ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Проф. Чуков: Годишното руско присъствие в Сирия е 365 млн. долара
Автор: Екип Sofia24.bg 16:57 / 01.08.2023Коментари (0)120
©
Първият партньор на Русия в Близкия изток, естествено, това е Сирийската арабска република, това е режимът на Башар Асад. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" арабистът проф. Владимир Чуков. "Там практически руснаците са тези, които взимат решенията, те диктуват, те казват. Това е един режим, който няма как да съществува изцяло без руска армия, без руско присъствие. Грешката е на Барак Обама – вече споменах, 2013 г. Молиха му се по всякакъв начин – този човек просто е миротворец и затова видяхте какво се получи. 2015 г., припомням, септември месец, беше интервенцията на Русия в Сирийската арабска република. Касим Сюлеймани – бившият ирански генерал, е човекът, който убеди Путин да си изпрати войските в Сирия. Март месец и август месец той беше в Москва и голямото обещание, което му даде Касим Сюлеймани на Путин, беше, че те ще платят фактурата, тъй като Путин го интересуват парите.

Това е, което го интересува. И наистина мисля, че там направиха добра сделка. Защото това, което излезе като информация постфактум – че годишното руско присъствие в Сирия е 365 милиона долара. Т.е. на ден те плащат по 1 милион долара – нещо, което е нищо, на фона на огромните разходи, които те имат. Те си ги върнаха обаче постфактум. Как? Като навлязоха в сирийската икономика. И там, между другото, станаха и първите кавги с Пригожин и официална Москва, концесиите за тези нефтени находища, които са под контрола на режима, но най-вече те се скараха за находищата на фосфати. Знаете, те са много необходими за направата на изкуствени торове.

Там станаха първите кавги и тогава се скара Пригожин с Шойгу – вече споменах, заради американците, а в последствие, защото Москва не даде на Пригожин да навлезе така, както навлезе в Африка. Отидоха в Либия, Хафтар – една коалиция, бих казал много странна, която беше зад Хафтар. Отидоха в Централно африканската република, Буркина Фасо. В Мали на практика изгониха французите, което беше изключително унизително за френската армия. Те си взеха багажа и отидоха в съседен Нигер, те имат там база. Та, всичко това върви или със собственост, или концесия на уранови мини, на златни мини, на диаманти. Разбирате ли, те взимат, те не дават", припомни Чуков. 

Той добави, че с Обединените арабски емирства е друга историята. Това е малка държава, около 10 милиона, където местните хора са по-малко от милион души. Всичко останало са чужденци. Държавата има много добри нефтени залежи, много добра, гъвкава политика. Те са може би най-добрите последователи на старата британска външна политика – "Нямам приятели, нямам врагове, имам интереси“.

"Огромната част от руските капитали, олигарси, яхти, сметки отидоха и се насочиха в Обединените арабски емирства. Ако пуснете "Скай Нюз Арабия“ – това е официалният информационен канал на Обединените арабски емирства, и пуснете съседния на "Арабия“, саудитския, ще видите разлика от тук до небето. Първият канал – все едно пускате "Первий канал“, те са руски коментатори, руски министри, цитиране на Шойгу, не знам си какво – все едно сте в Москва. Това е Обединените арабски емирства. В същото време – много силно пивотираща политика на базата на желанието да постигнеш всичко с пари. Те имат изключително големи амбиции в Европа. Как? Като се опитват да се борят срещу "Мюсюлманските братя“, които са бих казал базирани на две места – в Истанбул и в Лондон.

Те например създадоха един много интересен център за документалистика и изследване на политическия ислям в Австрия, като се опитват да правят изследвания на местните им танкове, които се финансират от Обединените арабски емирства. Има една швейцарска фирма – това е нещо тип разследващата журналистика, сигурно добре заплатена от Обединените арабски емирства, които преди може би около месец, месец и половина набелязаха, казаха: "Ето, това са 1000 европейски активисти, министри, инфлуенсъри, блогъри, които са свързани с "Мюсюлманските братя“.

Дори имаше протести от Белгия. Една белгийска министърка, мисля, че беше на семейството и социалните връзки, и една мароканка, която беше посочена, че всъщност е член на "Мюсюлмански братя“, и тогава белгийското правителство много силно обърна внимание на тази разследваща фирма, че това, което говорят не е вярно. Но така или иначе, това е държава, която дава много, много пари и създава свои лобита навсякъде. В САЩ, там е по-трудно, знаете, защото там, за да направиш лоби, трябва да си първо или много силно вкоренен, както са арменците, както са гърците, или трябва да дадете много пари – това, което го правят Саудитска Арабия.

Ето, например Турция – защо загубиха битката с американския естаблишмънт? Защото тяхното лоби беше Фетхуллах Гюлен. Ердоган 2014 и 2015 г. даде заповед на своя външен министър "Направете лоби в САЩ“. Ето, например давам ви един пример с Джо Байдън. Защо Джо Байдън има такъв поглед спрямо Турция и спрямо Гърция? Той е в щата Делауер. Той е политик още от най-ниското си равнище – там е бил губернатор, бил е след това сенатор в Делауер. Там се намира огромна част от гръцката колония. Местните гърци го избират, той няма как да не се съобрази. Калифорния – там пък са много силни арменците. Затова разбирате ли, там, откъдето идва вицепрезидентката Камала Харис. Разбирате ли? Докато при турците това лоби го играеше Фетхуллах Гюлен. До 2013 г. Фетхуллах Гюлен е дал някъде около 20 милиона за командировъчни на американски сенатори, конгресмени, бизнесмени, активисти да ходят в Турция и просто да се запознават, да правят контакти.

20 милиона долара негови лични пари. В момента, в който той се скара с Фетхуллах Гюлен, всичко това отиде по дяволите и затова се обърна и палачинката. Те сега в момента се опитват да го възстановят без Фетхуллах Гюлен, но няма как да стане. Та, тези лобита в САЩ или трябва да са много стари, както вече споменах, или пък трябва да купите директно политици, трябва да купите бивши дипломати, които пишат непрекъснато статии в някакви техни вестници, американски, "Вашингтон поуст“, "Ню Йорк Таймс“, които да влияят.

Естествено, че отстрани им дават нещичко, да не кажа скромна стипендия. Това навремето, между другото, беше голям специалист по тази част от политиката покойният наш колега, приятел Алекс Алексиев, защото той се занимаваше с тия неща. Той дори ми разправяше точно кой американец е лобист на Саудитска Арабия, кой е лобист на Обединените арабски емирства и колко получават. Та, така се правят лобита с многото пари. И Обединените арабски емирства се опитат по този начин да действат, с пари, като създават местни лобита, но нивото е по-ниско", посочи още Владимир Чуков.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията