наблюдение, не са нови и примитивните датират от векове, чак до края на 18 век.

През 1794 г. французите използват пилотирани въздушни балони, за да наблюдават врага по време на битката при Фльор, но те се използват по-често през Втората световна война.

ЗАЩО КИТАЙ ИЗПОЛЗВА БАЛОНИ, КОГАТО ИМА САТЕЛИТИ?

Балоните вероятно са по-евтини и по-лесни за изстрелване от сателитите, които обикновено изискват изстрелване от ракета.

Китай може също да иска да демонстрира на САЩ, че разполага с множество технологични възможности, когато става въпрос за наблюдение, но може да има и други обяснения за странния епизод.

Заместник-министърът на външните работи на Китай Сие Фън каза, че е подал официална жалба в посолството на САЩ във връзка с "атаката на САЩ срещу китайски цивилен безпилотен дирижабъл с военна сила“.

Реагирането с гняв на решението на САЩ да свалят балона също може да играе в ръцете на Китай, като му даде известна степен на морално или политическо влияние.

Джон Блаксланд, професор по международна сигурност и разузнаване в Австралийския национален университет, смята, че Китай е искал балонът да бъде открит, когато навлезе във въздушното пространство на САЩ.

"Трудно е да си помисля как са могли да си помислят, че няма да бъде открит“, каза професор Блаксланд пред  The ​​Guardian .

"Американското въздушно пространство е толкова внимателно проучено от властите на гражданската авиация на САЩ, от военновъздушните сили на САЩ, космическите сили на САЩ, метеорологичните мрежи – това е изключително внимателно въздушно пространство.“

Междувременно Бойд каза, че Китай вероятно "експериментира, за да види докъде могат да прокарат нещата“ и че балонът вероятно е "някакъв вид политическо послание“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията