ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Нови правила за безопасност на продуктите в ЕС
Автор: Екип Sofia24.bg 14:23 / 30.03.2023Коментари (0)442
©
Евродепутатите одобриха обновените правила на ЕС за безопасност на продуктите, информират от Европейския парламент. 

Новите правила са насочени към рисковете за безопасността, свързани с новите технологии и растежа на онлайн продажбите. Уязвимите потребители, като например децата и хората с увреждания, ще бъдат по-добре защитени. 

Бързо ще бъдат отстранявани опасните продукти и по-ефективна ще е процедурата за изтеглянето им. Разходите от предотвратими инциденти с опасни продукти се оценяват на 11,5 млрд. евро годишно. 

Актуализираният закон ще гарантира, че продуктите в ЕС, независимо дали се продават онлайн или в традиционни магазини, отговарят на най-високите изисквания за безопасност. 

В четвъртък евродепутатите одобриха преразгледаните правила за безопасност на нехранителните потребителски продукти с 589 гласа "за“ и 13 гласа "против“. С новия регламент действащата Директива относно общата безопасност на продуктите се привежда в съответствие с новостите в цифровизацията и нарастването на онлайн пазаруването 

За да се гарантира, че всички продукти, пуснати на пазара, са безопасни за потребителите, Регламентът относно общата безопасност на продуктите включва мерки, с които се гарантира, че при оценките на безопасност се вземат под внимание рисковете за най-уязвимите потребители (напр. децата), аспектите свързани с пола и рисковете за киберсигурността. 

Пазарен надзор и онлайн магазин 

Новият регламент разширява обхвата на задълженията на икономическите оператори (като производител, вносител, дистрибутор), увеличава правомощията на органите за пазарен надзор и въвежда ясни задължения за доставчиците на онлайн места за търговия. Онлайн местата за търговия си сътрудничат с органите за пазарен надзор с цел намаляване на рисковете. Надзорните органи могат да разпоредят на онлайн местата за търговия да премахнат или блокират достъпа до офертите на опасни продукти без ненужно забавяне и във всички случаи в рамките на два работни дни. 

Продуктите, които са с произход извън ЕС, могат да бъдат пускани на пазара, само ако има установен икономически оператор в Съюза, който отговаря за безопасността им. 

Преработеното законодателство подобрява процедурата за изтегляне на продукти, тъй като понастоящем процентът на връщане остава нисък, като около една трета от потребителите в ЕС продължават да използват изтеглени от пазара продукти. 

Ако даден продукт трябва да бъде изтеглен от пазара, потребителите трябва да бъдат информирани директно и да им бъде предложена поправка, замяна или възстановяване на стойността на иззетия продукт. Потребителите също така ще имат право да подават жалби или да предявяват колективни искове. Информацията относно безопасността на продуктите и възможностите за правна защита трябва да бъде достъпна на ясен и разбираем език. Системата за бързо предупреждение за опасни продукти (порталът Safety Gate) ще бъде модернизирана, за да се даде възможност за по-ефективно откриване на опасни продукти и ще бъде по-достъпна за хората с увреждания. 

"Благодарение на този закон ние защитаваме най-уязвимите потребители, особено децата. През 2020 г. 50 % от продуктите, посочени като опасни, са били с китайски произход. С този закон предприехме решаваща стъпка срещу тези, които не продават безопасни продукти в Европа", каза докладчикът Дита Харанзова (Чехия). 

За всеки продаден продукт трябва да има някой, който да носи отговорност в рамките на ЕС. Опасните продукти ще бъдат премахнати от уебсайтовете след два дни. Потребителите ще бъдат информирани директно по електронната поща, ако са закупили опасен продукт. В допълнение, те ще имат право на поправка, замяна или възстановяване, ако даден продукт бъде иззет. След като този закон влезе в сила, в Европа ще има по-малко опасни продукти. 

Предвижда се новите правила да спестят на потребителите в ЕС около 1 млрд. евро през първата година и приблизително 5,5 млрд. през следващото десетилетие. Чрез ограничаване на броя на опасните продукти на пазара новите мерки ще намалят вредите, причинени на потребителите в ЕС поради предотвратими злополуки, свързани с продукти (оценявани днес на 11,5 млрд. евро годишно), както и разходите за здравно обслужване (изчислени на 6,7 млрд. евро годишно).







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Евроизбори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори 2024
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията