ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Какво стана за 16 години? Подигравахме им се, че са бедни, но ни задминаха
Автор: Екип Sofia24.bg 13:40 / 01.05.2023Коментари (20)216
© Sofia24.bg
Румънски автомобили в Несебър, 2021 година
1 януари 2007 г. - Европейският съюз се разширява с присъединяването на две нови членки – България и Румъния. Оттогава за двете държави винаги ще има един и същи етикет - най-бедните в ЕС. Положението не е било по-различно и преди това. В следващите години обаче Румъния се движи по-бързо от България, а сега вече я изпреварва значително.

В началото на прехода например - през 1989 г., Румъния имаше 2 пъти по-нисък БВП от България на човек от населението. През 2006 г., малко преди влизането ни в ЕС, този показател вече е почти изравнен. Сега Румъния има с 31% по-висок БВП в сравнение с България. Оказва се, че Румъния задминава не само България, а и Хърватия, като се изравнява с Унгария и Португалия.

А само преди две години България можеше да се похвали, че е изпреварила поне Румъния

Според данните на Евростат за риска от бедност и социално изключване за 2020 г. у нас делът на хората, които са в риск от бедност и социално изключване, е бил 33,6%. В Румъния са 35,8% от населението. Пак от същите данни - средният годишен доход (след приспадане на всички данъци и удръжки) на румънеца тогава е 4267 евро, докато у нас е 4612 евро. Сега средната годишна заплата (преди облагане) в Румъния достига 13 хил. евро, докато в България е с около 20% по-ниска.

По отношение на риска от бедност тенденциите в двете балкански държави-членки на Европейския съюз, през последните две години са противоположни - докато у нас делът на бедните се увеличава, в Румъния той намалява, защото през 2019 г. е бил 36,3%.

Сравнението между България и Румъния по отношение на заетостта и оплакванията от липса на работа показва същите тенденции, както и за дела на бедните. В Румъния работа имат 65,6% от хората в трудоспособна възраст, докато в България - 68,5%. Но у нас средната оценка, която дават хората на работата си, е 6,4, докато в северната ни съседка е 7,2 по 10-степенната скала.

Същото е и по отношение на жилищните условия. 45,1% от румънците обитават жилища, в които няма отделна самостоятелна стая за всеки човек над 18-годишна възраст, докато в България в това положение са 39,5%. Само че румънците са по-доволни от жилищните си условия, защото им дават средна оценка 7,4, докато българите - 6 по 10-степенната скала.

Още по-голяма разлика се вижда, ако се погледнат данните на Евростат за покупателната способност. България има напредък, но доста бавен. Например през 2010 г. показателят е 45% от средното ниво в ЕС, а през 2022 г. стига 57%. Само че в Румъния покупателната способност от 53% през 2010 г. се вдига на 75%.

Подобна е тенденцията и при инвестициите, ако се измерят през образуването на основен капитал. За периода 2010-2022 г. реалният ръст в Румъния е 3,9%, а у нас има спад от 0,1%.

Само за последните 5 г. средногодишният реален ръст в България е 0,2%, докато в Румъния е 5,1%. С натрупване се оказва, че в румънската икономика се инвестират 57% повече средства спрямо 2010 г., а в българската - с 3% по-малко

По БВП на глава от населението, измерен чрез паритетна покупателна способност, Букурещ вече е по-богат от Виена и изпреварва София два пъти. Нетната средна заплата в българската столица е почти равна на тези в румънската - 1017 евро срещу 1100 евро. Но реалната производителност на труда за региона около Букурещ средно на година се покачва със 7,9% - почти четири пъти повече от България.

Значителна разлика има в минималната заплата - в Румъния тя е 515 евро на месец, след като бе вдигната 15 пъти от 2011 г. насам, а у нас - 400 евро. Но по средна нетна заплата сме по-добре, защото в северната ни съседка е 690 евро, а у нас е 743 евро.

По отношение на инфраструктурата с румънците сме в сходно положение. Съседната ни държава тепърва ще строи своя магистрален пръстен, същото предстои и в България. Жп линиите са в подобно състояние като българските, но това може скоро да се промени.

В здравеопазването двете страни през последните години неизменно се класират на последните места в индекса Euro Health Consumer в ЕС. Но и тук Румъния е с едни гърди напред с отделяните 661 евро на човек годишно, а в България сумата е 626 евро, показват данни на Евростат. А само преди три години е било обратното - северната ни съседка е била на дъното в ЕС с 584 евро на човек за здравни грижи, докато у нас са се давали 587 евро.

Лошата новина за България е, че Румъния има големи шансове да ни изпревари още повече. Редица изследвания в ЕС показват, че след като дадена икономика премине прага от 70% спрямо средния за съюза БВП на глава от населението, следва бурно развитие. Примери за това са Португалия и Ирландия. Което дава основание да се смята, че румънската икономика ще продължи да се движи бързо и скоро да догони средноевропейското ниво. За България такива изгледи засега няма.

Днес двете държави отново са пакетирани, но за Шенген. Вероятно скоро ще стане ясно дали Румъния няма да ни изпревари и по този показател, влизайки преди нас в зоната за свободно пътуване, пише "24 часа".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.05.2023 г.
+1
 
 
В Румъния осъдиха депутат за измама в размер на 80 хил.евро и си понесе последствията ,а при нас се извършват схеми за милиони и кого осъдиха ...
Aнонимен
на 03.05.2023 г.
0
 
 
АМИ ЗАЩОТО СТЕ НАЙ-ДОЛНИТЕ ПОТОМЦИ НА КАЗАХСТАНСКИТЕ ТАТАРИ, А РУМЪНЦИЪЕ-ПОТОМЦИ НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ..... КАК МОЖЕТЕ ДА СЕ ПОДИГРАВАТЕ НА БЕДНИ БЕ И ДИОТИ БГ
Aнонимен
на 03.05.2023 г.
+1
 
 
Проблема при нас е, че политиците ни мислят само за свойте джобове. Те и затова драпат да се докопат до властта. При тях ден година храни.
Aнонимен
на 03.05.2023 г.
-1
 
 
До преди две години бяхме пред тях и в деня в който ни приеха в чакалнята на Еврозоната,излезе Радев с вдигнат юмрук!Помните ли,в същият ден!!!И за две години ,,умните и добрите"ни докараха до този хал,и този хаос.Памет хора и мозък!
Aнонимен
на 02.05.2023 г.
+1
 
 
Румънцитв никога не са били по-зле от нас. Известно време стандартът беше почти еднакъв, но няма какво да се лъжем, повече от 20 години вече са по напред от нас. Знам го от първо лице.
Aнонимен
на 02.05.2023 г.
+1
 
 
НИЕ СМЕ НАЙ БЕДНАТА И КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА...жалко за младите хора
Aнонимен
на 02.05.2023 г.
+1
 
 
А в Румъния има ли осъдени политици-има! В България има ли осъдени политици-няма! Малка но същественна разлика!
-1
 
 
Какво стана ли ? Румънците никога не са били бедни. Били са ,като нас. Поне последните 20г. Има обаче една разлика и тя е ,че много от рано скъсаха със зависимости и влияние от руски фирми ,руски политики и изобщо влиянието на Кремъл. Най вече политическата им класа. А тук не само ,че не скъсват ами и се роят все повече и по активно русошизофреници. Начело с медии ,че и президента. Тяхния се казва Йоханес. Нашия Радев. При тях отидоха инвестициите от Франция и Германия. По голяма страна са ,по голям пазар и потенциал и за работна ръка и за производство. И пътя който избраха със Запада е ясен и перспективен. А нашия е като на патки в калчища. Не може да се откъснем от руските галоши и това е видно и Запада как да инвестира у нас ,като вижда и сравнява с Румъния. Нещо повече. Запитайте се ,защо Молдова става все по гъста с Румъния и иска да се раздели с Кремълското влияние. Идентична е ситуацията Букурещ- Кишинев със София -Скопие. Един народ ,един език. Само ,че едните искат с Майка си ,а другите и се дървят! Сетете се кой е мащехата на нашите лайна. Белград-Кремъл. Те дърпат конците в Скопие. А в Кишинев ,заради Украйна ,видяха къде е по добре да отидат. Замислете се...не задавайте тъпи въпроси. Не какво стана ,а защо стана така!!!?
+3
 
 
Две интересни разлики между Румъния и България. През 1968 г. при нападението над суверенна Чехословакия Румъния запазва неутралитет и не само не изпраща войските си, но и не позволява преминаването на чужди войски през нейна територия. Позицията на България е известна. 55 години по-късно позициите са променени. В България се носи мрънкане за неутралитет, а Румъния модернизира смело армията си, скъсва с всякакви енергийни зависимости, наритва недеклариращи с години данъци чужди рафинерии, вдига стандарта на живот и оставя миналото зад гърба си. Две съседни държави, две виждания за неутралитет или "неутралитет".
+4
 
 
Изглежда разбират повече от управлени отколкото нашите селяни от Политическата класа! Алчноста ги изгаря! Очевидно това е проблема!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията