ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Политолог: Сирийският народ е в пълна разруха, глад, мизерия
Автор: Оля Ал-Ахмед 20:35 / 28.12.2023Коментари (0)383
©
Между всички тези горещи събития в света - войната в Украйна, а сега войната в Палестина, за съжаление Сирийската кауза като че ли изглежда забравена от световните медии и дори от световните правителства, въпреки че в Сирия има жертви около 1 милион души освен голямата разруха и общата катастрофа в Сирия. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" политологът д-р Мохамед Ал Ахмед.

"В Сирия започна една революция за смяна на диктаторски режим от всеобщата вълна в Арабския свят, така наречена "Арабската пролет“. Просто желанието на хората е да направят живота по-добър, да направят по-демократично общество, да имат по-добро място под слънцето. Но тук, за съжаление, режимът успя да  инвестира в разделенията между сектите. Ние всички знаем, че когато говорим за Близкия изток, тук религията играе значителна роля в живота на хората, тук режимът успя да инвестира в разделението между сектите и направи много, много хитри неща. Успя да доведе нещата към един вид гражданска война, не точно в 2011, около 2012 година. Но тук също има един много важен елемент, трябва да не го забравяме, че между революционерите и свободолюбивите хора, които желаят да направят демократично общество, за съжаление, най-много организирани бяха "Мюсюлмански братя“. А не беше казал, че "Мюсюлмански братя“ бяха мнозинство между революционерите, не, но те бяха най-много организирани. Това стана в Египет – те управляваха Египет около една година, това стана в Тунис, това стана в Либия, и Сирия не е далеч от тази картина. Ето затова, за съжаление Сирия от 2012-2013 година влиза в нещо, което прилича на гражданска война, която е доста катастрофална за цялото сирийско общество. През 2015 година Русия се намесва в Сирия, и в същата година Съвета за сигурност взе Революция № 2254, касаеща Сирийска кауза. Основните елементи на тази резолюция гласи съкратено казано: първо, необходимостта от политическа промяна в Сирия, второ, необходимо е опозицията и режимът да влизат в преговори за създаване на нов политически режим и това да има таймер. В смисъл това да бъде по дати. Плюс това резолюцията подпомогна сирийците да създават нещо като комисия за създаване на нова Конституция на Сирия – 50 члена бяха от опозицията, 50 от режима и 50 от т.нар. цивилното общество. Тази комисия за създаване на нова Конституция на Сирия от 2017 година до ден-днешен не можа да напише една дума в новата Сирийска конституция, защото режимът просто купува време. Купува време и не иска да има Сирия нова Конституция, нито иска да има промяна в Сирия", обясни д-р Мохамед Ал Ахмед.

Плюс това говорим и за земетресението в Сирия, и за икономическия колапс в сирийската икономика. Вече почти няма инфраструктура, няма индустрия. Селското стопанство получи страшен удар, намали до около 50% производството, няма туризъм.

"Изобщо Сирия е в пълна, в истинска катастрофа. През 2011 година курсът на долара беше 1 долар – 50 лири,  а в момента - 12 000 лири. Това означава хиперинфлация. Сирийският народ е в пълна разруха, глад, мизерия. И в момента има разделение на сирийските власти. Има власт от изток от Ефрат, която е контролирана от кюрдите, значи Джабхат ан-Нусра също контролира кметството Идлиб, останалата част - режимът на Башар Ал Асад контролира. Но новото събитие, което ме радва лично е това, че нашият народ в град Ас-Суейда, който е в Южна Сирия, започва по своему да направи една нова революция в Сирия за справедливост, за свобода, за освобождаване на затворници. Мирна революция,  която този път не само да няма сражения и война, и танкове и т.н., да няма дори един шамар в тази прекрасна революция, която започна в Суейда в този момент. Общо взето това е положението в Сирия. И всички чакаме поне да има надежда от тази комисия, която трябва да напише нова Сирийска конституция.

Но аз лично нямам голяма надежда, защото знам, че общото, световното сражение дори да е косвено това между Изтока и Запада, отразява се върху Сирийската кауза, и по този начин нито Изтока, нито Запада може да помогне сирийците да излязат от тази ситуация. Единствените, които могат да помагат на сирийците, това са самите сирийци. Те трябва просто отново да направят съединение, за да могат да създават нова държава, ново бъдеще, ново по-добро място за живота на техните деца и внуци в Сирия", добави политологът д-р Мохамед Ал Ахмед.


Още по темата: общо новини по темата: 357
12.05.2024 »
08.05.2024 »
04.05.2024 »
03.05.2024 »
26.04.2024 »
19.04.2024 »
предишна страница [ 1/60 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Изчезнал мъж в село Новачене, разследват убийство
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията