ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Коя е компанията Gemcorp Capital, с която българското правителство подписа Меморандум за сътрудничество?
Автор: Екип Sofia24.bg 11:37 / 30.03.2022Коментари (1)818
©
Милиардер, подкрепян от санкционирания от Кремъл държавен производител на оръжие, е предоставил начална инвестиция на лондонски фонд, който вече разполага с активи за 1,2 млрд. долара. Това се казва в анализ на "Файненшъл таймс“.

На 23 март в присъствието на министър-председателя Кирил Петков министърът на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Документът регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Gemcorp Capital - базирана в Мейфеър инвестиционна компания, фокусирана върху развиващите се пазари, продължи да осъществява сделки с участието на руски държавни компании, включително неуспешен план за посредничество при продажбата на ваксината срещу Covid-19 "Спутник" V на Гана.

Капиталът, предоставен от Алберт Авдолян на първия фонд на Gemcorp през 2014 г., който инвестиционната група не е оповестила публично, илюстрира сложните и припокриващи се интереси на руските бизнесмени, които инвестират активите си в Лондонското сити.

Основана през 2014 г. от екип, включващ Атанас Бостанджиев, бивш лондонски шеф на руската държавна банка ВТБ Капитал, Gemcorp стартира с 250 млн. долара, предоставени от компания, контролирана по това време от Авдолян и тогавашния му бизнес партньор Сергей Адониев, твърдят запознати с инвестицията.

Парите идват от осъществена от Авдолян и Адониев продажба на телекомуникационна компания, подкрепена от "Ростех" - огромен държавен конгломерат в областта на отбраната, чиито танкове, бомби и ракети са използвани за нападение срещу Украйна.

Авдолян, чието участие в Gemcorp приключи през 2020 г. чрез мениджърско изкупуване, продължи да инвестира в големи проекти за природни ресурси в Русия заедно с "Ростех", който изнася оръжия за над 10 млрд. паунда годишно и дава работа на 2 млн. души. Адониев прекрати участието си в Gemcorp през 2015 г. и няма инвестиции, свързани с "Ростек".

Авдолян поддържа също така връзки с главния изпълнителен директор на "Ростех" Сергей Чемезов - близък приятел на Владимир Путин. Чемезов е имал общ апартамент с руския президент, докато и двамата са служили в съветския КГБ в Източна Германия.

Чемезов е председател на благотворителната фондация на Авдолян, която работи по проекти в родния регион на шефа на "Ростех" - Иркутск. "Ростех" и Чемезов са подложени на санкции от страна на Запада от 2014 г. насам.

Авдолян и Адониев не са обект на санкции. Управлявайки парите им, Gemcorp не е нарушила никакви закони. Gemcorp заяви, че никакви пари, свързани с Чемезов или "Ростех", не са били инвестирани в Gemcorp и че не е имала бизнес отношения с Чемезов или "Ростех".

Авдолян заяви, че като инвеститор в Gemcorp не е имал никакъв контрол или влияние върху нейната дейност и че всички решения са били вземани от Gemcorp като управител на фонда. Той допълни, че неговите дружества винаги са действали в съответствие със санкциите и че той не притежава собственост от името на Чемезов или негови роднини, нито представлява интересите на Чемезов.

"Познавам Сергей Чемезов не като политик, но знам какъв [sic] човек е той. Оценявам и уважавам човешките му качества и богатия му житейски опит", заяви Авдолян. "Той е роден в Иркутска област, където аз и моите родители живяхме дълго време. Семействата ни се познават."

Gemcorp заяви, че Авдолян и Адониев никога не са оказвали влияние върху бизнес дейността му. Фонд мениджърът добави, че е извършил значителна комплексна проверка на Адониев и Авдолян преди инвестицията им.

Адониев заяви, че никога не е имал близки бизнес връзки с Чемезов и определи връзката си с "Ростех" като "кратка и незначителна".

Той заяви, че неговата и на Авдолян телекомуникационна компания е имала "контакти" с Чемезов и "Ростех". "Бяхме подложени на силен натиск от страна на конкурентни руски бизнес магнати, много по-могъщи и влиятелни от нас. Обърнахме се към Чемезов, защото смятахме, че участието на "Ростех" ще ни помогне да се противопоставим на този натиск", каза Адониев.

Адониев допълни, че Чемезов и "Ростех" не са били подложени на санкции в този момент и че и двамата са си сътрудничили с големи западни компании.

Шефът на Gemcorp Бостанджиев говори на първата инвестиционна среща на върха Русия-Африка в Сочи през 2019 г., на която Путин също държа реч и подписа няколко сделки с африкански лидери. Бостанджиев и друг представител на Gemcorp бяха сред малкото на брой представители на западни компании, които говориха в панелите на конференцията.

Gemcorp съобщи, че на конференцията в Сочи са присъствали много международни делегати и няколко нейни африкански клиенти, включително държавни глави.

По време на срещата на върха подкрепяният от държавата Руски център за износ обяви, че ще стартира търговски механизъм, насочен към Африка, на стойност 5 млрд. долара, който ще бъде управляван от Gemcorp и подкрепяните от държавата банки VEB и Сбербанк.

Gemcorp заяви, че инструментът, подписан с руските банки, които понастоящем са под санкции, никога не е бил активиран, тъй като не е достигнал до етап на проектодокументация или подробни преговори.

След напускането на Авдолян, миналата година Бостанджиев написа писмо до министъра на здравеопазването на Гана, в което предложи страната да се снабди с руската ваксина срещу ковид "Спутник" от вече санкционирания Руски фонд за преки инвестиции. По това време Кремъл предприемаше дипломатически стъпки за популяризирането на "Спутник" по света като алтернатива на западните ваксини.

Обсъжданията, свързани с продажбата на ваксини "Спутник V" на Гана, са били по искане на правителството на страната, заяви Gemcorp, и никога не са били завършени. Компанията заяви също, че дейностите ѝ в Русия, които съставляват малка част от цялостния ѝ бизнес, по никакъв начин не са били необичайни или повлияни от инвестициите, които е получила от руски бизнесмени. Министерството на здравеопазването на Гана не отговори веднага на искането за коментар.

Преди мениджърският екип на Gemcorp да изкупи Авдолян през 2020 г., един от фондовете на инвестиционната компания е предоставил заем на дружество, контролирано от Авдолян, за да инвестира в проект за втечнен природен газ в Далечния изток на Русия.

След излизането на Gemcorp от заема през 2021 г. проектът за втечнен природен газ получава финансиране от Новикономбанк - банката на "Ростех", която междувременно е поставена под международни санкции след нахлуването на Русия в Украйна. Информацията събра БГНЕС.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всички знаят - само киро лъжеца и кокорчо педала не!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията