ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Какво ще стане, ако Русия спечели войната в Украйна
Автор: Екип Sofia24.bg 11:53 / 05.06.2022Коментари (2)728
©
Ще омръзне ли на някои западни държави да помагат да Украйна? Всички войни са като океани, с техните приливи и отливи, и руската инвазия в Украйна не прави изключение, пише Джеймс Лендейл, дипломатически кореспондент на Би Би Си, цитиран от БГНЕС.

Опасенията за бързо поражение на отбраняващите се сили са заменени от руско отстъпление и засилване на украинската съпротива. На свой ред тя се сблъска с по-концентрирана руска офанзива в Източна Украйна.

Според Джеймс Лендейл, съществуват пет възможни сценария:

Дълга война на изтощение

Войната може да продължи с месеци, ако не и с години, докато украинските и руските войски системно се сриват взаимно.

Нещата се променят, когато едната или другата страна претърпи тактическо поражение или успех. Но нито една от страните няма намерение да отстъпва. Президентът на Русия вярва, че може да успее, като прояви стратегическа сдържаност и заложи на това, че Западът ще се умори да помага на Украйна и ще се съсредоточи върху собствената си икономика и китайската заплаха.

Западът обаче засега проявява решителност и продължава да снабдява Украйна с оръжие. На бойното поле фронтовите линии на практика се очертаха, а войната постепенно се превръща в позиционна "безкрайна война".

В краткосрочен план не виждам възможност за съкрушителна тактическа или стратегическа победа за нито една от страните", казва австралийският генерал в оставка Мик Райън.

Путин обявява примирие

Какво ще стане ако Путин изненада света, обявявайки едностранно прекратяване на огъня? По този начин той може да затвърди завзетите територии и да обяви победа.

Путин може да обяви, че неговата "специална военна операция" е постигнала целите си: подкрепяните от Кремъл сепаратисти в Донбас са защитени и е създаден сухопътен коридор към Крим. След това тя може да се опита, от позицията на морално превъзходство, да принуди Украйна да прекрати военните действия.

"Русия би могла да използва този трик по всяко време, ако иска да се възползва от желанието на Европа да убеди Украйна да сложи оръжие и да се откаже от някои от териториите си в замяна на условен мир", казва Киър Джайлс, експерт по Русия в Кралския институт по международни отношения (Chatham House).

Това мнение вече беше изразено в Париж, Берлин и Рим: защо да продължаваме войната, време е да сложим край на световните икономически проблеми, нека потърсим примирие.

На това обаче се противопоставят САЩ, Великобритания и повечето източноевропейски страни, чиито политици са убедени, че руската инвазия трябва да се провали в интерес както на самата Украйна и останалата част от Европа, така и на международния ред.

Така че едностранното обявяване на прекратяване на огъня от страна на Русия може да промени ситуацията, но няма да сложи край на сраженията.

Безизходица на бойното поле

Какво ще стане, ако и Русия, и Украйна стигнат до заключението, че вече не могат да постигнат нищо с военни средства, и започнат преговори за политическо решение на конфликта?

Да предположим, че армиите им са изчерпани както откъм жива сила, така и откъм оборудване. Продължаването на войната вече не си струва кръвопролитията и изразходваните ресурси. Военните и икономическите загуби на Русия са непоправими. Украинският народ също е уморен от войната, той вече не желае да рискува живота си за една илюзорна победа.

Ами ако ръководството в Киев, без да вярва, че Западът ще продължи да подкрепя Украйна, реши, че е време да седне на масата за преговори?

В края на краищата президентът на САЩ Джо Байдън открито заяви, че целта на американците е да осигурят на Украйна възможно най-силната позиция на масата за преговори. Мнозина казват, че желанието на Запада Русия да загуби, не е равносилно на желанието на Украйна да спечели.

Въпреки това до застой на бойното поле може да има още много месеци, а постигането на политическо решение на конфликта ще бъде изключително трудно. Не на последно място, защото Киев не вярва на Москва: той смята, че всяко споразумение с Путин ще бъде използвано като пауза за прегрупиране и подготовка за ново нападение.

Така че мирното споразумение може да не продължи дълго и военните действия да се възобновят с нова сила.

Украйна печели

Ще успее ли Украйна да постигне някаква победа? Може ли да накара руските войски да се изтеглят до границите, където са били преди инвазията, камо ли да си върнат териториите, отнети преди осем години?

"Украйна определено ще спечели тази война", заяви Владимир Зеленски пред холандска телевизия преди дни.

Какво ще стане, ако Русия не успее да превземе Донбас и претърпи ново поражение?

Военната машина на Русия вече е подложена на удари от западните санкции. И сега Украйна, възползвайки се от далекобойната артилерия и така необходимите ракетни установки, ще предприеме серия от контраатаки и ще окупира територията, през която минават линиите за снабдяване на руската армия.

Какво ще стане, ако Украйна преструктурира армията си от отбранителна в нападателна?

Подобен сценарий би бил приемлив и вече би накарал политиците да се замислят за възможните последици. В края на краищата, ако Путин е изправен пред поражение, няма ли да иска да ескалира конфликта, като използва химически или дори ядрени оръжия?

"Струва ми се малко вероятно Путин да признае поражение в конвенционална война, когато разполага с ядрени оръжия", заяви неотдавна историкът Найл Фъргюсън на семинар в Кралския колеж в Лондон.

 Русия печели

А какво ще кажете за евентуална "победа" на Русия?

Западът продължава да подчертава, че въпреки предишните неуспехи Русия все още не се е отказала от плановете си да превземе Киев и да подчини голяма част от Украйна.

Според правителствен служител никой не е отменил тази максималистична програма.

Русия би могла да използва успехите си в Донбас, за да освободи войски за действия в други посоки, например да се насочи отново към Киев.

Както признава самият Зеленски, всеки ден във войната загиват до сто украински бойци, а още около 500 са ранени.

Общественото мнение може да бъде разделено: някои украинци ще искат да продължат войната, докато други ще искат мир и връщане към нормалния живот. А на някои западни държави може да им омръзне да помагат на Украйна.

Но от друга страна, ако видят, че Русия взема надмощие, някои от съюзниците на Украйна може да поискат да преминат на следващо ниво.

Както ми каза един западен дипломат, Западът е трябвало да изпробва ядрени оръжия в Тихия океан като предупреждение към Русия.

Така че бъдещето на тази война изобщо не е предопределено.


Още по темата: общо новини по темата: 4659
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/777 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Русия никога не започва войни. Тя ги довършва! Конкретно за този конфликт мога много да пиша и говоря. Войната не от февруари тази година. Той е от 2014-а година. Господарят САЩ, а слугата Европа мълчаха и почти нищо не казваха за него. Колко пъти Русия приказваше пред ООН и колко пъти никой не я чу. Истината, за която никой не говори е, че никой освен Русия не иска мир. САЩ искат война. Тяхната икономика е един сапунен мехур, който се крепи на лъжи, провокации и войни. Европа слугува на САЩ и иска или не подклажда войната. Русия иска мир, но безразборните и безпрецедентни санкции от "обединения" запад казват друго. А сега каквото пожънеш, това ще посееш. Украйна вече призна, че е изгубила 20% от своята територия. Скоро и достъп до море няма да има. Областите провеждат референдуми за присъединяване към Русия. Полша ще дръпне нейните си облати и Западна Украйна ще стане Източна Полша.
+1
 
 
Русия винаги печели ! Не можете да победите Русия на война!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията