ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Любомир Кючуков: Дясното в Европа става все по-дясно, докато лявото става все по-неясно
Автор: Цвети Тончева 17:07 / 27.03.2024Коментари (0)895
©
Трудно е да се говори за отчет за провалите на Европейския съюз в навечерието на изборите. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, сега директор на Института за икономика и международни отношения.

"Естествено Европейският съюз си дава сметка за всички проблеми, които съществуват и с които се сблъскват, но тука като че ли преобладава т.нар. "мейнстрийм говорене“, което по-скоро аргументира продължаване на сегашните подходи, отколкото търсенето на промяна. И именно върху това профитират и тези популистки и крайнодесни формации, защото те назовават проблемите. Решенията, които те предлагат, изглеждат твърде опростени, за да са верни, но назоваването на проблемите е нещо, което е тяхната сила, и за тези центристки - център-лявото и център-дясното за съжаление станаха като че ли трудно различими. Те се разглеждат като част от статуквото, т.е. като част от проблемите, а не за път към тяхното разрешаване, докато националистическите партии са тези, които предлагат алтернативи. Тук разбира се е много интересно защо бягството към екстремите е към дясната екстрема, а не към лявата, от бягството от центъра", добави Кючуков.

Според него, това се крие в самото ново противопоставяне - национално срещу геополитическо. Защото националното, националистическото е много по-ясно и по предметно, то е с поглед назад, то обещава да върне загубения уют, който се осигуряваше от националната държава. От тази гледна точка дясното в Европа става все по-дясно, докато лявото става все по-неясно.

"И тук има няколко интересни елемента, когато говорим за десните формации. След Брекзит тези партии вече не работят за напускане на Европейския съюз, те искат да управляват Европейския съюз, искат да го преформатират своеобразно своите разбирания. И на този фон логично Брюксел се припознава като условното зло. И затова противопоставянето на Брюксел също им носи тези електорални позитиви. И тук големият проблем, над който ще разсъждаваме след евроизборите, ако се случи наистина една такава крайнодясна вълна, е как ще реагира център-дясното, т.е. Европейската народна партия (ЕНП). Дали тя ще се измести по-надясно, за да й спре изтичането на гласоподаватели към крайнодясното и дали ще започне сътрудничество с крайната десница", добави  анализаторът.

Кючуков посочи, че това вече се случва на национално ниво в редица държави.  Или ЕС ще отхвърли такава опция, като тук очакванията са свързани преди всичко с ролята на немските християндемократи, които категорично отхвърлят възможността за взаимодействие с "Алтернатива за Германия“.

Що се отнася до България, експерти вече предричат, че на предстоящите предсрочни избори "Възраждане“ може да се окаже втора политическа сила, именно заради точното посочване на проблемите.

"Според мен, България е в пълна хармония с процесите в Европа, и тук бих казал до голяма степен благодарение на управляващите, които се самоотъждествяваха с евроатлантизма и го използваха като своеобразен, универсален политически чадър. Има два безотказни начина да се дискредитира и най-добрата идея, говоря в дадения случай за евроатлантизма: първият е тя да се превърне в догма, вторият е да бъде направен за посмешище. И тука мисля, че нашите управляващи досега постигнаха една много висока степенна на успеваемост, защото, асоциирайки своите неуспехи с европейската идея, те компрометират самата европейска идея", добави Кючуков.

Според него, по-големият проблем у нас е липсата на идеи, защото лидер без идея това е форма на месианство.

"Между другото ние в България бяхме няколкократно свидетели на точно такъв тип изборни резултати: на поредните месии, които идват да спасят България. И тук вече стигаме до това, че и Европа, и света като цяло, не успява да намери отговорите на тези многобройни въпроси, които променящият се свят, глобализацията, научно-техническата революция, информационната революция дават, за да няма тази мета идея как изглежда бъдещето в един глобален свят след 30 или 50 години. В резултат на което светът е с поглед назад и стигаме до решението войни, което наблюдаваме в практически план да се случва, когато нерешаването на проблемите, конфликтите, вътрешните противоречия, тяхното решение се търси по силов път", каза още Любомир Кючуков.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията