ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Огнян Дъскарев: Политиката на Запада сближи Китай и Русия, което не е добре за демократичния свят
Автор: Йоланда Пелова 10:59 / 24.03.2023Коментари (1)481
© Фокус
Огнян Дъскарев, журналист и международен анализатор, в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Огнян Дъскарев – журналистът и международен анализатор, вече е тук, при мен, в студиото. Здравейте, г-н Дъскарев.  

Здравейте, благодаря за поканата. 

Г-н Дъскарев, да започнем от знаковата приятелска среща между Владимир Путин и Си Дзинпин. Какви промени очаквате заради видно добрите руско-китайски взаимоотношения? 

Да, това е изключително важно посещение, главно за Русия, бих казал, но също и за Китай, което се омаловажава от почти всички западни коментатори, както и тукашните коментатори. То е ясно, защото това е и една ярка подкрепа за президента Путин, който преди посещението няколко дни преди това, знаете, беше издадена международна заповед за арест от Международния наказателен съд като военнопрестъпник и няколко дни по-късно идва ръководителят на втората икономика в света. Така че това е важно за Путин. А що се отнася до това, което говориха, и това, за което стана дума по време на това посещение, от китайска гледна точка, фактически Си Дзинпин се опита да затвърди Китай като посредник, но за Запада няма съмнение, че той не е неутрален посредник, поради простата причина, че участва във военни учения с Русия, съвместни военни учения с Русия и Южна Африка преди около месец. Значи това не може да бъде неутрален посредник.

Освен това Китай увеличи с огромен процент покупките на руски газ и нефт и също така увеличи пък, пак с огромен процент, своя износ на машини, главно за Русия. И фактически по този начин Китай с доста сериозен успех успява да парира западните санкции над Русия, като това прави също и Индия, забележете.

Другото основно нещо, което ми се струва много важно и много интересно, това е, че официален Киев изглежда приема Китай, който може би според официалния Киев би бил миротворец. Докато САЩ, те отхвърлиха плана на Китай за мир от 12 точки, като казаха, че той не е неутрален и в крайна сметка не е конкретен – това беше забележката на Америка, както и на Запада като цяло, защото в този план не се говори никъде за изтегляне на руските войски, а по-скоро с общи фрази се иска мир.

Но интересното е, повтарям, това, че Киев изглежда не иска да къса своите отношения с Китай, защото прекрасно разбира какво е могъществото на тази страна. И затова те изглежда настояват, даже Зеленски каза: "Очаквам китайският президент да дойде и в Киев“. След като си посредник, отишъл си при едната страна, сега иди и при другата. Така че ще видим какво ще се случи. Що се отнася до сегашното положение в света, посещението на Си Дзинпин още повече затвърждава нещо, което го има от доста години вече, но то е следното: многополярния свят. Това е новият световен ред, където вече няма само една свръхсила. И това сега се случва заради войната в Украйна. Например, преди около месец при последното гласуване в ООН "за“ или "против“ да бъде осъдена Русия във връзка с войната в Украйна, от 191 страни 141 гласуваха против Русия, осъдиха Русия, което е гигантско мнозинство. Но 32 страни се въздържаха. Сред тях – Китай, Индия, Южна Африка и Пакистан. Това е около 40% от световното население.  

Г-н Дъскарев, ще се върна в началото на вашето изказване, което направихте сега. Силно раздразнение във Вашингтон предизвика срещата между китайския президент Си Дзинпин и руския му колега Владимир Путин. В Белия дом нарекоха сближаването между двете страни "брак по сметка", а държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен упрекна китайския лидер в безотговорност. Той свърза посещението на китайския лидер в Москва с издадената по-рано, както и вие отбелязахте, заповед за арест на Путин. Той заяви, че пътуването осигурява дипломатическо прикритие за военните престъпления. До какво ще доведе дружбата между Русия и Китай и какви са общите им интереси? Защо Вашингтон реагира по този начин?  

Това е разбираема реакция на САЩ, която отразява твърде лошото отношение в момента на САЩ с Китай. А това, което е казал Блинкен или изявлението на САЩ, че е "брак по сметка" – има доста истина в това, поради простата причина, че Китай използва сега затрудненото положение на Русия и купува на доста ниски цени самата руска енергия като газ, петрол. Така че може и така да се приеме. А що се отнася до подкрепата на Китай за Русия, тя е очевидна. Тя е очевидна и напълно разбираемо е това раздразнение. Също така бих искал да кажа и нещо друго. Индия, която е най-голямата демокрация в света, също се въздържа преди около месец при самото осъждане на Русия и тя общо взето заема доста проруска позиция, което се доказва от факта, че стоките, индийски внос на руски стоки за последната година и нещо след войната се е увеличил от 7,7 милиарда долара на 37 милиарда долара. Виждате какво нещо е. Значи това пак е очевиден знак.

Също така искам да кажа, че сегашният премиер на Индия Нарендра Моди беше много близък с предишния американски президент Тръмп и фактически той споделяше много от самите идеи на Тръмп. И сега отношенията между Индия и САЩ не бих казал, че са така доби, както бяха по времето на Тръмп. Също така едно друго любопитно нещо, което пак много не се коментира от западните коментатори, е историческият пробив бих казал между Иран и Саудитска Арабия отпреди няколко дни, които сключиха мирно споразумение. Сега вие знаете, че Иран е пръв помощник и помагач на Русия, а Саудитска Арабия също е доста благоприятно настроена. И съгласно това споразумение, Иран се задължи да не въоръжава повече хутите в Йемен и по тоя начин вероятно там войната ще замре. Там има една война, в Йемен, от около седем години и повече, която вероятно сега ще спре. Любопитното тук е, че посредник е именно Китай. И ето как се увеличава значението на Китай с това оформянето на многополярния свят. И другото нещо, което е от огромно значение, е какъв извод може да се направи от това дали политиката на Запада, САЩ и Европейския съюз, спрямо Русия във връзка с войната в Украйна, дали тя сближи Китай и Русия. Ето това е основният въпрос, който трябва да се зададе, освен оформянето на многополярния свят. Според мен на този въпрос може да се отговори с "да“. Политиката на Запада определено свързва и сближи Китай и Русия, което според мен не е добре за демократичния свят.   

Г-н Дъскарев, новината от днес беше, че Китай е настоял САЩ бързо да премахнат всички мита. 

Да, това е точно така, да. 

Как според вас ще отговори Вашингтон? 

Тръмп беше единственият американски президент, който не се страхуваше от Китай, и ето затова той наложи тези огромни мита, много огромни мита върху китайските стоки и за да намали гигантския търговски дефицит, най-големия в света. Любопитното е, че след като дойде на власт Байдън, който се афишира като всичко, което не е Тръмп, той отмени всичките му укази, но не отмени указите на Тръмп за митата. Това е много любопитно действие на президента Байдън, което говори, че много на място е направил това, което Тръмп направи с митата, въпреки че тогава имаше буря от протести против тези мита, които щели уж да навредят на Америка. Нищо подобно, тогава Тръмп, каквото и да направеше, нямаше да бъде добре. Но това, което днеска е поискал Китай, е много знаменателно. Това е много знаменателно. Това означава, че митата хапят. 

Аз много се съмнявам, че Америка ще ги вдигне. Щом досега не ги вдигнаха, аз много се съмнявам, и при сегашните лоши отношения. Но е много показателно това.  

Как се държат САЩ със своите съюзници, г-н Дъскарев? 

Най-близките съюзници на САЩ, това разбира се е Европа, Европейският съюз, въпреки че след 11 септември 2001 година тогавашният президент на САЩ реши да преориентира отношенията към Близкия Изток и Тихоокеанския басейн. А при Тръмп действително западноевропейците, особено западноевропейците, не толкова самата Източна Европа, не бяха в много цветущо състояние. Защото Тръмп поиска от западноевропейците главно да си плащат 2-та процента от БВП в НАТО.

И също така, малко, бих казал донякъде изолационистката политика на президента Тръмп. Но отношенията са много добри в момента. И нещо друго, което пак трябва да се каже много добре – никога Западът не е бил така единен, никога, сега против Русия във връзка с войната в Украйна, което говори много добре за Запада. Това са западните ценности за свободата и демокрацията, които в момента Западът отстоява. Но преди няколко дни има една организация Съвет за външна политика към Европейския съюз, то е част от Европейския съюз и се финансира от Европейския съюз, та те издадоха една декларация в следствие на едно проучване, и тази декларация се казва така: United West, divided from the rest, т.е. обединеният Запад, но разделен от останалите.  

Да.  



Но Западът е единен. Значи, в момента 33 страни наложиха санкции над Русия. Това са най-развитите страни в света, това е Западът, без Китай. И тези 33 страни, това е Западът, обединеният Запад. Но те представляват само 12.9% от населението на света. Ето виждате, останалите 85-86% не наложиха санкции над Русия. Това също трябва да се знае. И тъй като аз съм реалист, затова разсъждавам по този начин. Другото, което е много любопитно, какво е поведението на Бразилия. Това е една от основните части на БРИКС, другата част от многополярния свят. БРИКС беше създаден преди доста години. Там се смени властта в Бразилия, предишният десен президент Болсонаро беше против Украйна, но сегашния Лула, който е много ляв, той подкрепи Европейския съюз, и каза, че нахлуването на Русия в Украйна е историческа грешка. Въпреки това Бразилия на президента Лула, сегашният президент, категорично отказва да даде оръжия на Украйна и категорично отказва да наложи санкции над Русия. Така че не е толкова просто. Положението не е толкова просто. Светът е много разделен в момента.  

Какви обаче са настроенията във Вашингтон и трябва ли страната да изпитва безпокойство?  

Ами да, значи преди няколко дни беше свален един американски дрон… 

Да, имаше високо напрежение.  

В международни води, международна територия. Сега, той не е бил там дронът така да се разхожда, той е бил там, за да снима каквото може да снима – руски инсталации и прочие. Но така или иначе беше свален. Но това, което пропуснах да кажа, което е много окуражително във връзка с посещението на китайския президент, специално те подчертаха двамата водачи, руският и китайският, че атомната война не е решение на нищо. Атомната война не е избор. Това е бих казал много окуражително. Защо? Защото според много наблюдатели, пък и на мен ми е минавало това през ума, на Путин и на Кремъл, ако видят, че губят войната, както засега войната не се развива точно, както съм сигурен, че е искал Кремъл да се развива, ако видят все пак, че губят войната, Путин може да се изкуши да удари Украйна с тактически ядрени бомби, т.е. ограничен ядрен удар. Защото знае, че САЩ няма да отговорят с атомен удар против Русия заради Украйна, той това го знае.

Пък и още повече, той беше предупреден от НАТО точно в този случай: ако това го направиш, ние ще ударим с конвенционални оръжия Крим, всичките бази, които имаш, с конвенционални оръжия повтарям. Но дори конвенционални, представяте си каква страшна ескалация е това. Това е вече открита война между НАТО и Русия. Така че това изявление на двамата водачи отпреди вчера-онзи ден, е много окуражително. Дано това не се случва, защото ние сме тук много близо, и си представям и какво и тук ще се случи и какви атомни облаци ще надвиснат над България. А що се отнася до Америка, ами тя е далеч, от нея ни дели един цял океан, и тя може да се защити, много добре може да се защити. Но там самата Америка в момента има догодина президентски избори, и тя е дълбоко разделена. Както светът е разделен, така и Америка е разделена, както и почти всяка една страна е разделена. И там сега последните дни се понесоха едни слухове, че Тръмп може би ще бъде арестуван поради някакви обвинения, които според мен са много несериозни. Но това още повече ще засили напрежението в САЩ.  

То се води разследване в момента срещу Тръмп.  

Е, някакво разследване, че е платил на една порнозвезда 130 000 долара, за да мълчи по време на кампанията му 2016 година, но това не е сериозно. Всъщност, то дори те са подписали едно Disclosure Agreement, т.е. договор за неразпространение, а това не е незаконно, това искам да кажа. Така че това ако стане, ще увеличи неимоверно много подкрепата за Тръмп за догодина.  

Ще увеличи?  

Да, да, разбира се. Аз се надявам, че няма да се стигне дотам. Защото само това липсваше в момента. Вчера Федералната банка в САЩ качи лихвите с 0.25% допълнително. Явно това за да намали инфлацията, при което Dow Jones падна веднага с повече от 600 пункта. Две банки изгърмяха в Америка, знаете. И това не е добър момент сега да се арестува и да се дава под съд водача на самата опозиция в САЩ. Това изобщо не е такъв момент. Но знам ли, всичко може да се случи. Никой не може да знае какво ще му хрумне на Байдън. И на този въпросния прокурор, който е в Ню Йорк, който е разбира се човек на Байдън.  

И една кратка прогноза: какво очаквате за предстоящите избори там да се случи?  

В САЩ?  

Да.  

Много е трудно да се каже. Значи, това, което мога да кажа, е, че появи се един много силен съперник на Тръмп в десницата – губернаторът на Флорида Рон Десантис. Много силен губернатор, много десен и изключително популярен във Флорида, защото не допусна масови локдауни по време на пандемията и горе-долу запази икономиката на щата. Но това, което ми е малко смешно, защото те започнаха веднага да ги противопоставят двамата, нали, понеже толкова много мразят Тръмп, че веднага да говорят колко е велик Десантис. Става дума за левицата, за левите медии и коментатори. Но смешното е тук това, че Десантис е Тръмп №2.  

Защо?  

Същите идеи на Тръмп, същите ги твърди и Десантис, абсолютно, значи, без никаква разлика, само с една разлика, той вчера го каза в едно интервю – каза, че ако той би бил президент, нямаше да търпи д-р Антъни Фаучи, щеше веднага да го уволни, според Десантис. Понеже го питаха Десантис изрично еднакви са ви идеите, той каза: Да, да, така е, с изключение на това само. Така че дори и Десантис да стане кандидат на десницата за президент догодина, няма да е много по-различно от Тръмп, убеден съм в това.


Още по темата: общо новини по темата: 4658
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/777 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Галфон.Няма сближаване между Русия и Китай-китайците си играят тяхната икономическа игра и почти са я спечелили.Даже отидоха и по-надалеч-вече повдигат въпроса за връщане на заграбените от Русия огромни територии през деветнайсти век.Не случайно през вековете големите мислители са китайци-и днешните им наследници са взели нещо от дедите си.Така че др.Си е поставил Путин в положение да не може да му откаже вече почти нищо.Глобалната политика е сериозно нещо и на разните журналистчета и други всезнайковци не им е там мястото
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет на София
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията