ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Надеждите на тези хора са огромни, а резултатите могат да бъдат революционни
Автор: Екип Sofia24.bg 10:26 / 23.12.2021Коментари (0)241
© Twitter / NASA
Плановете на NASA за следващите няколко години са наистина вълнуващи и включват както кацане на Луната, така и изследване на Марс и разкриване на все повече от неизвестните, които Космосът крие и до този момент.

А подобаващ завършек на тази изпълнена с мисии година ще постави изстрелването на най-скъпия телескоп, създаван някога. След малки премеждия в процеса на създаването му, James Webb Space Telescope вече е напълно готов да полети извън орбита на Земята. Заради метеорологичните условия обаче изстрелването се отлага от 24 декември за не по-рано от 25 декември.

След броени дни най-голямата и най-мощната космическа обсерватория, строена някога, на стойност 10 милиарда долара ще полети в Космоса в борда на 15-етажна ракета. И ако всичко върви по план, се очаква да доведе до истинска революция в астрономията. А изстрелването изглежда е по-лесната част.

Това, с което телескопът Уеби, както му викат на галено, се отличава от всички други още на пръв поглед, е огромното огледало с ширина 6.4 метра, съставено от 18 плочи с формата на пчелна пита със златно берилиево покритие. Този елемент е прекалено голям, за да се събере в която и да е съществуваща ракета, затова от NASA са стигнали до единственото възможно решение - да го сгънат и след това да се разгъне в Космоса.

Това обаче е доста рискована маневра, която от космическата агенция не са правили досега. Затова и са в готовност при възникнал проблем - някоя част не иска да се отвори или се счупи, да изпратят астронавти, които да я поправят или подменят. Защото провал би им струвал прекалено скъпо - не само 10-те милиарда долара, но и години усилен труд.

Webb е десетилетен проект на NASA, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция. Редизайнът, техническите грешки и екстремните метеорологични явления многократно забавяха финализирането на проекта и вдигнаха цената му многократно от първоначалните 500 милиона долара.

По изчисления на учените, целият процес по калибриранe и заемане на правилната позиция на телескопа ще отнеме около шест месеца, като само за разгръщането са предвидени две седмици.

Първото и най-важно е разтварянето на слънчевия щит, защото телескопът се нуждае от защита от иначе изгарящите лъчи. Целта е да се постигне екстремно ниската температура от -193 градуса.

Системата за разгъване е повече от сложна. Tя се състои от 140 механизма за освобождаване, 70 панти, осем двигателя, 400 макари и 400м кабел. При никоя от частите няма резервен вариант - така Уеби има общо 344 опции за провал. Защото без слънчев щит няма и функционираща обсерватория.

Ако всичко проработи както трябва, желаната температура трябва да се постигне за два месеца. Тя е необходима на обсерваторията, за да може с висока чувствителност да открие дори най-слабата топлина на далечни звезди и планети в Космоса, предава Business Insider.

Aко слънчевият щит успее да се разтвори правилно и започне дa изпълнява функцията си, телескопът трябва да разгърне и статив, на който се държи второто огледало, след което да се отворят и две клапи с основните огледала.

При успешно преминава и през тези стъпки са необходими пет месеца преди Уеби да започне да прави научни изследвания - три, за да подравни огледалата и два, за да калибрира научните инструменти. Едва тогава инженерите от САЩ, Канада и Европа ще могат да си отдъхнат с облекчение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига сезон 2023/24
Левски в Първа лига сезон 2023/24
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията